Поради

Шиферний дах: види та укладання

Шиферний дах: види та укладання

Сьогодні шиферна покрівля може монтуватися не тільки з традиційних азбоцементних гофрованих аркушів. На ринку широко представлений легкий бітумний єврошифер, а також шифер з полімерних матеріалів.

t1.ua та компанія «Євродах Центр» розповідають про основні достоїнства цього матеріалу.

Сучасний дах з шиферу

В європейських країнах азбоцементний шифер входить в категорію матеріалів, що негативно впливають на здоров'я: азбестовий пил може стати причиною серйозних захворювань. На зміну традиційному матеріалу прийшов бітумний і пластиковий єврошифер, до переваг якого належать:

  • стійкість до гниття і корозії;
  • стійкість до УФ-випромінювання;
  • мала вага;
  • простий монтаж;
  • високе шумопоглинання;
  • здатність витримувати серйозні експлуатаційні навантаження;
  • різноманітність колірної гами;
  • можливість використання на дахах складних форм;
  • тривалий експлуатаційний термін.

Завдяки малій вазі аркушів під укладання пластикового або бітумного шиферу не потрібно монтувати потужну кроквяну систему, що прискорює і здешевлює зведення покрівлі. Установку даху з єврошиферу можна виконати своїми руками, технологія монтажу не потребує використання спеціалізованого обладнання.


Установка шиферної покрівлі з бітумного матеріалу

Коли дах під єврошифер зводиться своїми руками, слід розрахувати оптимальний ухил скатів. Для бітумного шиферу мінімальний ухил становить 12°. Решетування під бітумний шифер застосовується як суцільне, так і розріджене. Слід враховувати недостатньо високу жорсткість аркушів покрівельного матеріалу: розріджене решетування монтується на крутих схилах, а якщо похил даху становить 12-15°, суцільна обрешітка обов'язкова.
Перед тим, як монтувати риштування, на кроквяний каркас укладається гідроізоляція – водонепроникна мембрана служить захистом дерев'яного каркасу даху від вологи, продовжуючи термін служби всієї конструкції. На етапі проектування слід заздалегідь визначити місце розташування димоходу, вентиляційних труб та інших конструкцій. При обладнанні димоходу навколо труби необхідно передбачити спеціальну кроквяну систему, до якої кріпиться гідроізоляція і покриття покрівлі. Пристрій димаря на даху з бітумним шифером вимагає надійної термоізоляції труби, щоб знизити ризик сильного нагріву покрівельного матеріалу.

Щоб утеплити дах, досить використовувати стандартні матеріали. Найпростіше утеплити покрівельний пиріг рулонним або плитним мінераловатним теплоізолятором. Вибираючи, чим утеплити дах, можна не надавати особливого значення коефіцієнту шумопоглинання. Бітумний шифер добре гасить звуки, що дає можливість якісно утеплити дах полімерними теплоізоляторами.

Монтуючи своїми руками різні вузли покрівлі, в тому числі проходки вертикальних конструкцій або примикання скатів, необхідно пам'ятати, що потрібна надійна гідроізоляція всіх стиків. Такі вузли, як ендови, потребують особливої уваги. Ендови – розжолобок, внутрішній кут, утворений двома площинами складної покрівлі. Гідроізоляція ендови шиферного даху передбачає створення посиленого ендового килима з гідроізоляційної мембрани. Гідроізоляція передбачає використання саморізів і бітумного герметика. Для облаштування жолобка ендови можуть застосовуватися спеціальні фігурні елементи.

Дах з шиферу закінчується коньковим елементом, який закриває верхній стик скатів. Коник може виконуватися з двох дощок, збитих під кутом. Дошки повинні бути просочені антисептиком і вогнезахисним засобом. Також своїми руками можна виготовити коник із сталевого аркуша, загнувши його під необхідним кутом. Найпростіше змонтувати коник з готових фасонних елементів, виготовлених з того ж матеріалу, що і єврошифер.
Бітумний шифер кріпиться цвяхами з комплексними капелюшками або саморізами. Важливо використовувати еластичні шайби – герметизація місць кріплення виключить потрапляння вологи всередину покрівельного пирога. Аркуші шиферу необхідно укладати один за іншим в одну хвилю, кожен ряд повинен починатися зі зрушенням в половину аркуша від попереднього.

Якщо коник виготовляється своїми руками, важливо враховувати, що напуск на шифер і висота коника повинні запобігати задуванню вітру під покрівлю. Щоб коник і покрівельне покриття мали довгий термін служби, при монтажі конькового елемента рекомендується використовувати нержавіюче кріплення, отвори під який слід виконати заздалегідь.

Єврошифер відрізняється досить високою крихкістю. Щоб матеріал не ушкоджувався під вагою кучугур снігу, на покрівлю монтуються снігозатримувачі. Металеві снігозатримувачі запобігають скочуванню великої маси снігу. Випускаються снігозатримувачі різних моделей, при будівництві даху своїми руками є можливість вибрати ті, які підійдуть за дизайном до вигляду будинку.

Шиферна покрівля з непрозорого ПВХ

Якщо треба зводити покрівлю самостійно, варто звернути увагу на кольоровий шифер ПВХ, який дуже легкий і простий у монтажі. До переваг пластикового матеріалу також належить:

  • матеріал соковитих, яскравих кольорів не вигоряє на сонці;
  • досить зведення легкої кроквяної системи;
  • покрівельне покриття стійке до агресивних середовищ та ультрафіолету;
  • тривалий термін служби.

При виборі пластикового шиферу слід звернути увагу на ширину аркушів і характеристики матеріалу від конкретного виробника. Зокрема, на температурний діапазон, при якому шифер зберігає свої експлуатаційні якості. Він може становити від +60 °С до -50 °С, але в ряді випадків ці показники скромніші. Щоб термін служби пластикового покрівельного покриття був максимально великий, рекомендується не економити на якості матеріалу.
Слід відзначити гнучкість шиферу ПВХ, що дає можливість використовувати його для монтажу арочних і купольних конструкцій. Але непрозорий матеріал зазвичай застосовується в якості покриття стандартних скатних дахів. На крокви укладається гідроізоляція і монтується решетування з кроком 35-40 см. Мінімальний ухил ската повинен становити 8°. Щоб утеплити покрівлю, можна застосовувати практично будь-які теплоізолятори.

Шиферний дах з пластикового матеріалу придатний для установки димоходу. Важливо, щоб висота димаря дозволяла уникнути потрапляння випадкових іскор на покрівлю. Труба димоходу надійно теплоізолюється. При зведенні своїми руками складної шиферної покрівлі виконується якісна гідроізоляція ендови.

Коник на пластиковий шиферний дах краще за все виконати з фасонних елементів від виробника покрівельного матеріалу. Після того, як змонтований коник, необхідно встановити снігозатримувачі. Шифер ПВХ досить слизький, і якщо похил даху крутий, снігозатримувачі не потрібні. Але на плоских покрівлях снігозатримувачі запобігають руйнуванню звисів з пластику, який на морозі стає більш крихким.

Прозора покрівля з шиферу

Прозорий шифер зазвичай використовується при будівництві навісів, альтанок, світлопропускаючих покрівель господарських будівель. Прозорий гнучкий матеріал підходить і для зведення куполів та арок зимового саду. Термін служби матеріалу досить великий, застосування прозорого шиферу, армованого скловолокном, дозволяє виконати пристрій надійних дахів складної форми. Безумовно, цей матеріал не підходить для покрівель, які потрібно утеплити.

Мінімальний ухил даху, має дерев'яний або металевий каркас, має становити 8°. Решетування повинно мати крок близько 40 см. Якщо кроквяна система і обрешітка виконана з металу, то його необхідно покрити білою фарбою або закрити алюмінієвою фольгою, щоб уникнути перегріву на сонці.

Щоб продовжити термін служби прозорого пластикового покрівельного покриття, вузли і стики необхідно герметизувати. З цією метою використовується прозорий герметик. При монтажі складних прозорих шиферних покрівель герметик потрібно, щоб гідроізолювати жолоби ендови. Розраховуючи арочні елементи необхідно враховувати, що ширина аркуша впливає на максимально можливу величину вигину.

Шиферна покрівля з пластику поступається за ступенем прозорості полікарбонатних конструкцій, але її зведення обійдеться дешевше. Виконуючи монтаж прозорої шиферної покрівлі, потрібно використовувати стандартний інструмент для різання та свердління дерев'яного і пластикового матеріалу.

ЩОБ ЗАМОВИТИ РІЗНІ ВИДИ ПОКРІВЛІ ТА ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ З УСІХ ЗАПИТАНЬ ПЕРЕХОДЬТЕ НА САЙТ КОМПАНІЇ www.eurodach.lutsk.ua

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему