Поради

Прищі на спині

Прищі на спині

Прищі – не надто приємне явище для шкіри, із яким у певний період стикається, напевне, кожен. Вони з’являються на обличчі, спині та у зоні декольте і здатні добряче зіпсувати життя, адже окрім негативного естетичного ефекту прищі можуть боліти, провокувати інші неприємні прояви на покривах тощо.

Напевне, у 90% людей проблеми з’являлися у підлітковому віці  – цей процес є природнім, бо зі зміною гормонального фону дещо диференціюється система виділення шкірного сала. Однак якщо до 19 років «підліткові» прищі не зникають та утворюються акне, причина може виявитися значно складнішою, ніж перехідний вік.

Прищі на спині можуть здатися не такою серйозною проблемою, як , наприклад, на обличчі, але це лише на перший погляд. Наприклад, влітку ніхто не буде носити балахони лише для того, аби приховати акне. Окрім того, від постійного контакту із одягом може виникати дискомфорт та подразнення. Відповідь на питання, як вчинити, єдина – вирішувати проблему та позбуватися її без шкоди для здоров’я.

Щоб підійти до процесу правильно, розберемося, у чому причина появи висипу на плечах, що таке акне та які засоби слід використовувати у боротьбі із недоліками шкіри.

Причини появи

Прищі на спині, де є чимало сальних залоз,  виникають через порушення процесу виділення шкірного сала (себуму). Загалом ця речовина виконує захисну функцію – зволожує епідерміс та запобігає потраплянню всередину шкідливих речовин зовні. Однак у час статевого дозрівання через збільшення рівня тестостерону процес роботи сальних залоз міняється в бік збільшення секреції.

Відтак, себуму стає дуже багато і він накопичується на поверхні шкіри, а новий секрет починає закупорювати пори. Таким чином виникає пробка, котра під впливом бактерій згодом перетворюється у прищі, що рясно вкривають епідерміс спини. Тобто по суті висипи і є поверхневим запаленням закупорених проток.

Виділяють ще акне, котре часто плутають із прищами, однак між ними є відмінності. Акне – значно серйозніша запальна хвороба, при котрій плечі всіяні цілими масивами утворень. У їх появі беруть участь інфекції, які на тлі нестабільного гормонального фону чи зниженого імунітету впливають і на шкіру. Після того, як недолік зникає, на покривах утворюються ямки – рубці постакне.

Насправді перехідний вік – напевне, найзагальніша причина виникнення прищів на плечах, адже є й низка інших факторів. Зокрема, їх залежно від фактора, який викликав їх появу на шкірі, класифікують на зовнішні та внутрішні. Якщо складно визначити, чому це трапилося, краще звернутися до лікаря-дерматолога, котрий надасть професійну консультацію.

Зовнішні причини

До зовнішніх відносять фактори із оточення, які призводять до появ висипу на спині: 

  • Неякісне вмивання. Під час гігієнічних процедур із використанням відповідних засобів догляду вода легко змиває надлишок сала зі шкіри та запобігатиме закупорці. Тому ці процедури мають бути регулярними та досить тривалими. Проте якщо особиста гігієна спини «кульгає», це стає добрим грунтом для розмноження бактерій та появи прищів. Особливо актуальним є питання при активному способі життя – після пробіжок, занять у спортзалі, у жаркі дні душ радять приймати навіть декілька разів.
  • Розпущене волосся. Довгі локони, схильні до жирності, що спадають на голі плечі – не найкраща ідея. Адже таким чином додатковий фактор забруднення опинятиметься на спині із волосся, а самі волосини додатково механічно подразнюватимуть епідерміс. Внаслідок цього кількість секрету, який потенційно закупорить пори, також зростатиме і провокуватиме виникнення прищів та акне. Тому ліпше не експериментувати та за наявності схильності до висипань утриматися від носіння розпущених прядок.
  • Штучні тканини. Синтетичні матерії погано випаровують вологу – наприклад, спітнівши, футболка прилипне до тіла та створить ефект термоса. Шкіра при цьому не дихатиме та буде надмірно зволоженою, що стане чудовим середовищем для бактерій. Піт, вперемішку із секретом дерми стане додатковим фактором для виникнення небажаного ефекту.
  • Неправильний фасон одягу. Занадто тісний гардероб фактично прилипатиме до спини, тому себум не матиме де подітися, а постійно ковзатиме  у взаємодії із поверхнею одягу.
  • Використання неправильних косметичних засобів. Зволожуючі креми, що не підходять типу шкіри, лосьйони для тіла чи сонцезахисні спреї із масною консистенції здані «забивати» й без того схильні до утворення прищів та акне покриви.
  • Тривалий вплив сонця. Як не дивно, любителі активно підставляти спину засмазі часто мають проблеми із місцевим імунітетом шкіри.
  • Шкідливі звички. Нікотин загалом негативно впливає на стан покривів загалом та зменшує активність їх живлення через кровопостачання.

Внутрішні причини

  • Спадковість. Іноді причина появи прищів на шкірі спини визначено генетично – якщо найближчі родичі мали проблеми із цією неприємністю, імовірно, уникнути їх буде складніше.
  • Гормональні стрибки. Дисбаланс виникає під час періоду статевого дозрівання, однак часом трапляється й через інші підстави – наприклад, на тлі вживання певних препаратів, стресів чи лікування. Одними із факторів гормональних змін у жінок є вагітність та період менструації, дисбаланс виникає навіть через серйозний стрес.
  • Складні захворювання, як-от порушення роботи щитовидки, гепатит, діабет тощо призводять до появи висипу на спині.
  • Неправильне харчування. Декотрі продукти підвищують секреторні здатності залоз. Надмірне вживання солодкого, фаст-фуду, смаженої їжі та газованих напоїв підвищує ризик виникнення прищів на шкірі. Натомість покращити вигляд допоможе вживання морської риби, овочів та зелені, багатих на омега-3 та клітковину. Відтак, дієта допоможе позбутися ненависних акне.

Методи боротьби з прищами

У випадку зовнішніх факторів, через котрі на плечах виникає висипка, чинники досить легко усунути. Боротися самостійно можна навіть із декотрими внутрішніми причинами. Для цього слід дотримуватися низки рекомендацій та чітко розуміти – зникнення тригера дозволить позбутися чи знано зменшити негативні утворення на шкірі. 

  1. Правильна гігієна. Проконсультувавшись із дерматологом чи принаймні косметологом доберіть відповідні засоби для догляду за шкірою. Нині ринок пропонує чимало засобів, котрі використовують без рецепта. Для миття спини використовуйте антибактеріальне мило, яке добре очистить пори. Якщо недоліки так просто не здаються, залучіть до боротьби засоби із саліциловою кислотою у складі. Трохи заспокоїти розтривожену шкіру допоможуть засоби на основі натуральних елементів – наприклад, олії чайного дерева. Так само під час миття голови намагайтеся робите це так, щоб засоби не потрапляли на спину та не спричиняли додаткового навантаження. Тому гігієнічні процедури радять проводити, опустивши голови та волосся донизу таким чином, щоб воно не контактувало з плечима.
  2. Підкоректуйте раціон. Краще забути про продукти із високим вмістом вуглеводнів та цукру. Зімніть білий хліб дієтичними хлібцями, макарони – на коричневий рис, випічку – на цільнозернові чи висівкові булки. Збагатіть дієту нежирним м’ясом, особливо рибою, їжте сир та багато салатів із зелених овочів – броколі, огірка, кабачка. Окрім того, для покращення стану шкіри рекомендовано перейти на сніданки із каші та виключити пізні вечері.
  3. Правильний одяг. Обирайте натуральні матеріали, приємні до шкіри, та намагайтеся скоротити до мінімуму контакт спини із синтетикою. Щодо фасону, зупиніться на моделях вільного крою, без завужень та приталення. У випадку, коли спотієте, намагайтеся швидко переодягтися в сухе.
  4. Скоротіть вплив сонця. Не варто пересушувати шкіру спини під палючими променями. Окрім того, обирайте засоби захисту від ультрафіолету легкої структури, аби додатково не зажирнювати покриви.
  5. Уникайте стресів та перевтоми, відмовтеся від шкідливих звичок. Чим менше стресу у різних його проявах вас оточуватиме, тим менше шкіра «переживатиме» через це, а відтак буде готова до відновлення та боротьби із ненависними недоліками.

Також, якщо в приймаєте якісь ліки, поговоріть із лікарем – можливо, поява прищів стала проявом побічної дії засобу, адже таке теж трапляється. Тож імовірно, лікування слід буде відкоригувати.

Як лікувати прищі на спині

Якщо позбутися прищів на спині виконуючи попередні рекомендацій не вдасться, слід звернутися до фахівця, який підкаже, що робити. Дерматолог  за допомогою низки аналізів шукатиме, де ж затаїлася проблема та відповідно до отриманих результатів призначить засоби та терапію. Загалом під час лікування використовують зовнішні та внутрішні методи. Зовнішні передбачають безпосередній контакт із епідермісом, внутрішні – прийом медикаментів, які мають лікувальний ефект для шкіри.

Наприклад, лікар призначить від акне пігулки – антибіотики, вітаміни чи гормональні засоби, які впливатимуть на організм в цілому, водночас сприяючи покращенню стану епідермісу. Вкрай важливо, що визначити необхідний спектр таблеток має лікар, а самолікування часом призводить до складних наслідків.

Зовнішні методи іноді також організовують шляхом нанесення лікувальних речовин проте безпосередньо на шкіру – йдеться про спеціальні мазі та креми (антибактеріальні, гормональні тощо). Вони або працюють на вирівнювання рівня виробітку себуму, або знищують бактерії, як розмножуються в закупореній протоці.

Також є більш косметичні підходи – лазерний чи хімічний пілінг, який здійснюють під наглядом лікаря. Через вплив лазеру впливають на «вогнище» бактерій, зменшуючи запалення, та, відповідно, кількість утворень. Хімічний пілінг передбачає нанесення на вражену ділянку певних кислотних розчинів, що допоможуть відлущити вражену поверхню, на місця якої регенерують нові клітини дерми.

Окрім того, у разі акне рекомендують ще проведення дренажу – процедуру видалення внутрішнього вмісту утворень.

Оскільки процедури є досить делікатними та потребують кваліфікації, їх недопустимо робити самому. Найкраще звернутися до медика, який допоможу швидко та ефективно вилікувати шкіру спини від прищів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, краса
В тему