Поради

14 простих продуктів для здоров'я серця

14 простих продуктів для здоров'я серця

«Бережи серце змолоду» - так можна переробити відоме прислів’я, адже саме серцеві захворювання є найпоширенішою причиною смертності у всьому світі. Наше серце постійно знаходиться під загрозою: неправильне харчування, сидячий спосіб життя, стреси - усі ці принади сучасного життя йому не до душі.

Для поліпшення роботи серця і судин рекомендують так звану середземноморську дієту, що складається з овочів, фруктів, горіхів і риби, але не включає в себе червоне м'ясо. Пропонуємо Вам список з 14 корисних для серця і, що приємно, смачних продуктів, які варто включити в свій раціон.

Кавун

Кавун - це не тільки соковита і смачна ягода, він ще і дуже корисний. Кавун низькокалорійний і містить в собі багато антиоксидантів - антиокислювачів, які благотворно впливають на організм в цілому. Якщо говорити просто, то в нашому тілі постійно відбуваються хімічні процеси, що підтримують всю «систему» ??в строю. У подібних реакціях беруть участь вільні радикали, які в надмірній кількості можуть негативно впливати на здорові клітини і завдати шкоди серцю, імунній та нервовій системам. Саме тут на допомогу і приходять антиоксиданти.

Кардіологи вважають, що кавуни - прекрасне джерело лікопіну (завдяки якому, до речі, кавун червоний), що знижує ризик серцевих захворювань і навіть раку. А ось серед корисних амінокислот в кавуні лікарі особливо виділяють цитрулін, який добре впливає на кровообіг. Крім того, кавун багатий на вітаміни С і A, а також калієм і магнієм.

Йогурт

Здорові судини - здорове серце, ця аксіома зрозуміла кожному. Однак далеко не всі знають, що для серця дуже корисний йогурт, багатий вітаміном B, калієм і кальцієм. Його кислоти чистять і зміцнюють судини, а також регулюють рівень холестерину і цукру в крові. Цей кисломолочний продукт допоможе не тільки вашому серцю, крім цього йогурт ще й може захистити ваші ясна!

Але коли ми говоримо про користь йогурту, варто врахувати, що корисним може бути тільки натуральний продукт - будьте уважні при виборі такого продукту на сніданок. Виробники не особливо турбуються про здоров'я своїх клієнтів, і в підсумку в деяких йогуртах більше консервантів, цукру і барвників, ніж натуральних інгредієнтів.

Помідори

У помідорах багато вітаміну C, корисного для серця. Як і кавун, цей овоч містить в собі лікопін. Експерти здорового живлення радять зробити свій домашній томатний соус, додати туди орегано і подавати до столу з пастою і овочами. Вітамін C в помідорах - теж антиоксидант, який захистить ваші клітини.

Авокадо

У авокадо багато калію, який регулює кровообіг, а також вітаміну C і харчових волокон. Приготуйте блюдо з авокадо, морквою і шпинатом і можете бути впевнені, що ваше сердечне здоров'я буде в нормі.

Ягоди

Тут перед вами великий вибір - більшість ягід корисні для серця. Так що просто не шкодуйте грошей або сил на їх збір і насолоджуйтеся чудовим смаком. Ягоди знижують рівень поганого холестерину і, навпаки, підвищують рівень хорошого. Додатково до всього вони низькокалорійні і майже не містять жирів, а також позитивно впливають на кістки і обмін речовин.

Лікарі навіть називають ягоди «борцями з раком» - вони перешкоджають зайвому окислення організму і блокують запалення. Якщо всього цього вам недостатньо, то ягоди до того ж містять в собі поліфеноли - хімічні сполуки, які збільшують рівень вмісту оксиду азоту в крові, який в свою чергу допомагає розслабитися кровоносним судинам.

Листова капуста

Перераховувати корисні інгредієнти цього продукту можна дуже і дуже довго - вітаміни K, A і С, фолієва кислота, марганець, кальцій, низький вміст калорій ... Цього мало? Тоді давайте подивимося, як все працює.

В сумі всі ці речовини допомагають крові правильно згущуватися і перешкоджають атеросклерозу - затвердінню артерій. Крім цього листова капуста має протизапальну дію і знижує рівень холестерину в крові. Після таких слів бажання частіше вживати в їжу капусту цілком природно!

Боби

Півсклянки бобових в день достатньо для того, щоб підтримувати серце в оптимальному стані. Відбувається це завдяки розчинним волокнам, які припиняють розчинення холестерину в кишечнику. Також боби містять в собі фолієву кислоту, магній, кальцій, омега-3 жирні кислоти і цілий комплекс Б-вітамінів - здається, ми вже знаємо, яке блюдо ви скоро собі приготуєте.

Арахіс

Арахіс - відмінний варіант не тільки в якості снека або добавки в салат, а й як продукт, який поліпшить роботу вашого серця за допомогою омега-3 кислот і антиоксидантів. Наприклад, достатньо всього 50 грамів арахісу для того, щоб поліпшити роботу судин у людей з діабетом або допомогти тим, хто входить до групи ризику серцевих захворювань. Головне, купуйте простий арахіс, а не смажений або солоний, який продається в пачках, - від нього користі в рази менше.

Кіноа

Цей продукт, колись особливо шанований інками, мабуть, найменш відомий серед нашого списку. Однак насіння кіноа обов'язково варто включити в свій раціон, і ось чому. У кіноа криється ряд корисних властивостей - він багатий рослинним білком, який важливий для здоров'я серця, нирок і кровоносних судин. Причому білки в кіноа набагато корисніші, ніж білки, що містяться, наприклад, в червоному м'ясі.

У порівнянні з іншими зерновими, в кіноа в два рази більше харчових волокон, а також корисні для серця мононенасичені жири і антиоксиданти, про які ми вже розповіли вище. Додатково до всього він приємний на смак і легкий в приготуванні - здивуєте себе і своїх близьких новим блюдом!

Лосось

Про лососеві потрібно не мріяти, а вживати частіше як основне блюдо - саме ця червона риба допоможе вашому серцю краще качати кров.

Лосось на вашому столі знизить ризик розвитку ішемічної хвороби серця на 30% - потрібно просто готувати його раз на тиждень.

Про омега-3 жирні кислоти в рибі і так всім відомо, але ми зробимо уточнення: ці речовини корисні при аритмії і порушенні серцевого ритму, також вони знижують кров'яний тиск і надають протизапальний ефект. Щоб прямо-таки «завалити» організм корисними речовинами, подайте до лосося листя капусти і ви отримаєте ідеальне для серця блюдо.

Мигдаль

Мигдаль - це невеликий внесок в скарбничку для здорового серця. Всього лише жменька мигдалю в день здатна знизити рівень поганого холестерину в крові. Також в мигдалі багато вітаміну E, харчових волокон і білків - всіх необхідних елементів, які збережуть ваше серце в прекрасній формі. Крім звичного вживання мигдалю ви можете спробувати його в молотом вигляді - замініть пшеничне борошно на мигдальне.

Горох

Всі любителі солодкого і смачного гороху можуть зрадіти - він дуже корисний для серця. Горох можна використовувати при схудненні, тому він допоможе вашому серцю залишатися у відмінному стані. Білки, харчові волокна, мікроелементи - всім цим багатий горох. Не обов'язково вживати цей продукт окремо - спробуйте додати його в салат, омлет або пасту.

Вівсяна каша

Жарти про вівсянку в сторону - кращої страви на сніданок ви, мабуть, не знайдете. Вівсяна каша знижує ризик серцевого нападу, а також позитивно позначається на вазі - про те, що ожиріння веде за собою серцеві проблеми, зрозуміло всім. При суворій дієті принаймні половина зернових повинні бути цільними, - кажуть дієтологи. Дуже ситні цільнозернові вівсяні пластівці допомагають їсти менше і стежити за своєю вагою.

Канталупа (мускусна диня)

Цей цікавий овоч можна без остраху придбати в будь-який час року - тільки врахуйте, що термін їх зберігання вельми обмежений. Канталупа багата на вітамін C, який знижує ризик ішемічної хвороби серця. Це антиоксидант, який захищає клітини від ушкодження вільними радикалами при окисленні. До того ж це дуже смачний і солодкий гарбузовий овоч, в якому також містяться вітаміни A, B, K, калій, фолієва кислота і магній - погодьтеся, такий набір корисних речовин краще вживати в натуральному вигляді, ніж в баночці з вітамінами.

Щоб тримати серце в відмінній формі, потрібно не тільки правильно харчуватися, але і займатися спортом, більше рухатися, правильно працювати зі стресом, стежити за своїм тиском і періодично здавати аналіз на холестерин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, продукти
В тему