Поради

Масаж простати в домашніх умовах

Масаж простати в домашніх умовах

Простата, або ж передміхурова залоза – чоловічий орган, який виробляє секрет, що входить до складу сперми і забезпечує живлення та життєздатність сперматозоїдів. Окрім того, вона пов’язана із видільною системою, оскільки під час статевого акту перекриває вхід до сечової трубки.

Проте через низку факторів вона  може працювати неправильно, спричиняючи застій секрету, або ж порушення діяльності викликають інфекції, бактерії тощо. У такому випадку здоров’я потрібно рятувати.

Масаж – одна із безпечних процедур, яка може значно полегшити неприємні відчуття у передміхуровій залозі, «розігнати» секрет та сприяти видужанню чоловіка. Цю механічну процедуру також дуже часто призначають при простатиті – її запальному захворюванні.

Масаж являє собою безпосередню механічну дію на орган переважно із допомогою пальців або за участі спеціальних масуючих елементів. Таким чином сприяють дренажу та випорожненню передміхурової порожнини, у якій стався застій чи залишилися продукти розпаду хвороботворних мікроорганізмів (при бактеріальному простатиті).

Розповідаємо, для чого потрібен масаж простати, кому підходить процедура, та як робити розминання цієї делікатної зони самостійно у домашніх умовах.

Кому і навіщо роблять масаж простати

Метою проведення процедури є профілактика, діагностика захворювання, або ж власне лікування передміхурової залози.

У ході діагностичного масажу фахівець отримує секрет із органу, який у подальшому передають для проведення аналізів. Такі маніпуляції лікар робить у разі підозри на застійні явища в органах малого тазу.

Лікувальний масаж власне виконують, аби ці неприємні явища усунути та допомогти органу позбутися застояних виділень. Окрім того, такі дії спрямовані на покращення кровообігу, та, звісно – трофічного живлення передміхурової залози.

Тож роблять процедуру чоловікам із хронічним простатитом або ж із підозрою на гостре бактеріальне захворювання. Адже збільшення обігу виділень також позитивно впливає на ефективність терапії антибіотиками.

Види масажу простати

Оскільки простата – внутрішній орган, процедура масажу не така проста, як може здатися. Адже необхідно правильно визначити місце розташування та взаємодіяти із ним так, аби не травмувати.

Залежно від цілі, техніки та способу доступу до простати виділяють декілька видів масажу.

Так, є профілактичний масаж та лікувальний. Профілактичний роблять навіть тоді, коли чоловік не має жодних скарг, тобто не спостерігає  неприємних симптомів пов’язаних із органом. Доведено, що регулярний вплив передміхурової залози дозволяє значно знизити ризик виникнення захворювання. Окрім того, виконуючи такі маніпуляції легко діагностувати й інші небезпечні захворювання (рак простати, імпотенція чи гіпоплазія) на ранній стадії, що збільшить ефективність лікування.

Читайте також

За техніками виділяють принаймні 5 видів масажу простати:

  • Ручний (виконує лікар);
  • Масаж з допомогою підручних засобів;
  • Апаратний (з використанням спеціальних пристроїв);
  • Самомасаж (пальцями пацієнта);
  • Масаж партнера (стимулювання пальцями партнера);

 Враховуючи вид доступу до простати, масаж буває зовнішнім (посередній вплив через шкіру у зоні промежині) та ректальним (із безпосереднім контактом із простатою після проникнення в анальний отвір). Саме останній вид є ефективнішим – зовнішній застосовують лише у випадку початкового етапу застою секрету.

Самомасаж передміхурової залози: особливості процедури

На початкових стадіях розвитку захворювання простати лікар може порадити виконувати розминання самостійно. Справа в тому, що процедура досить нескладна, освоїти техніку виконання масажу легко самостійно. Ми розберемо ректальний вид, що виконується пальцями як найбільш поширений серед інших видів.

Підготовка до масажу

Процедура підготовки включає в себе кілька важливих етапів. По-перше, зручніше знайти передміхурову залозу та простіше із нею взаємодіяти через більший натяг шкіри, тож процедуру масажу органу рекомендують виконувати із повним сечовим міхуром. Тож до початку маніпуляцій треба не випорожняти сечівник принаймні 2 години.

Найперше, що необхідно виконати безпосередньо перед тим, як братися до масажу простати – очистити пряму кишку перед введенням пальців. Для цього варто поставити клізму, яка позбавить залишків фекальних мас у задньому поході.

Робити масаж необхідно у стерильних медичних рукавичках аби забезпечити гігієнічність процедури. Зменшити неприємні відчуття внаслідок проникнення у ректум вдасться, коли перед початком процедури анальний отвір змастити зволожуючим засобом (наприклад, вазеліном).

Для виконання масажу чоловік має зайняти зручну позу - у протилежному випадку запобігти неприємних почуттів не вдасться.

Як визначити на дотик, де знаходиться передміхурова залоза

Простата – досить великий орган, який сплетений із м’язів та залозистої тканини. У дорослого мужчини за розміром вона сягає 3,5 см по ширині та 3 см по довжині. Важить вона 20 грамів, товщина його складає близько 2 см.

У чоловіків віком за 40 років простата часто збільшується та спричиняє неприємні симптоми, тому питання, як визначити, де саме вона розміщена, стає особливо актуальним. Виділяють два способи, які допоможуть знайти орган: зовнішній та внутрішній.

Зовнішній полягає у промацуванні промежини, через яку можна відчути поверхню органу. Внутрішній означає промацування через анальний отвір – хоч цей спосіб і менш приємний, однак є ефективнішим та безпомилково дозволить визначити, де саме розташована передміхурова залоза.

Для першого разу огляд краще довірити фахівцю, який врахує особливості анатомії (адже може від народження бути нетипове розміщення). Загалом же промацування роблять і самостійно пальцями, які проникають у ректум.

Простата прилягає до прямої кишки, при промацуванні вона щільна та дещо округла. Щоб знайти передміхуровий орган, чоловік має здійснити таку процедуру – ввести вказівний палець у рукавичках у задній прохід принаймні на 5 см. Приблизно на цій глибині під пальцями має відчуватися опуклий горбочок, гладких та без жодних ущільнень – це і є простата. За формою та розміром орган нагадує грецький горіх.

Аби її знайти, радять робити пальцем кругові рухи. Загалом процедура триває близько пів хвилини – цього проміжку досить, щоби оцінити стан передміхурового органу.

Для полегшення процесу рекомендовано змастити палець зволожуючою рідиною чи вазеліном.

Важливо, що процедура відшукування та промацування не повинне викликати неприємних почуттів. Якщо такі з’явилися, це свідчить про певні проблеми. В такому випадку рекомендовано піти в лікарню.

Читайте також

Тонкощі і правила масажу простати

Для масажу простати застосовують пальці або ж спеціальні силіконові прилади, які продаються в аптеках. Окрім того, процедуру ще здійснюють завдяки гумовій груші із застосуванням спеціальних розчинів – такий вид називають гідромасажем.

Перед процедурою місце, де відбудеться процес, рекомендовано застелити тканиною. Також під час процесу чоловік повинен прислухатися до власного організму та при сильних больових відчуттях припинити масаж. Процедура не повинна приносити відчуття болю, також процедура процес відбудеться легше, коли чоловік розслаблений.

Також під час масажу іноді із сечівника виділяється невелика кількість рідини (декілька крапель). Це вважається нормою, адже йдеться про витікання секрету простати.

Дуже важливо безпосередньо після масажу вивільнити сечовий міхур, аби таким чином організм позбувся й залишків секрету простати. У нормі рідина має бути безбарвною, жовтий або коричневий колір сигналізує про гнійні інфекційні процеси. У такому випадку слід проконсультуватися із лікарем та порадитися із ним щодо доцільності самостійного масажу.

Правильна техніка масажу простати пальцем

У домашніх умовах зручно до виконання залучити партнера, адже зручніше, коли масаж виконає хтось інший – наприклад, дружина. Бажано, щоб у неї були короткі нігті, інакше неприємних почуттів не уникнути. «Пацієнт» займає зручну позицію, аби не відчувати дискомфорт. Важливо, щоб довкола було досить місця для проведенняманіпуляцій.

Провівши усі попередні дії із підготовки, жінка розпочинає процедуру. Ввівши палець в анус та від найшовши простату, вона почергово стимулює праву та ліву долі. Це відбувається у вигляді прогладжування в один бік.

Рухи повинні бути максимально акуратними та чіткими. До слова, ліва половина простати чутливіша, тож їй необхідно виділити особливу увагу у ході масажу.

Наступним етапом є рухи за схемою вісімки, який теж здійснюють близько хвилини. У разі виявлення ущільнень їх варто масажувати трохи інтенсивніше, прикладаючи більшу силу. Важливо не робити цього занадто сильно, адже через достатнє наповнення сечового міхура чоловік буде відчувати сильне бажання випорожнитися та не зможе цілком розслабитися для процедури.

Опісля пальцем погладжують центральну борозенку, погладжуючи її таким самим чином. Загалом тривалість усього масажу становить орієнтовно 2 хвилини.

Робити такий масаж слід курсом хоча б у 10 сеансів – по одному щоденно. Ефективність дій залежить від техніки того, хто його робив, та акуратності маніпуляції. У нормі пацієнт дуже швидко побачить ефект від процесу. Зазвичай м’язи промежини одразу ж набувають тонусу, тож за 1-2 сенси відбудеться покращення сечовипускання, підсилення ерекцію та зменшення запального процесу у разі його наявності.

Самомасаж

Звісно, зробити процедуру масажу простати можливо й самостійно. Це менш зручно, ніж за участі партнера, але за бажання здійсненно.

Для самомасажу найзручнішою буде поза, коли чоловік лягає на спину, згинає ноги в колінах та, трішки розсунувши їх, підтягує їх до себе. Таким чином, одна рука залишиться вільною для виконання дій. Ще один варіант для розминання простати – аналогічна поза, проте лежачи на боці.

Якщо у людини проблеми із колінними суглобами та важко тримати ноги зігнутими, радять використовувати стіл – корпусом лягти на нього, не відриваючи ніг від підлоги. Провівши підготовчі процедури варто переходити до масажу.

  1. Палець вводять в анальний отвір на 5 см.
  2. Знайшовши простату, передміхуровий орган починають стимулювати пальцем, м’яко погладжуючи та спрямовуючи рухи в один бік, а тоді – в протилежний. Робити це треба принаймні хвилину.
  3. Тиск пальця на орган у ході масажу збільшують на твердіших ділянках простати, на м’якших навпаки – послаблюють, продовжуючи це аналогічний проміжок часу.
  4. Завершувати рекомендують поздовжніми рухами, які повторюють за контурами центральної борозенки.
  5. Дістають палець із анального отвору.

Також можна здійснювати зовнішній масаж через шкіру промежини. Для цього зону між мошонкою та анусом дещо притискають пальцем та здійснюють рухи по колу.

Опосередковане розминання відбувається й при скороченні мускулатури промежини та анального отвору. Варто ніби стискати анальний отвір а тоді поступово відпускати, принаймні по 15-20 разів поспіль. Ця процедура сприяє  покращенню кровообігу у тазовому дні.

Показання до масажу простати

Перш з все слід зазначити, що усі чоловіки мають регулярно проходити огляд у лікаря, аби вчасно виявити захворювання простати на стадії, коли масаж ще дієвий. Тому принаймні раз на рік представники сильної статі повинні оглядатися в уролога, а після 50-років – навіть частіше.

Показаннями для проведення маніпуляцій є:

  • Наявність бактеріального , асимптоматичного чи хронічного простатиту;
  • Порушення потенції;
  • Аденома простати (початкові стадії);
  • Застійні явища в органі;

Кому робити масаж простати не рекомендується

Поміж тим, процес пропри безпечність має деякі протипоказання, в основному пов’язані із станом організму. Зокрема, розминання не можна проводити людям, які страждають від

  • Пошкоджень слизової оболонки заднього проходу та кишечнику;
  • Геморою;
  • Підвищеної температури;
  • Уретриту;
  • Проктиту;
  • Запалення органів малого тазу;
  • Важкої форми аденоми та гострого запалення;
  • Каменів чи кіст в простаті;
  • Порушень виділення та велику кількість залишкової сечі;
  • Мають виявлені утворення безпосередньо у простаті.

Проте коли протипоказань немає масаж простати – чудовий засіб не лише вирішення проблем із цим делікатним питанням, а  й їх профілактики. Освоївши техніки його легко робити вдома, та коли йдеться про діагностику хвороб чи лікування, обов’язково порадьтеся із лікарем. І головне  пам’ятайте – здоров’я набагато простіше та дешевше зберегти, аніж потім повертати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, чоловіки, хвороби
В тему