Поради

Народні засоби від простатиту

Народні засоби від простатиту

Біль при сечовипусканні, дискомфорт у зоні промежини, труднощі із еякуляцією – неприємні проблеми, які підстерігають чоловіків навіть досить молодого віку. Іноді вони можуть бути спорадичним та спровокованими поодинокими факторами, а часом свідчать про наявність в організмі серйозного захворювання, яке потребує лікування. Тому важливо вміти правильно оцінити симптоми та зрозуміти, що ж діється із організмом.

Вказані вище симптоми є поширеними ознаками простатиту – захворювання чоловічої сечостатевої системи, яке тягне за собою дуже неприємні наслідки. Простатит досить поширений серед представників сильної статі, адже захворювання торкалося приблизно половини чоловічого населення у віці від 20 років.

Однак захворювання легко вилікувати, якщо виявити на ранній стадії. На допомогу у боротьбі зі захворюванням прийдуть народні засоби, які містять у своєму складі звичні продукти із цілющими властивостями. Розбираємося, що ж таке простатит та як із ним боротися вдома.

Що таке простатит?

У медичній практиці простатит визначають як запалення передміхурової залози – простати. Оскільки вона наявна лише у чоловіків, захворювання торкається лише сильної половини людства. Простата має властивість запалюватися під дією інфекційних та неінфекційних чинників, внаслідок чого розміри залози значно збільшуються. Стінки тиснуть на уретру, сечовивідні канали, тому їхній діаметр зменшується.

Власне це призводить до того, що сеча та інші фізіологічні рідини отримують менше простору і під час природніх процесів (сечовипускання, сім’явиверження) чоловік відчуває біль. Іноді спостерігаються нехарактерні виділення, поява крові в інших фізіологічних рідинах, біль у спині тощо.

Варто зазначити, що якщо простатит не лікувати, він спричиняє дуже тяжкі ускладнення – аж до появи новоутворень та безпліддя. Коли хворобу «запускають», вона спричиняє розвиток супутніх захворювань, ризик втрати плідності становить близько 40%.

Лікування недуги має бути спрямоване на усунення причини запалення. Зверніть увагу, що для лікування захворювання оптимальним методом є консультація в уролога, який допоможе визначити походження захворювання. Однак, якщо йдеться про перші симптоми, як варіант – спробувати застосувати народні засоби, котрі містять у своєму складі лікувальні компоненти: мумійо, сік петрушки, гарбуз, а ще – виконувати спеціальні вправи та збагатити харчування корисними продуктами.

Лікування простатиту народними засобами

Народні засоби привабливі тим, що мають натуральний склад, не включають хімії, яка здатна провокувати алергію та рідко мають побічні ефекти. Тобто звертаючись до лікування у домашніх умовах ви не зашкодите більше. Натомість якщо самостійно призначати антибіотики, наслідки можуть бути значно гіршими.

Проте, повернімося до способів, що допоможуть зменшити прояви простатиту на ранніх стадіях.

Фізичні вправи для профілактики простатитут

На цьому не часто акцентують увагу, та однією із причин виникнення простатиту є низька фізична активність. Якщо до того ж чоловік має сидячу роботу, то все це працює на користь хвороби. Одна із причин захворювання – застій крові у м’язам малого тазу. Тому фізична активність є методом профілактики, а спеціальні вправи – лікування.

 Вправи збільшують притік крови до цієї зони та до простати зокрема. Фізична активність прискорить процес видужування та сприятиме зниженню запальних процесів. Рухи «розганятимуть» застояний секрет залози.

Вправи Кегеля – комплекс, який зарекомендував себе дуже добре і для жіночого, і для чоловічого здоров’я. Вони укріплюють м’язи тазового дня та є простими у виконанні. Зручність ще й у тому, що боротися із простатитом просто у будь-який зручний час та у будь-якому місті.

Роблять це так: почергово скорочують та розслабляють м’язи тазового дна (ніби стискають м’язи промежини, зменшуючи просвіт ануса). Сідниці треба звести докупи та напружити, повторювати для початку радять по 10 разів на добу. Поступово навантаження збільшують, змінюють і позу виконання.

Також йдеться про контроль сечовипускання: під час процесу у якості вправи варто кілька разів затримувати потік сечі, а тоді знову відпускати.

Ходіння на сідницях показало свою ефективність при боротьбі з простатитом на різних стадіях. Роблять це так: необхідно сісти на підлогу, випрямити спину та витягти руки вперед. Ноги необхідно дещо розсунути. Тоді напружити ліву частину тіла, припідняти її і просунути вперед, далі маніпуляції повторити і з правим боком тіла. У такий спосіб треба «пройти» хоча б 1,5 м.

Є й комплекс вправ для боротьби з простатитом для виконання лежачи. Наприклад, ляжте на спину та трохи зігніть ноги в колінах. Почергово зводьте та розводьте кінцівки, намагаючись зігнутими колінами дістати до підлоги збоку. Робити слід 10-12 повторів у 2 підходи. Також рекомендують підіймати таз, одночасно розводячи зігнуті ноги.

Мумійо від простатиту

Мумійо – це природна речовина, багата на органічні речовини та мінерали. Засоби з мумійо у складі мають чимало корисних властивостей, їх застосовують у косметології та медицині. Мумійо зарекомендувало себе з хорошого боку й у лікуванні простатиту. Про цей засіб говорять як про альтернативу лікам.

Найчастіше мова стосується використання мумійо у комплексі з соками моркви, чорниці та обліпихи. Приймають засіб так: 10 днів 0,2 г мумійо двічі на день запивають склянкою соку моркви, наступні 10 – 0,4 г мумійо двічі щоденно запивають компотом з обліпихи, ще 10 – по 0,4 г двічі на день  з чорничним соком. Після курсу рекомендовано зробити перерву на місця, а тоді знову повторити прийом.

Результатом стане зменшення запалення та набряк та нормалізація сечоспускання.

Прополіс від простатиту

Як надійний засіб зарекомендував себе прополіс, його додають до складу деяких лікарських препаратів. Приймати лікування потрібно внутрішньо, у вигляді різних засобів, однак попередньо варто порадитися із урологом.

Можна вживати настоянку прополісу на основі спирту чи соку та жувати речовину. Настоянку готують так: 10 г прополісу розводять у 100 мл спирту, а тоді переливають у темну пляшечку. Рідина повинна настоятися 25 днів у темному місці, після чого розчин фільтрують та приймають по 1 ч. л перед сном протягом місяця, при гострому перебігу – по 20 крапель додають до молока приймають тричі на день. Курс слід повторити за місяць.

Окрім того, народним засобом є прополісові свічки, адже таким чином лікувальні речовини швидше дістаються до вогнища запалення. Для цього їх вводять у задній прохід. Купити свічки легко в аптеці чи виготовити самостійно. Завдяки унікальному складу прополіс зменшує біль при простатиті, сприяє вгасанню запалення та знищує бактерії, що провокують загострення хвороби.

Важливо! Існує індивідуальна чутливість про прополісу, тому треба переконатися, що організм на нього нормально реагує.

Цілющі трави

Показали свою ефективність у лікуванні простатиту й деякі трави. Низка рослин володіють уросептичими властивостями, серед них – брусниця, золотарник, пижмо, береза та польовий хвощ. Як поборники інфекції відомі  ромашка, звіробій та іван-чай вузьколистий. Натомість відновити статеву функцію після лікування простати допоможуть женьшень, калган, аралія.

Нормалізувати мікрофлору у передміхуровій залозі та запобігти переходу захворювання у хронічну форму дозволять відвари, настоянки та чаї із цих трав.

Окрім того, у настій прополісу радять додавати відвари трав – шипшини, гвоздики, зеленого чаю. Така суміш додатково наситить вітамінами та збільшить сил у боротьбі зі простатитом.

Однак, з поміж усієї різноманітності трав є ті, які показали себе найбільш дієвими. Йдеться про кропиву дводомну, лопух та півонію.

Із кропиви використовують молоді весняні листочки – настойка листків на основі спирту має протизапальну дію та стимулює відновлення тканин простати. Корені лопуха теж настоюють, адже завдяки складу з активних речовин відбувається «розблокування» склеротичних суди при простатиті та зменшення симптомів. Відвари їх коренів півонії мають обезболюючу дію та стимулюють зростання лібідо.

Продукти, що сприяють лікуванню простати

  • Каштан. Стиглі плоди відомі тим, що здатні активізувати кровообіг та позбуватися застою в органах малого тазу, який виникає при простатиті. Для цього готують настій: каштанові шкаралупи подрібнити та залити пів літром окропу, настояти 12 годин. Опісля отриманий сік підігрівають на паровій бані та вживають по 30 крапель натщесерце. Лікування триває 10 днів, потім така ж перерва та ще два прийоми по 10 днів. Щоправда, прийом спричиняє зменшення апетиту. До слова, цей розчин можна використовувати й для мікроклізм – таким чином впливу на апетит не буде.
  • Груша. При лікуванні простати варто пити грушевий сік, компот та й вживати сам продукт. Головне – не додавати цукру, який зменшить активність фітокомпонентів. Фрукт містить хлорогенні кислоти, котрі додають еластичності кровоносним судинам та володіють сечогінними властивостями. Зокрема плід має багато арбутину – природного антисептика, який ефективно діє при захворюваннях сечостатевої системи зокрема, простатиті.
  • Петрушка. Допоможе зменшити біль при сечовипусканні. Для цього готують такий напій: насіння петрушки подрібнюють до порошкоподібного стану. 4 ч л отриманої суміші продукту заливають склянкою окропу, кип’ятять та остуджують. Згодом суміш проціджують та вживають натщесерце по 1 ст л 5 разів щоденно. Ще один варіант – холодна настоянка. 1 ч л насіння петрушки заливають 1 склянкою води. Розчин повинен настоятися 8 годин. Для лікування радять приймати по четвертині склянки 4 рази кожного дня, аби зменшити запалення при простатиті.
  • Гарбузове насіння. Продукт, що містить чимало цинку – мікроелементу, який сприяє відновленню статевої функції. Тож для нормальної роботи простати необхідно з’їдати хоча б 30 гарбузових насінин натщесерце, аби наситити тіло цинком. Окрім того, при лікуванні простатиту рекомендовано вживати засіб із гарбузового насіння. Пів кіло сирих зернят пропустіть через м’ясорубку та змішайте із 250 г різнотравного чи гречаного меду. Із отриманої пасти скрутіть невеличкі кульки та заморозьте їх. Їсти ці лікувальні ласощі необхідно принаймні раз на день перед їжею, ретельно жуючи. Цей смаколик ефективно працюватиме над відновленням повноцінного кровоточу у проблемній зоні.
  • Часник. Продукт для лікування простатиту застосовують у сирому вигляді, а також як настоянки. Для цього 5 зубчиків треба дрібно перемолоти та залити пів літром окропу та настояти протягом 12 годин. Пити розчин слід двічі на день перед їжею. Ще для лікування простатиту радять суміш, до складу якої входить часник і шкаралупа ріпи – 5 зубчиків та 1 коренеплід лід натерти, змішати та додати кип’ячену воду. Отриману рідину настоюють 6 годин, а п’ють щоденно по три склянки. Готують й спиртовий настій: 4 подрібнені зубчики заливають 2 склянками спирту і витримують тиждень. Опісля приймають по 20 крапель щоденно протягом двох тижнів, розводячи у кип’яченій воді. Вся справа у фітонцидах соку часнику, котрі є сильною протимікробною дією – аліцинах. Ці речовини попереджують виникнення новоутворень.
  • Бузина. Для приготування засобу від простатиту треба взяти стиглу бузину та витиснути сік. Натщесерце необхідно пити склянки стакан очищеної води, а через 15 хв – 2 ст л соку протягом 10 днів. Важливо, що агресивні фітонциди у складі соку мають здатність впливати на шлунок, тож пити його можуть лише чоловіки, які не мають проблем із травленням.
  • Ліщина. Для лікування простатиту травники застосовують й ліщину, відому також як фундук. Найкраще підійдуть листки рослини, що показали терапевтичну дію у випадку хвороби через явища застою. Натомість побороти бактеріальний простатит можливо лише в комплексі із медикаментами. Рецепт такий: листки та гілочки ліщини заливають водою та ставлять кип’ятитися на 20 хв. Відвар має стояти, аж доки не забарвиться в насичений коричневий колір. Опісля необхідно вдихати пари із цього розчину. Повторювати процедуру можна 3-4 рази на день.

УВАГА! ЩОБ ЗАМОВИТИ РЕКЛАМУ В ЦІЙ ПУБЛІКАЦІЇ ТЕЛЕФОНУЙТЕ — +38(095)-383-43-79

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, чоловіки, хвороби
В тему