Поради

Простатит: види, симптоми та причини

Простатит: види, симптоми та причини

Простатит – досить делікатна  проблема, про яку нібито неприйнятно говорити. Простатит являє собою запалення передміхурової залози, тож страждають від нього лише чоловіки. Через те, що тривалий час ця тема вважалася надто інтимною, іноді простатит вважають чимось не дуже серйозним. Між тим, за відсутності лікування хронічне захворювання спричиняє складні наслідки.

За статистикою, на простатит страждав кожен другий чоловік, найбільша група ризику – представники сильної статі віком 20-50 років, однак існує кореляція: чим старший мужчина, тим більша ймовірність виникнення захворювання і більша потреба в лікуванні.

Передміхурова залоза є важливим органом статевої системи, адже речовини, які вона виділяє, впливають на дієздатність сперматозоїдів. Передміхурова залоза секретує речовину, яка складає основну масу сперми, тож применшувати її важливість не варто. При простатиті статева функція падає, при хронічних порушеннях без лікування у хворого може виникати безпліддя чи рак.

Однак простатит, виявлений на ранній стадії, добре піддається лікуванню. Тож важливо вміти розпізнати ворога та швидко дати бій. Звертатися необхідно за профільним лікуванням – до фахівця-уролога.

Види простатиту

Простатит класифікують на декілька видів відповідно до симптомів та швидкості перебігу захворювання.

Залежно від швидкості перебігу простатит ділять на гострий та хронічний. Гострий важко із сплутати – хворий організм демонструє ознаки запалення: підвищується температура, є біль, порушення сечоспускання. Хронічний протікає у м’якшій формі: хворий може не помічати симптомів, є лише неінтенсивні періодичні болі,  іноді – проблеми із виділенням.  Окремо виділяють безсимптомний простатит, який теж має хронічну форму.

Залежно від  причини  простатит поділяють на:

  • Бактеріальний
  • Калькульозний
  • Застійний
  • Гнійний
  • Інфекційний

Розгляньмо детальніше найпоширеніші види.

Гострий бактеріальний простатит

Цей вид простатиту виникає внаслідок розвитку бактеріальної інфекції. Запалення передміхурової залози стає тригером для різкого перебігу в організмі: поступове збільшення температури, озноб, гострий біль у спині та промежині, часті позиви до туалету, загальна слабкість. Іноді цей вид простатиту провокує затримки сечі або навпаки – неконтрольовані виділення нехарактерного кольору. Діагностують хворобу лабораторно, через виявлення у сечі збудника. Більш притаманний для хворих молодшого віку (25-35 років).

Хронічний бактеріальний простатит

На хронічний вид припадає третина випадків причин виникнення простатиту. Запалення викликане бактеріальними агентами, однак його специфіка полягає у тому, що ознаки у хворого можуть за трохи зникати. Та це не значить, що організм вже здоровий – навпаки, попереду чекає загострення, яке теж дає рецидиви. За відсутності лікування хронічне захворювання передміхурової залози провокує утворення кист та гнійників у статевих протоках та розвиток раку.

Переважно хронічна недуга трапляється в чоловіків віком 35-50 років.

Безсимптомний запальний простатит

Один із найпідступніших видів захворювання передміхурової залози в чоловіків. Хворий взагалі не відчуває звичних симптомів, людина почувається нормально, тож виявляють захворювання на простатит лише у лікарні через показники, що сигналізують про запалення. Йдеться про аналіз сечі, у котрої завищені показники бактерій та лейкоцитів – агентів організму, які борються із процесом.

Симптоми простатиту

Симптоми різняться для різних видів простатиту, котрий вражає передміхурову залозу чоловіка. Одним із перших «тривожних дзвіночків», що сигналізують про наявність простатиту, є дискомфорт у ході сечовипускання. Він виникає через те, що передміхурова залоза збільшується та зменшує просвіт сечовивідного каналу. Через це хворий відчуває печіння у члені та пісяє лише з певними зусиллями. Можливий ріжучий біль у мошонці, промежині, унизу спини.

Ще однією ознакою недуги передміхурової залози є порушення механізму ерекції. Чоловік, у якого раніше не було порушень у цьому процесі, довго не може збудитися та потребує додаткових маніпуляцій. Він не отримує повноцінного задоволення, сім’явипускання при простатиті настає дочасно.

Ще один симптом простатиту, що сигналізує про порушення роботи передміхурової залози – роздратованість та психологічне вигорання. Чоловік стає тривожним, впадає у стресовий стан. Це доповнює котрусь із попередніх ознак недуги.

Фізіологічною ознакою простатиту є збільшення розміру хворої передміхурової залози. Вона стає болючою та реагує на дотики. Однак це виявляється лише при пальпуванні через анус. 

Причини виникнення простатиту

Причин виникнення урологічного захворювання як простатит чимало, вони мають різну етіологію. За статистикою, найчастіше простатит виникає через інфекції, які вражають передміхурову залозу, або ж «побічну дію» інфекцій при таких хворобах як цистит, пієлонефрит тощо. Чільне місце серед факторів, що провокують простатит, займають інфекції, що передаються під час статевого контакту (наприклад, хламідії).

Серед неінфекційних приводів появи простатиту виділяють:

  • Нерегулярне статеве життя, внаслідок чого передміхурова залоза дає «збої»;
  • Переохолодження організму чи статевих органів;
  • Сидяча робота та нерухливий спосіб життя, які провокують застій в органах малого тазу;
  • Гормональні збої та стреси;
  • Дефіцит вітамінів та мікроелементі (цинку та вітаміну С);
  • Недотримання особистої гігієни;
  • Тривале вживання препаратів для подовження статевого акту;
  • Зловживання алкоголем;
  • Перетискання органів надто тісною білизною та одягом.

Ускладнення від простатиту

Якщо вчасно не вилікувати простатит, на організм чоловіка чекають неприємні наслідки. Адже передміхурова залоза володіє здатністю поширювати запалення на інші органи сечостатевої системи. Наслідками простатиту стають проблеми із суміжними органами.

Тривалий простатит провокує  везикуліт – запалення сім’яних мішечків. Симптом схожі до простатиту, проте чоловік ще має регулярні позиви до сечовипускання. У сечі з’являється кров. У разі враження при простатиті сім’яного горбика розвиваються фолікуліт та уретрит. Хворий почуває печіння та щось схоже до лоскотання у зоні промежини, а також біль у ході оргазму внаслідок спазматичних рухів м’язів сечового каналу.

У випадку бактеріального простатиту є ймовірність розвитку абсцесу простати. Це дуже тяжке захворювання – хворого госпіталізують на лікування із температурою, підвищеним потовиділенням та навіть мареннями.

Одним із найтяжчих порушень після простатиту за відсутності лікування є утворення каменів та кист у передміхуровій залозі.

Усі ці захворювання,  одним із факторів виникнення яких є ускладненням після простатиту, можуть провокувати безпліддя - статеві клітини втрачають активність, кількість секрету зменшується, виникає азооспермія. Часом через порушення прохідності шляхів сперматозоїди не в змозі потрапити в еякулят, що теж унеможливлює запліднення.

Вірогідність розвитку безпліддя при «запущеному» простатиті  у хворого сягає до 40 %. Тому лікарі наголошують на необхідності вчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою і не ризикувати власним здоров’ям.

Небезпечно самостійно лікувати простатит – застосування неправильних антибіотиків не тільки має ефекту лікування захворювання, а й впливає на стійкість бактерій до медпрепаратів, які доведеться вживати у подальшому та призводить до переходу в хронічну форму.

Профілактика простатиту

Щоб попередити розвиток простатиту передміхурової залози у чоловіків слід  дотримуватися загальних рекомендацій.

Найперше – вести активний спосіб життя, носити зручний одяг та забути про шкідливі звички.

Також необхідно збалансувати раціон, додати цинковмісні продукти. Аби зменшити ризик появи простатиту радять споживати насіння гарбуза, настоянки із прополісу, горіхи. Рекомендовано пити багато води та укріпляти імунітет, запобігати хронічним стресам.

Необхідно, звісно ж,  ретельно дотримуватися правил особистої гігієни та використовувати правильні косметичні засоби.

Окрім того, методом профілактики порушень роботи передміхурової залози та простатиту є регулярне статеве життя, бажано із постійним партнером (щоб виключити інфікування хворобами). Ще чоловіки повинні регулярно проходити огляд уролога у якості профілактики та негайно звертатися за лікуванням при появі ознак простатиту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, чоловіки
В тему