Поради

Життя після зради: як повернути щастя в сім'ю

Життя після зради: як повернути щастя в сім'ю

Це трапилося. Він (або вона) зрадив. Біль, відчай, гнів, страх ... Світ рухнув, життя закінчилося. Знайомі почуття? Але вас можна привітати! Не рухнуло нічого, крім ваших ілюзій. Насправді зараз ви, нарешті, наблизилися до реальності. Реальності відносин, реальності глибоких почуттів, до тієї реальності, де можливе одне життя на двох ... Але як розпорядитися цим? Вибирайте ... 

Як народжуються сім'ї? У нашій країні, втім, як і в багатьох інших, дітей не вчать науці відносин та поваги особистості. Закладається інше - чоловіка треба знайти швидше, чоловіка треба вміти заарканити, дружина повинна вміти готувати, головне сім'ю забезпечувати і т.д. Звідси, за твердженням психологів, такі великі цифри розлучень. Ми одружуємося на своїх ілюзіях, виходимо заміж за свої очікування, вважаємо, що зі штампом на нас звідкись звалюється шукане щастя ... саме по собі. І зовсім не намагаємося розгледіти особистість свого партнера... А потім тероризуючи його за те, що не відповідає очікуваному образу. Ну, або розчаровуємося мовчки.

І ось зрада. Найбільш частий сценарій такий. Ваші відносини, ваш шлюб на якийсь момент завмерли. Потім, навіть якщо ви сказали «я зрозумів, що мені (потрібен) потрібна тільки ти» і вирішили залишитися разом, союз почав руйнуватися. Чому? 

  • Ми чекаємо на повернення минулого світу;
  • Ми підсвідомо і свідомо мстимося;
  • Ми граємо на почутті провини;
  • Ми не довіряємо;
  • Образа не дає нам дивитися в майбутнє;

І всі ці емоції ростуть і розвиваються всередині, і як вірус, щось блокують і підштовхують до якихось кроків. Ми починаємо дозволяти собі те, що раніше було неможливо, ми постійно демонструємо партнеру, який він поганий і як багато тепер повинен. Ми змушуємо його жити з постійним почуттям провини і не бажаємо чути його претензії до себе. Ми знову і знову перевіряємо його наміри на міцність. У якийсь момент він перевірки не витримає ... 

Створити нову сім'ю

 Як повернути щастя? Ніяк! Повернути вже нічого не можна. Вже нічого не стане як раніше. По-перше, це наше минуле «щастя» (з набором розчарувань і претензій) і призвело до зради. По-друге, ця подія змінила нас обох. Головне тут - розібратися в тому, як саме змінило. Відповідь на це та дасть розуміння того, що далі можливо і неможливо.

 Тепер належить заново познайомитися і почати шлях до нової сім'ї. Але найперше, що потрібно зробити, це розібратися - чи потрібен цей чоловік і сім'я з ним. За статистикою, основні причини збереження сім'ї зовсім не пов'язані з глибокими почуттями або внутрішніми рішеннями. А скоріше, зі стереотипами і матеріальними питаннями. Жінка панічно боїться залишитися сама, чоловік боїться майнових суперечок, боїться змін і необхідності починати все спочатку в іншому місці. Відповідайте собі - ваше бажання залишитися з партнером продиктовано страхами і емоційною залежністю чи бажанням будувати життя саме з ним і заради нього? Якщо перше, особливо, якщо в шлюбі немає дітей, перетерпіть і забудьте. Якщо друге, то діємо далі.

Для початку постарайтеся вийти зі стану істерики і перестаньте будувати плани з поверненню партнера і його покаранню. Не ковтайте таблеток, не шантажуйте дітьми, не погрожуйте і т.д. Залиште ці речі для кіно, в реальному житті це лише відніме час і нерви. 

Звичайно, взяти себе в руки одного дня не вийде. Визначте термін для відновлення рівноваги, наприклад, місяць. У цей час важливо себе зайняти, щоб психічна енергія йшла не на жалість, на очікування, з'ясування і поїдання себе, а на конструктив. Згадайте, що ви турботливий друг, професіонал на роботі, що колись у вас було хобі ... Іншими словами, знайдіть собі інші точки опори, крім любові. Після того, як знову навчилися радіти новому дню, повертайтеся до питання відносин. 

  • Спробуйте визначити причини. Припустимо, ваш чоловік не ловелас, або ваша жінка не ..., і причина в самому шлюбі. Пригадайте, які претензії до вас висловлювалися, на які прохання ви відповідали відмовами, чи було таке, що ви придушували волю партнера, принижували його, висміювали його інтереси. Чи змінилася ваша зовнішність? Оцініть, чи зможете врахувати це на майбутнє і змінитися?
  • Поговоріть з партнером - яким він бачить шлюб в майбутньому і чи бачить взагалі. Можливо, він просто хоче, щоб закінчилися проблеми і тоді це шлях в нікуди. А можливо, він давно хотів кардинальних змін, і тоді зараз саме час обговорити це. Рухайтеся далі, тільки якщо почуєте про його твердий намір бути разом і працювати над відносинами.
  • Найскладніше. Забороніть собі нагадувати про те, що трапилося і навчитеся довіряти. Навіть у виразі обличчя не повинна читатися ваша образа. І вже тим більше, не повинно звучати докорів. Не змушуйте вибачатися і не контролюйте. Ви не повинні вимагати звітів, перевіряти телефон, не відпускати на посиденьки до друзів, телефонувати вечорами і т.д.
  • Не зачіпайте тему того, що сталося в спілкуванні з родичами і друзями. Не ставте свого партнера в незручне становище перед ними. Якщо ви живете з батьками, переїжджайте!
  • Освіжіть сексуальну сторону вашого життя. Нова білизна, оточення, секс-іграшки, інтим в машині, на пляжі, романтичні короткі подорожі тощо.
  • Придумайте спільну справу. Почніть з невеликого. Наприклад, зробіть удвох ремонт - без найманих робітників, своїми руками. Або, якщо у вашої половинки є хобі, приєднайтеся. Спільна діяльність на підсвідомому рівні зближує і робить людей одним цілим.

Якщо зрадили ви

Сталося це під градусом або стало наслідком легкої закоханості - неважливо. Припустимо, що це трапилося і ваша друга половина про це дізналася. Для початку, знову ж таки, вирішіть для себе - чого ви хочете в майбутньому. Припустимо, що вам хотілося б зберегти сім'ю. Тоді попереду кілька етапів. 

  • Зачекайте, поки вляжуться емоції. Від цього нікуди не дітися - будуть скандали, сльози, звинувачення. У цьому стані домовитися до чогось неможливо.
  • Проговоріть проблему. Але не перекладайте провину на партнера, не знімайте з себе відповідальності. Це був ваш вчинок і ви не повинні цього заперечувати. Просто постарайтеся донести, що ви готові працювати над собою і в майбутньому чинити інакше. Поділіться тим, як ви переоцінили те, що мали, що ви хочете в майбутньому і поставте запитання про це ж саме.
  • Не намагайтеся загладити провину подарунками або щовечора влаштовувати шикарну вечерю. Таким чином ви будете тільки нагадувати про те, що трапилося. Змініть свою поведінку зовсім по-іншому - станьте самим собою і обов'язково цікавтеся бажаннями своєї половинки. Навчіться отримувати задоволення від виконання бажань партнера. (До речі, якщо це ніяк не виходить, щасливий шлюб до гробової дошки дуже мало ймовірний). Не бійтеся говорити про мрії, пропонуйте, обговорюйте ідеї та плани.

Чоловічий аспект - діяти відразу!

Зрада дружини - психологічно складніша історія, ніж зрада чоловіка. Вона набагато сильніше б'є по самолюбству і самооцінці. Чоловік може стати невпевненим в собі, більш слабким емоційно, можуть ослабнути навіть сексуальні можливості.

 І якщо жінка після розставання з часом стає сильнішою і самодостатньою (поплакала і повстала як Фенікс із попелу), то чоловік навпаки - чим далі, тим йому гірше одному, тим більше він нудьгує. Хтось в якості психотерапевта вибирає пляшку.

 Так, українська жінка, як відомо, може повернутися з жалості. Але чи потрібно це? Напевно, потрібно, щоб повернулася тому, хто цінує, не хоче втратити і т.п. Потрібно, щоб вона сказала собі: «Яка ж я була дурна»! Тільки тоді вона зміниться.

 Чому діяти треба відразу? Не давайте своїй коханій занадто багато часу на роздуми і «проби» нового. До речі, в разі, якщо зрадили ви, теж не варто довго чекати, поки вона «охолоне». Охолоне і знову загориться - новими цілями, новими захопленнями, новим чоловіком.

 Завдання, щоб вона загорілася по-новому щодо вас. Не благайте повернутися на колінах, не завалюйте подарунками, як і не ночуйте під вікнами. Змініться і дійте несподівано. Ви, а не той інший, повинні стати для неї джерелом нових емоцій. 

Може повторитися?

І ось ще один частий сценарій. Спочатку після примирення чоловік приходить додому раніше, радісно підстрибуючи прибиває полички, у вихідні ходить з дітьми гуляти в парк. Ну або дружина готує «смачненьке», приносить обіди на роботу, не пиляє, обдаровує пристрасними ночами ... Але все це без відвертих розмов і конструктивних обговорень. А від розмов, які ініціюєте ви, йде. Що це означає? Швидше за все, те, що ніяких змін вашій половинці не треба. Вашому партнерові зручно жити з вами, а коли настане відчуття прощення і ваша пильність ослабне, все може повторитися. Він це не планує, але таке можливо. 

Це не безвихідь. Але самостійно вийти з цього кола може не вийти. Запропонуйте своєму чоловікові консультацію у фахівця з сімейних питань. Але не тисніть. Сходіть спочатку самі і отримаєте поради, як переконати прийти разом. 

Тривожні дзвіночки - ознаки зради

За якими ознаками можна визначити, що вам зраджують? Навчені досвідом скажуть, що їх мало не тисячі, плюс невербальні, плюс інтуїція. Але все ж, є загальні моменти, в яких змінюються практично всі. 

  • Телефон. У вашої половинки з'явився другий телефон, або вдома апарат знаходиться в режимі без звуку, а дзвінки робляться з іншої кімнати. Телефон став частіше розряджатися вечорами, а зарядка зрадницьки губитися.
  • Одяг. Що чоловік, що жінка починають інакше підходити до свого гардеробу. Особливо до білизни.
  • Авто. Переднє сидіння в машині часто відсунуто «не так», в салоні чистота і порядок. Від оббивки сидіння періодично чується запах одних і тих же жіночих парфумів.
  • Соціальні мережі. Ваш партнер обов'язково виходить зі своїх сторінок в соцмережах перед вимиканням комп'ютера, просиджує в них незвично довго, посміхається до монітора.
  • Зміни в ліжку. Раптом вам пропонується якась нова штучка, наприклад, несподівана поза. І діє при цьому ваш партнер досить впевнено. Або навпаки, сексу стає менше. Або раптом звучать зауваження до вашої фігури і якості догляду за собою.
  • Робота і відрядження. Стає більше вечірньої роботи і втоми після неї, частішають відрядження, з'являються якісь партнери, яких потрібно розважати ночами. При цьому по телефону звучить: «Не чекай мене, лягай, поки не знаю, коли звільнюся».
  • Манера спілкування. У діалогах починають звучати фрази: «Це твої проблеми», «Я не буду звітувати», «Знайди собі іншого» і т.п.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: стосунки, кохання
В тему

Останні матеріали