Поради

Найкращі продукти для очищення печінки

Найкращі продукти для очищення печінки

Якщо ви коли-небудь замислювались над тим, як зміцнити здоров’я, позбутися зайвої ваги або млявості, вам, ймовірно, потрапляла інформація про продукти для очищення (або детоксикацію) печінки. Але сам термін « продукти для очищення печінки» трохи некоректний, оскільки функціонуюча печінка не потребує вимивання з неї токсинів. До того ж детоксикація є найважливішою її функцією.

Але для повноцінної роботи печінка вимагає певної підтримки, яка буде допомагати з щоденним токсичним навантаженням. І це не обов’язково мають бути ліки – існує безліч продуктів і харчових добавок, які можуть допомагати печінці та благотворно впливати на весь організм.

Чому важливо підтримувати печінку?

Незважаючи на стрімке зростання технологій, ми живемо в забрудненому світі. Токсин може поступати в організм:

  • у вигляді пестицидів;
  • побутового пилу;
  • брудного повітря;
  • хімікатів в системі водопостачання;
  • гормонів, що вводяться в м’ясо тварин;
  • штучних інгредієнтів в напівфабрикатах та перероблених продуктах;
  • шкідливих речовин в косметиці, лосьйонах та шампунях.

Коли токсин потрапляє в кровотік, він переноситься в печінку. Печінка визначає, що потрібно нейтралізувати, а що пропустити, щоб забезпечити організм поживними речовинами. Але детоксикація – це досить складний процес, оскільки токсин виводиться з організму в два етапи.

Спочатку ферменти печінки зв’язуються з токсичними речовинами та перетворюють їх в більш безпечні з’єднання. Потім на другому етапі печінка додає молекули до цих сполук, щоб зробити їх водорозчинними. Це необхідно для більш зручного виведення їх з організму.

Печінка виконує й інші важливі функції:

  • виробляє жовч (яка необхідна для переварювання жирів);
  • зберігає залізо і вітаміни;
  • позбавляється від старих еритроцитів;
  • перетворює накопичений цукор в форму, яку організм може використовувати для отримання енергії, коли це необхідно.

І коли печінка повинна регулярно справлятися з токсинами, її ресурси можуть виснажитися. Це може привести не тільки до зниження запасів глютатіону, а й до порушення основних функцій. Тому систематична підтримка та очищення печінки мають велике значення для нормалізації загального стану.

Рейтинг продуктів, корисних для печінки

Ферментовані продукти

До складу ферментованих продуктів для очищення печінки (кефір, квашена капуста) входять пробіотики. Це речовини, які корисні для травної системи та слизової оболонки кишечника. Вони покращують перетравлювання їжі та засвоєння корисних компонентів, завдяки чому токсини не потрапляють в кров.

Омега-3

Риб’ячий жир та масло криля містять жирні кислоти Омега-3. Вони на практиці та клінічним шляхом довели свою здатність скорочувати кількість жиру та знижувати запалення в печінці. Тому додавання в раціон такого продукту для очищення печінки як омега-3 сприятиме поліпшенню функції цього органу та зменшенню запалення.

Підсилювачі глютатіона

Зелений чай і резвератрол можуть містити речовини, що активують гени, які відповідають за синтез глютатіону. Глютатіон – один з найпотужніших вироблених організмом антиоксидантів. Як антиоксидант, він бореться з вільними радикалами – нестабільними молекулами кисню, які синтезуються під час нормальних метаболічних процесів в організмі. Він відповідає за природне очищення печінки, а за його вироблення – сама печінка. Такі овочі як брокколі та кольорова капуста збільшують вироблення глютатіону, часник та цибуля містять необхідну для синтезу глютатіону сірку.

Селен

Селен – це мінерал, який посилює здатність печінки переробляти глютатіон. Його можуть містити такі продукти як індичка, сардини та бразильські горіхи.

Вітамін C

Це найвідоміший антиоксидант, який разом з глютатіоном бере участь у виведенні водорозчинних токсинів з організму. Велика кількість вітаміну С в шипшині, червоному перці, чорній смородині, обліписі, яблуках та петрушці.

Бетаїн

Бета – це донор метильних груп. Він також бере участь в процесі виведення токсинів, розщепленні та видаленні залишків жиру, тому це чудовий продукт для очищення печінки. Найдоступніше джерело бетаїну – це буряк.

Хлорофіл

Зелені овочі, такі як капуста, салат ромен, шпинат, рукола, капуста листова та зелень кульбаби містять багато хлорофілу, який підсилює вироблення жовчі. Він також здатен допомогти очистити кров та нейтралізувати важкі метали, пестициди та токсичні хімікати, які обтяжують печінку.

Холін

Печінка використовує холін для підготовки жиру перед його розподілом по організму, запобігає його накопиченню саме в печінці. Найбільша кількість холіну серед усіх продуктів для очищення печінки, доступних для масового споживача – у бобових.

Силімарин

Силімарин (екстракт розторопші) – це флавоноїдна сполука з величезним впливом на організм. Вона захищає печінку від пошкоджень, а також активізує процеси детоксикації. Екстракт розторопші регенерує її, сприяючи виникненню нових здорових клітин печінки, необхідних для заміни пошкоджених клітин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: здоровий спосіб життя, Здоров'я
В тему