Поради

Що підвищує гемоглобін? Продукти для гемоглобіну

Що підвищує гемоглобін? Продукти для гемоглобіну

Які продукти варто їсти, якщо лікар діагностував у вас зниження рівня гемоглобіну, і що потрібно вживати регулярно, зробивши частиною щоденного меню, для підтримки його в нормі.

Що таке гемоглобін?

Гемоглобін - складний залізовмісний білок організму, що транспортує кисень до органів та тканин для нормального функціонування. Під час недостачі кисню організм починає “задихатися” та втрачає рівень життєдіяльності, охоплює мінливість, сонливість, блідість шкіри та часті приступи задишки. Ще такі прикмети як: тріщини біля губ, ламке волосся, суха шкіра та швидше виснаження людини.

Норма гемоглобіну в крові 115 – 145 г/л для жінок, та 133 – 165 г/л норма гемоглобіну чоловіків.

Однак зустрічаються індивідуальні відхилення гемоглобіну згідно норми в здорових людей, але не часто. В жінок рівень гемоглобіну значно нижче і це пов’язано із гормонами, зумовлено низьким рівнем чоловічих гормонів. Рівень гемоглобіну не постійний та змінюється протягом віку і покоряється стилю життя й наявності шкідливих звичок. 

Здавати кров на гемоглобін потрібно 1 раз в 6 місяців жінкам, 1 раз на 10 – 12 місяців чоловікам та здоровим дітям старше 3 років. Якщо турбує порушене серцебиття або інші симптоми то лікар сам визначає динаміку здачі аналізів на гемоглобін. Здають кров зранку натщесерце, в спокійному стані, за добу до аналізу на гемоглобін не відвідують сауну й гарячу ванну, лікарі не рекомендують займатись фізичними навантаженнями перед здачею крові на гемоглобін, адже це впливає на результат.

Гемоглобін нижче норми вказує на хронічні та гострі захворювання, часто на брак заліза від якого залежить нормалізація гемоглобіну. Зниження гемоглобіну - це анемія - зменшення кисню та еритроцитів в організмі, не засвоєння заліза, причиною є: шкідлива звичка, погане харчування, неналежні умови праці та занедбане здоров’я. Вказує на наявність захворювання, що спричинило анемію: порушення роботи шлункового тракту, наявність онкології, брак заліза чи збій менструального циклу в жінок.

Продукти, що підвищують гемоглобін

В сучасному ритмі життя нерідко причиною незадовільного стану здоров’я є швидке та нездорове харчування й забруднене повітря. Саме ці фактори можуть вплинути й на понижений гемоглобін, що тягне за собою неприємні наслідки. Потрібно скористатися нагодою покращити самопочуття без ліків та вивчити основи підтримки здоров’я й підняття заліза. В більшості випадків гемоглобін піднімається харчуванням та відпочинком, це має довгий ефект та можливість поповнити свої знання.

Продукти, що стабілізують гемоглобін:

  • Аскорбінова кислота. Ця кислота допоможе засвоєнню заліза, особливо болгарський перець та кольорова капуста багаті цією речовиною.
  • Мідь. Печінка та арахіс допоможуть позбутися дефіциту гемоглобіну.
  • Сірковмісні продукти. Дари моря та риба наситять організм вітамінами та залізом.
  • Яловичина. Вершину по вмісту та засвоєнню заліза посідає яловичина, та є головним продуктом для нормалізації гемоглобіну
  • Телятина та свинина. Для кращого засвоєння заліза вживайте м’ясні страви з додаванням зелені та овочів.
  • Буряк. Вживайте в день по 130 – 150 грамів вареного буряка, або пийте 50 мл соку, для максимального результату краще проводити курс вживання 70 – 90 днів. Залізо набагато краще буде сприйматись організмом.
  • Яблука. З’їдайте по 4 – 6 яблук в день, обирайте червоний сорт і згодом відчуєте покращення гемоглобіну та здоровий колір шкіри.
  • Гранат. Пийте щодня свіжий сік гранату перед їжею та смакуйте ним і через 50 – 60 днів проблема із гемоглобіном вже не турбуватиме.
  • Зелень та овочі. На залізо щедрі помідори, печена картопля та свіжі, зелені овочі й гарбуз. Додайте до страв петрушку, кріп та ріпчасту цибулю. Окрім приємного аромату страв відчуєте прилив енергії.
  • Горіхи. Їжте волоські горіхи із медом на десерт та збагачуйте організм необхідним залізом.
  • Шипшина. Робить відвари із ароматної шипшини, залиште 3 ложки сушеного цвіту 1л гарячої води та пийте на протязі дня в невеликій кількості. Зміцнить імунітет та відновить здорові сполуки в крові.
  • Морква. Пийте склянку свіжого соку до їжі або перекусіть салатом моркви. Покращує зір та насичує залізом.
  • Пшенична та гречана крупа. Їжте каші на сніданок або обід, отримаєте енергію на продуктивний день та покращите гемоглобін.
  • Апельсин. Вітамін С покращує засвоєння заліза організмом, пийте сік перед їжею та перекусіть фруктом на протязі дня.
  • Халва. Ці ласощі багаті залізом та насичує організм вітамінами, кальцієм, краще оберіть з кунжутним насінням і покращите своє самопочуття та настрій на весь день.
  • Сушені груші та яблука. Сушка швидко нормалізує гемоглобін та чудово очищує кров, а сушені грушки ще й налагоджують травлення.
  • Какао. Чудова ідея для підняття гемоглобіну дітям, які так люблять цей напій. Порошок какао приносить користь та підвищує гемоглобін, присипте ним печиво, чи фрукти.
  • Чорнослив. Містить залізо та підходить для багатьох страв, до м’яса, плову та як самостійний перекус.
  • Калина. Ягода не тільки допомагає боротись із інфекціями, а й стабілізує рівень гемоглобіну в крові. Краще вживати сирою.
  • Цукор. Цукор дійсно допоможе підвищити гемоглобін, але вживати його потрібно в міру.

Не бажано вживати обліпиху, шовковицю та чорницю, ці ягоди понижують рівень гемоглобіну, минайте молочку вона зашкоджує засвоєнню заліза для підняття гемоглобіну.

Продукти для гемоглобіну
Продукти для гемоглобіну

Не вживайте фітати (хліб та боби), сою й танін ( хурма, чай, кава), спровокує дефіцит гемоглобіну в  крові й фосфати ( консерви, напої - шипучки та плавлені види сиру). Приділяйте час своєму харчуванню, з нього починається здоров’я і дефіцит гемоглобіну, що приводить до сумних наслідків та проблем з гемоглобіном.

Слідкуйте за енергійністю дитини та звертайте увагу чи немає надмірної кволості.

Щоб нормалізувати гемоглобін назавжди, нейтралізуйте зі свого життя стрес, пийте більше води, слідкуйте за харчуванням та режимом дня, не забувайте про обстеження в лікаря та аналізи, вживайте продукти з вмістом заліза для нормалізації гемоглобіну та гарного самопочуття.

 Чому знижується гемоглобін і чим це шкідливо?

Запорука стабільного гемоглобіну - залізо і коли воно не потрапляє в організм починаються проблеми з гемоглобіном.

Причиною різкого падіння заліза може бути кровотеча, вагітність, годування немовлят груддю чи гастрит. Головне звернути на гемоглобін увагу та звернутись до лікаря, тому що призначати препарат для збільшення рівня гемоглобіну й дози самостійно категорично заборонено, це стосується і скасування приймання заліза.

Не потрібно чекати повного виснаження та втрати здоров’я, залізо без лікування не почне сприйматись, якщо це є головною проблемою його дефіциту. Особливо заборонено зловживати алкоголем та палінням - це тільки погіршить становище. Покращити рівень гемоглобіну та заліза вагітним краще за допомогою правильного харчування, добавок заліза та прийому вітамінів , які назначить лікар ще з початку вагітності.

Дітям потрібно готувати рибу двічі на тиждень 200 грамів м’яса в день та побільше каш, типу: сочевиці, гречки та перловки, тушкуйте овочі, та давайте вітаміни. Прислухайтесь до свого самопочуття, адже воно сигналізує при появі симптом низького гемоглобіну, анемії та первинних захворювань, сама анемія може бути вторинним, тобто сигналом проблем.

Нехтування дефіциту заліза іноді спричиняє перевтому, кровотечу із носа та навіть мління. Зверніть увагу на харчування і чи достатньо вживаєте білка, вуглеводів та свіжих овочів й фруктів. Проводьте більше часу на свіжому повітрі, адже саме малорухомий спосіб життя та недбале харчування стають головною причиною “виснаженої крові”, тобто низького гемоглобіну.

В жінок часто падає гемоглобін із з-за великої кількості стресів та чутливою емоційності, неправильна дієта також призводить до зменшення заліза й втрата крові під час пологів також попадає в зону ризику. Низький гемоглобін часто свідчить про незадовільний стан еритроцитів, тобто наявність онкологічних патологій, клітинної анемії й таласемії і це загрожує розвитком захворювань.

Пониження гемоглобіну в крові ділиться на 3 етапи. Під час першого етапу гемоглобін падає до 90 г/л, інші симптоми ще не помітні, проблеми із залізом на такій стадії виясняються тільки випадково, під час проведення аналізів. На другій стадії рівень гемоглобіну в середньому 80 г/л - починає паморочитись в голові, сонливість, нудота й втома, простежуються тріщинки та сухість шкіри, на відміну від першої стадії відчуття вже помітні. Останній етап найтяжчий: рівень гемоглобіну 70 г/л і нижче, часті запаморочення голови, помутніння та втрата свідомості. Холодні й онімілі руки, залізо не сприймається організмом, інших вітамінів не достатньо, потрібна госпіталізація. Тому, дуже важливо вчасно виявити причину та почати лікування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я
В тему