Поради

Чи небезпечні червоні цятки на тілі та як їх позбутися

Чи небезпечні червоні цятки на тілі та як їх позбутися

Червоні цятки на тілі, особливо якщо з’являються вперше, можуть неабияк налякати. За статистикою вони частіше утворюються у жінок та є причиною для хвилювань представниць прекрасної статі. Такі точки у медицині називають мікрогематомами чи гемангіомами, і з’являються вони через низку причин. Червоні цятки можуть бути дефектами судин або ж свідчити про серйозні захворювання, адже шкіра таким чином сигналізує про нові процеси, що відбуваються в організмі.

Варто зауважити, що гемангіома – досить широке поняття, яке включає в себе доброякісні пухлини внутрішніх органів чи хребта. Пухлини частіше трапляються у жінок чи людей похилого віку. Не варто одразу лякатися – це пухлина не в класичному негативному значенні, до якого усі звикли. Однак ми розглянемо лише гемангіому, яка є утворенням у шкірних покривах, котре проявляється у вигляді червоних «родимок» чи точок на шкірі.

Червоні цятки на тілі - гемангіома?
Червоні цятки на тілі - гемангіома?

Така гемангіома – нешкідливе  утворення, яке складається із кровоносних судин чи розвивається у просторах лімфатичних судин, і є доброякісним. Насправді, глобального негативного ефекту червоні точки не мають, тому тут мова скоріше стосується косметичного боку питання.

Проте коли ви помітили на своєму тілі нові утворення краще не гадайте - родимка це чи пухлина, та зверніться до лікаря-дерматолога. Не даремно кажуть – береженого Бог береже.

Чому з’являється гемангіома?

Гемангіоми, які фактично являють собою вузлик із кровоносних капілярів, виглядають зазвичай або як невелика червона плямка (дещо виступає над тілом), або ж як плямка, із якої ніби виходять капіляри. Вони виникають через неправильну роботу кровоносних судин.

Найчастіше гемангіоми з'являються на верхній половині тулуба: грудях, спині, руках, рідше – на шиї. Гемангіоми бувають різного розміру – від ледь помітних до плямок розміром у кілька сантиметрів, можуть бути одиничними чи густо локалізованими.

Причини виникнення маленьких гемангіом різні:

  1. Мікротравми. Йдеться про невеличкі пошкодження, котрі трапляються під час епіляції чи гоління. У ході взаємодії із покривами дрібні капіляри зазнають травм, стаються мінікровотечі, внаслідок чого й стають помітними червоні цятки на тілі. Однак варто зауважити, що це – «найбезпечніша» причина виникнення гемангіом, бо вони зникнуть за усунення першопричини.
  2. Нестача мікроелементів в організмі. Якщо людина вживає недостатньо вітамінів групи С та К, то судини втрачають еластичність та стають крихкими. Відтак, капіляри під дією незначних чинників розриваються, а на тілі з’являються червоні цятки.
  3. Розвиток доброякісних пухлин. Якщо ви помічаєте, що на покривах стають помітними щораз більше гемангіом без видимої на те причини – зверніться до лікаря, явище може бути симптомом серйозного захворювання.
  4. Хвороби печінки та панкреатит. Як свідчить статистика, часто різка поява множинних цяток на тілі є сигналом таких серйозних захворювань як цироз, гепатит та панкреатит. Тому дуже важливо у разі появи певних підозр звернутися до лікаря - чим швидше діагностувати захворювання, тим легше із ним боротися.
  5. Вік. У деяких людей червоні цятки на тілі, схожі на родимки, з’являються у процесі старіння. За статистикою у людей старших за 45 років імовірність їх появи зростає майже вдвічі. Вони розміщуються на руках, шиї та плечах. Причина їх виникнення – природня, адже із віком у покривах стаються зміни і це нормально.

Крім основних є й менш поширені причини утворення гемангіом – наприклад, перенесення певних вірусних захворювань чи лікування деякими препаратами під час вагітності.

Також цятки класифікують залежно від їх структури. Гемангіоми бувають капілярні (виникають через розширення найменших кровоносних судин), кавернозні (складаються із кількох великих порожнин,що наповнюються кров’ю) та гіллясті (складаються із вузлика, сітки та припухлості).

Як позбутися гемангіоми?

Методи лікування гемангіоми залежать від причини, з якої вона виникла. У випадку, коли гемангіома – наслідок мікротравми, досить просто залишити шкіру в спокої та дати їй відновитися. У такому випадку червоні точки на шкірі зникнуть, якщо не відбуватиметься додаткового травмування чи подразнення шкіри. Краще не перетискати ділянки із червоними цятками  тісним одягом – от і все «лікування».

Окрім того, коли причиною є авітаміноз, у нагоді стануть вітамінні комплекси, які легко придбати в аптеці. Також наситьте раціон продуктами, котрі містять багато вітамінів C i K – вживайте шипшину, апельсин, помідори, банани, горох, горобину, броколі, яблука, лимони та смородину.

У випадку наявності гемангіом як «супутників» захворювань печінки чи підшлункової залози, аби позбутися їх треба лікувати першопричину, тобто саме захворювання.

Окрім того, є народні методи боротьби із червоними цятками на тілі. Зрештою, таким чином повністю вилікувати проблему не вдасться, хіба зменшити її прояви.

Тож аби лікувати гемангіому вдома розріжте половинку часнику та прикладіть її так, аби на червону цятку потрапляв сік. Для зручності легко закріпити його пластирем. Ще зону з точками радять протирати розчином меду та оцту – пів ст. л оцту розмішати з ложкою меду. Розчин наносять на 20 хвилин, а тоді омивають зону водою. Зволожувати покриви можна за допомогою суміші олій жолоба та евкаліпту. 

Використання цих засобів дозволить освітлити червоні цятки та зробити їх менш помітними.

Методики лікування гемангіом, що виникли із іншої причини, в основному косметичні. Адже гемангіоми можна залишити в спокої коли вони не приносять незручностей. Таякщо ви все одно бажаєте позбутися цяток звернуться задля цього до фахівців. Нині найпоширенішими є такі методи лікування:

  • Припалювання діоксидом вуглецю чи рідким азотом. Двоокис вуглецю краще підходить для гемангіом, які виступають над тілом. Випалювання азотом називають кріокорекцією, його можна застосовувати для цяток великого розміру.
  • Операція. Насправді – це невелике і дуже просте хірургічне втручання. Однак є невеликий ризик: коли гемангіома досить велика, після її вирізання, імовірно, залишиться шрам.
  • Хімічний пілінг. Метод полягає у впливі на покриви спеціальних хімічних сумішей, завдяки яким відбувається видалення верхнього шару шкіри та його регенерація. Завдяки цьому цятки стають майже безбарвними та малопомітними. До слова, задля цього навіть не обов’язково звертатися в лікарню, таку процедуру виконають й у косметичному салоні.
  • Лазер. Чи не найефективніший спосіб для видалення невеликого розміру гемангіом, таке лікування не залишає шрамів.

У випадку, коли цятка різко збільшується, починає свербіти чи з неї точиться рідина – негайно звернуться до лікаря! В іншому випадку не хвилюйтеся – порадитеся із лікарем принагідно, коли будете проходити медогляд.

Наразі надійні засоби профілактики появи гемангіом невідомі, але радять дотримуватися здорового способу життя та включати до раціону продукти, багаті на вітаміни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я
В тему