Поради

Журавлина - чудо-ліки від багатьох недуг

Журавлина - чудо-ліки від багатьох недуг

Ізраїльські вчені виявили в ягодах журавлини є компонент, який захищає клітини сечівника від проникнення хвороботворних бактерій. Якщо протягом дня випивати 1,5 скл. журавлиного соку, то загострення циститу і пієлонефриту трапляються вдвічі рідше.

Більше про цю диво-ягоду розповість уролог Павло Шейко:

– Навіть якщо нирки й сечовивідні шляхи вас не турбують – журавлина допоможе і надалі залишатися здоровим. А коли цистит і пієлонефрит усе ж дошкуляють, то журавлина – ваш найперший помічник. Адже ягода багата на вітаміни, мінерали, містить бензойну кислоту, яка запобігає виникненню піску та каменів у нирках, нормалізує кислотність сечі, робить останню не придатною для життєдіяльності бактерій та допомагає вивідній системі нормально працювати.

Науковці дослідили: в нашому організмі журавлина чинить протизапальну та антибактеріальну дії. Тому її, так само як цибулю та часник, називають природним уросептиком, – додає уролог Павло Шейко, втім укотре нагадує основний лікарський принцип: не нашкодь.

Це застереження стосується і вживання журавлини. Оскільки ягода досить кисла, то з обережністю її мають приймати люди з підвищеною кислотністю шлунку. Дітям давати ягоду ліпше в невеликій кількості, аби не спровокувати діатезу, алергії, як наслідок – висипи на шкірі.

Якщо ж ніяких побічних дій журавлина у вас не викликає, то щоденна норма її вживання становить 1,5 скл. свіжих або заморожених ягід (що рівноцінно 1 ст. л., тобто 30 г сухої журавлини).

Можна також приготувати неконцентрований сік: свіжовичавлений  розвести охолодженою кип’яченою водою в пропорціях 1:3 або 1:4 і протягом дня випити 300 г такого напою. А дітям найбільше смакує морс, який готується зі свіжого соку та води (1:5) із додаванням цукру. Маленькі пацієнти можуть вживати до 200 г такого напою щодня, а дорослі – до трьох склянок.

Щоб максимально зберегти цілющі властивості журавлини, не варіть її і не кидайте в окріп! Якщо на ринку знайдете примерзлу журавлину – купуйте без застережень. Бо вона своїх властивостей не втратила, а от смаку набула солодшого. Можна перетерти її з цукром і зберігати в холодильнику.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, імунітет
В тему