Поради

Садиш картоплю - витримуй дистанцію

Садиш картоплю - витримуй дистанцію

Як правильно садити й обробляти картоплю навчають дачників і сільських городників спеціалісти Волинського інституту агропромислового виробництва. Як розповідають фахівці, насамперед урожай бульби залежить від насіння і правильної технологія вирощування.

Які сорти ліпше садити

«Ліпше за все садити сорти вітчизняної і голландської селекції. Наприклад ранньостиглі сорти «Дніпрянка», «Повінь», «Аноста», – каже агроном Віктор Пахольчук. – Чудовий товарний вигляд, прекрасні смакові якості, нематозостійкі. Із середньоранніх сортів раджу «Поляну», «Обрій», «Лілею» або голландський «Санте». Кому на продаж, не прогадаєте із плодовитим середньостиглим сортом «Слов’янка». Має дуже високу врожайність. Навіть на дачних ділянках дає по 600-700 центнерів з гектара».

Якщо вибирати між червоною та жовтою бульбою, то завдяки новітнім селекції найсмачнішими стали жовті сорти. Радимо сорти «Повінь», «Санте», «Водограй». Якщо «Водограй» – це дієтичний сорт, рекомендується для хворих на діабет, «Повінь» – чудовий харчовий сорт. Треба вдома чіпсів чи картоплю-фрі приготувати – будь-ласка, нате вам «Фантазію» або «Санте».

Відстань між рядками

Друга умова вдалого врожаю – правильна схема обробітку. Ширина між картопляними рядками мусить не перевищувати 70 сантиметрів. У рядку відстань від бульби до бульби має бути 20-25 сантиметрів. Не забувайте вчасно підгортати кущі. Кількість бульбин під кущем залежить від висоти нагортання гребеня. Запам"ятайте: підгортати потрібно до фази бутонізації, тобто, перед тим, як картопля зацвіте. Бо після цвітіння це марна робота. Тільки шкоду наробите. Адже розбурхаєте те, що сорт з весни заклав.

Боротьба зі шкідниками та хворобами

«Ворогів картоплі треба знати в обличчя, – застерігає спеціаліст. – Окрім колорадських жуків, на бульбу зазіхають шкідливі грибки – фітовтороз і картопляна нематода. Епідемія зазвичай починається наприкінці червня. Практично повністю висихають листя і стебла. Хвороби знижують врожай на 80 відсотків. І не сподівайтеся, що лихо вас омине. Ліпше придбайте препарати для обробітку. Те саме стосується ненажерливих колорадських жуків. Проти них немає домашніх рецептів. Застосовуйте хімічні препарати, наприклад «Октара», «Моспілан», «Конфідор».

Узагалі-то, поганих засобів немає. Є погані продавці. Особливо на ринках, де часто продають відверті підробки. Тому трутку потрібно купувати в спеціалізованих місцях або магазинах. У того, хто має дозвіл на продаж засобів захисту і до яких можете звернутися з претензіями. А загалом з колорадськими жуками мусово боротися гуртом. Якщо десять господарів обробили посіви, а город одинадцятого кишить жуками, то ефект боротьби буде нульовим. Тому що ця нечисть розмножуватиметься далі. Й емігруватиме на сусідні наділи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему