Поради

Як впливають вікові зміни на розвиток вашої дитини?

Як впливають вікові зміни на розвиток вашої дитини?

Ви не розумієте, що коїться із вашою дитиною з віком? Ознайомтеся із основними змінами, викликаними зростанням дітей.

11-12 років

Через статеве дозрівання, яке відбувається в цьому віці, деякі основні навички дитини можуть знизитися. Наприклад, просторове навчання і певні види мислення можуть погіршуватися. Частини мозку, відповідальні за перспективну пам'ять (пам'ять про те, що потрібно зробити пізніше, наприклад, виконати якесь завдання) як і раніше, дозрівають. Наприклад, ваша дитина може забути передати записку вчителю перед початком уроків, і це – цілком нормально.

13-14 років

Цей вік надзвичайно емоційний. Діти стають дуже чутливими, вони починають занадто сильно залежати від думки однолітків. Дитині цього віку необхідно зрозуміти, що думка однолітків не матиме ніякої ваги. У цей же час емоційна реакція підлітка на стрес виходить з-під контролю. Сльози ридма і демонстративне стукання дверима – характерна поведінка для більшості дітей цього вікового періоду. Вплив стресу досягає піку в цьому віці: 50% людей з психічними розладами, викликаними стресом, діагностуються саме у 15 років. Інші дослідження показують, що з 11 до 15 років зростає рівень тривожності і стресу.

Психологи радять навчити підлітка цього віку прийомам самозаспокоєння, таким як йога, медитація, дихальні практики або фізичні вправи. Загалом у дитини має бути вдосталь руху, позитивних емоцій і спілкування.

15-16 років

У цьому віці підлітки проявляють найбільш ризиковану поведінку. У них розвиваються певні рецептори мозку, що підсилюють реакцію на дофамін, який відповідає за почуття задоволення і гостроту відчуттів, що робить гострі відчуття бажанішими, ніж будь-коли.

Підлітки не в змозі оцінити й обміркувати ризиковані ситуації, навіть після того, як їх попереджають про всі ризики та небезпеки їхньої поведінки.

Близькість із батьками, відсутність суперечок і сварок допомагає підлітку максимально комфортно пережити цей період.

17-18 років

Здатність мозку розвиватися і змінюватися особливо помітна в цьому віці. Деякі підлітки демонструють збільшення IQ, а ті, що були інтелектуально обдарованими і раніше, показують ще більші успіхи. У старшому підлітковому віці частини кори головного мозку, відповідальні за міркування і прийняття рішень, вже досить дозріли для того, щоб уберегти дитину від ризику. Підлітки, як правило, стають менш емоційні і вже здатні тримати свої емоції під контролем. Соціальні навички та пов'язані з ними ділянки мозку все ще дозрівають, проте діти вже здатні проявляти симпатію і співпереживання. Однак вони все ще не в змозі розшифровувати мотиви і вчинки людей у складних соціальних ситуаціях.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему