Поради

Формуємо сімейний бюджет за принципом «7-ми конвертів»

Формуємо сімейний бюджет за принципом «7-ми конвертів»

Зважаючи на нинішнє безгрошів’я та фінансову скруту, українці просто зобов’язані прискіпливо розраховувати свої сімейні бюджети. Це допоможе не лише заощадити, але й економічно дисциплінує та вчить розумно планувати витрати.

Правильно розраховувати свої доходи вміє не кожен. Тому допомогти зможе доволі відомий принцип «7 конвертів», який історією сягає давнини.

Сутність принципу полягає в тому, що вся зарплата – чоловіка та дружини – розкладається по семи конвертах. Далі конверти ховалися в різних шафах.

Перший конверт – це гроші на харчування. Яку суму виділяти на продукти, потрібно підрахувати протягом кількох місяців. Це може бути 20 або 50 відсотків від суми доходів у залежності від добробуту сім'ї.

Другий конверт – на комунальні витрати, оплату за житло, електроенергію, телефон, пальне для автомобіля. Скільки покласти в другій конверт, як правило, достеменно відомо. Щоправда потрібно класти трохи більше грошей, зважаючи на постійну дорожнечу комунальних послуг.

Третій конверт – на відпустку і щоденний відпочинок. Щомісяця відкладається невелика сума із зарплати, а також дрібні форс мажорні доходи.

Четвертий конверт – на «чорний день». Фактично це накопичувальний конверт, із якого, за необхідності, беруться гроші для непередбачених витрат, як то на лікування. Зазвичай відкладають близько 10 відсотків щомісячного доходу.

П’ятий конверт – це гроші на одяг, взуття, меблі, предмети побуту. Сума залежать від доходів сім'ї та вимог членів родини. Варто реально вирахувати свої можливості, щоб не спокушатися на надто дорогі речі.

Шостий конверт – витрати на дітей та онуків. Сюди входить усе: одяг, взуття, іграшки, заняття, репетитори, вартість навчання. Як правило, сума збільшується поступово з роками, зважаючи на те, що на дітях не економлять.

А в сьомий конверт господиня перекладає гроші з першого, третього, п'ятого і шостого конвертів – якщо впродовж місяця вдалося заощадити певні кошти після получки. Ці гроші можна витратити на себе, як кажуть, на власні забаганки.

Найголовніше в «7-ми конвертах» те, що ніколи не можна брати гроші з іншого конверту. На їжу використовують гроші тільки з першого конверта – якщо вони закінчуються, то голодуйте. Гроші з другого конверту витрачаються виключно на комунальні послуги. Що заощадили – переклали до сьомого конверту. Те, що відкладене в третій конверт, потрібно витрачати лише на відпустку або дні народження близьких. І так далі…

Звісно, дотримуючись принципу конвертів, не потрібно сприймати буквально. Замість конвертів можуть бути банківські картки або сейфи. Головне, щоби гроші не витрачалися не за призначенням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Сім'я
В тему

Останні матеріали