Поради

Перший візит до стоматолога. Що варто знати батькам?

Перший візит до стоматолога. Що варто знати батькам?

А ви знаєте, коли дитину слід вести до стоматолога? Фахівці мають декілька порад для батьків, які планують перший візит свого чада до лікаря.

Першим стоматолог дитини повинна бути мама. Якщо при огляді ротової порожнини її нічого не турбує, візит до лікаря можна відкласти до дворічного віку, доки не проріжуться всі молочні зуби. Фахівці вважають, що у цей період малюки дуже допитливі і легко йдуть на контакт з лікарями. Не варто зайвий раз турбувати крихітку, якщо вона полохлива чи часто хворіє.

Проте турботливі матусі можуть принести малюка до стоматолога ще у віці 6 – 8 місяців. Перший огляд беззубого немовляти потрібен, аби визначити чи правильно прорізатимуться зубки. У цьому ж віці лікар визначить положення вуздечки язика дитини. Це допоможе попередити логопедичні проблеми.

У віці 9 – 11 місяців можуть діагностувати розвиток гіпоплазії емалі молочних зубів, яка виникає через додаткове підгодовування. В такому разі підбирається оптимальна гігієна та коригується харчування. Батькам варто знати, що особливо не безпечними для дитячих зубчиків є солодкі чаї та соки на ніч.

Рекомендації батькам:

  • Лякаєте малюка злим дядечком у білому халаті? Тоді не дивуйтеся тому, що ваш синок чи донечка не хочуть до стоматолога. Також не варто вживати при чадові фрази на кшталт «Цукерки зіпсують тобі зуби, і лікар їх вирве». Такі залякування не налаштують малюка на дружелюбне ставлення до лікарів.
  • Перш ніж вести дитину до стоматолога, відтворіть ситуацію в ігровому процесі вдома. Розкажіть про те, що у лікаря цікаво та весело. Попросіть малюка декілька хвилин посидіти спокійно з відкритим ротом. «Полікуйте» зубки лялькам чи машинкам.
  • Діти починають нервуватися після слів: «Не бійся», «Буде не боляче». Замість цього розкажіть казку про те, як зайчику чи білочці лікували зубки.
  • Ваше чадо відмовляється сісти у крісло? Покажіть на власному прикладі, що сидіти у стоматолога безпечно. Нехай лікар спочатку огляне вас, а вже потім дитину.
  • Перед візитом до дантиста пообіцяйте малюку невеликий подаруночок, якщо він буде добре поводитись. А після огляду обов’язково виконайте обіцянку.
  • Ваш малюк вередує і не хоче йти до стоматолога? Тоді попросіть, щоб ваше чадо відвів до лікаря хтось інший. Найкраще, якщо це буде авторитетна для малюка людина.
  • Не менш важливий сам лікар. Постарайтесь знайти професіонала, який знаходить спільну мову з дітьми. Процес лікування повинен відбуватися у грайливій формі. Маленьким дітям подобається гра «давай порахуємо зубки». Школярі в захваті, коли з ними спілкуються, як із дорослими. Відтак шукайте лікаря з хорошими рекомендаціями та відгуками.

***********************************************

СПОНСОР ПУБЛІКАЦІЇ — ЛІКАР-СТОМАТОЛОГ ОЛЕКСАНДР СКРИШЕВСЬКИЙ

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему