Люди

«Єдиний спосіб уповільнити старіння – недоїдати»

«Єдиний спосіб уповільнити старіння – недоїдати»

Академік Володимир Петрович Скулачов вже багато років займається проблемами старіння. Він вважає, що, знаючи закони біології, які діють в живій клітині, ми можемо «вилікувати» старість як одну з головних хвороб, що вражають людський організм.

Користь самообмеження

– Володимире Петровичу, в недавній статті, опублікованій в авторитетному американському журналі, ви пишете про те, що помірне голодування робить нас довгожителями. Наскільки це відповідає дійсності?

– Вчені вже давно намагаються знайти спосіб уповільнити старіння. Але на сьогоднішній день невідомо жодної речовини або методу, здатного сповільнити цей процес. Крім одного. Це обмеження харчування. Якщо тварина живе впроголодь (тобто їй дають 70% від обсягу їжі, який вона би з'їла при необмеженому доступі до неї), то живе довше. Причому, як показують досліди, не тільки збільшується тривалість життя, але і сповільнюється процес старіння. Повільніше розвиваються ознаки старіння (наприклад, посивіння), відступають такі старечі хвороби, як ішемічна хвороба серця, глаукома, катаракта і навіть рак.

– За рахунок чого ж досягається такий ефект?

– Раніше вчені думали, що при обмеженні харчування сповільнюється обмін речовин. Менше їжі – менше споживання кисню – менше окислювальних процесів і, як результат, організм менше зношується.

Ми запропонували інше пояснення ефекту обмеження харчування. Воно в якійсь мірі відключає генетичну програму старіння (а ми вважаємо, що старіння – це програма). Зазвичай організм сам себе примушує старіти, щоб вид еволюціонував. А ось якщо почався голод – тут вже не до еволюції, доводиться елементарно боротися за збереження життя! Якщо організм не підключить свої резерви, людство в цій ситуації вимре. І організм відключає процес старіння, який, до речі, забирає дуже багато енергії, і кидає всі ресурси на пошук їжі. А ось коли їжа буде знайдена, знову включиться все та ж програма старіння – щоб життя медом не здавалося. Єдиний спосіб надійно уповільнити старіння –недоїдати.

– Голодувати треба регулярно?

– Ні, лише час від часу. В цьому плані геніально влаштовані релігійні пости, які спрямовані влаштовувати собі такого роду розвантаження і тим самим продовжувати життя. Важливо, що там існують по-справжньому мудрі обмеження: дітям, літнім і хворим людям їсти можна вдосталь. А ось молодим і здоровим корисно поголодувати. Це дає потужний імпульс для боротьби за існування виду.

– На тлі світових криз голодувати – дуже своєчасна порада. Адже багато зараз і так недоїдає...

– Голодувати через відсутність грошей – це зовсім інше, ніж свідоме обмеження в їжі. Ті, хто боїться залишитися голодним, зазвичай страждають переїданням, намагаються забити шлунок шкідливою їжею, багатою жирами і вуглеводами, намагаючись таким чином зняти стрес. Довше живуть ті, хто обмежує себе в їжі свідомо, а не з примусу.

– Як потрібно це робити, щоб продовжити собі життя?

– Як я вже говорив, можна покластися на релігійні традиції постів, відібрані століттями. Ясно, що мова повинна йти про неповне голодування (зі зниженим споживанням їжі на 30 – 40% і вилученням м'яса із раціону).

Далі це повинно бути голодування з перервами, під час яких можна їсти скільки душі завгодно. Все це треба спеціально дослідити стосовно людини. Адже майже всі наукові дані ґрунтуються на результатах експериментів з тваринами.

– Що ще, крім правильного голодування, можна рекомендувати для продовження життя?

– Активні фізичні навантаження, заняття спортом, позитивний настрій. Наука підтверджує: багатовікові здогадки вчених про те, що горезвісний здоровий спосіб життя призводить до довголіття, абсолютно вірні. Так і є. Хоча ясно, що без участі науки істотно продовжити життя не вийде. Ось в цьому напрямку ми і працюємо.

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Валентина Степаненко

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю
В тему

Останні матеріали