Люди

Отримавши інвалідність, рятунок знайшла у… фіалках

Отримавши інвалідність, рятунок знайшла у… фіалках

Нині Анна Слуцька знає про вирощування фіалок, мабуть, геть усе. Попри те, що в її оселі було чимало орхідей, нині господинями стали фіалки.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

– Колись я травмувала ногу – й отримала інвалідність, – розповідає жителька міста Уманя, що на Черкащині. – Я майже не могла пересуватися. Тож у мене, по суті, залишилися клаптик неба у вікні, чотири стіни і постійний біль. Було дуже важко, тому почала шукати те, що мало мене надихнути жити далі і одужувати. Тож почала багато часу приділяти фіалкам, якими захоплювалась не один рік. Нові сорти купувала в колекціонерів-фіалководів з різних куточків України. Пригадую, з яким нетерпінням чекала першу посилку, в якій було десять сортових листочків фіалок. Усі вони благополучно укорінилися.

Квітникарка зізнається, що можна було придбати відразу дорослі рослини, або й стартери-озетки, які ось-ось розквітнуть. Однак було цікаво самій виростити рослину, що називається з нуля.

– Задля цього читала багато літератури, вивчала досвід досвідчених колекціонерів, – каже пані Анна. – Відтак більш ніж за рік в оселі було майже триста фіалок понад ста сортів. Якщо порівнювати з масштабами знаних колекціонерів, то моя колекція не є великою. Тим більше, що у світі є понад 30 тисяч різноманітних сортів фіалок. До речі, до вибору сорту завжди підходжу дуже виважено. Перш за все роздивляюсь фото рослини, читаю про особливості цього сорту – і лише опісля приймаю рішення щодо того, чи варто купувати рослинку. Вкрай рідко, але були випадки, коли придбаний сорт не виправдовував моїх сподівань. Зазвичай кожен кущик радує. Причому не обов’язково квіточками. Є чимало сортів, які мають пістряві листочки, завдяки яким кущик навіть коли не цвіте, має дуже красивий вигляд.

В колекції жінки є іменні рослинки – сорти з іменами дочок. Приміром ПТ-Катерина, ЕК-Олечка. Жартує, що син ображається, що в мами немає фіалки з його іменем. Бо й справді – сортів з чоловічими іменами вкрай мало.

– Тому пообіцяла придбати для нього фіалку ЕК-Любий Син, – каже пані Анна. – Світ фіалок неймовірно великий. Зокрема, дуже подобаються мінісорти, які доволі довго цвітуть. Вони такі тендітні і ніжні, що не полюбити їх просто неможливо. І, повірте, робота біля них потребує чимало часу. В цьому мені допомагає чоловік. Саме він власноруч змайстрував стелаж зі спеціальним освітленням для квітів. Синочок допомагає з поливом, пересаджуванням. А також допомагають складати каталог рослин. Також моя улюблена справа подобається і донькам, і одному із зятів, і мене це тішить. Адже коли ви любите фіалки так, як їх люблю я, то розумієте, що краси багато не буває. А ще вони мені допомагають. В ті хвилини, коли почуваюся геть знесиленою, то кажу сама собі: «Вирощуй квіти – нехай у світі стане більше краси!»

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, Життя
В тему