Люди

Леонід Гайдай: цікаві факти про улюбленого режисера

Леонід Гайдай: цікаві факти про улюбленого режисера

30 січня 2018 року великому режисеру та імпровізатору виповнилося б 95 років. Ми підібрали найцікавіші факти з його біографії.

  • Леонід Йович Гайдай народився 30 січня 1923 року в Свободному (Росія).
  • Батька Леоніда, Йова, посадили у в’язницю за злочин, якого він не скоїв. Він узяв на себе провину багатодітного батька, який зважився на крадіжку, аби прогодувати свою сім’ю.
  • Хлопчик мріяв займатися музикою, проте батьки не мали грошей на заняття. Тому Льоня змайстрував свою скрипку. Однак такий музичний інструмент не влаштував учителів.
  • Леонід закінчив школу 18 червня 1941 року, а 23 червня 1941-го пішов записуватися добровольцем до армії. Тоді його не взяли через вік. Юнак влаштувався робітником сцени в Іркутський драматичний театр.
  • Вже восени його призвали в армію. Проходив службу в Монголії, після чого був направлений на Калінінський фронт розвідником. Його комісували після поранення (підірвався на протипіхотній міні).
  • У 1942 році Леонід Гайдай служив у частині, де об’їжджали коней для фронту. Якось до них у частину приїхав офіцер, щоб набрати добровольців для діючої армії. На перше запитання воєнкома «Хто в артилерію?», Гайдай випалив: «Я!». Так само він відповів і на запитання «Хто в кавалерію?», «Хто у флот?», «Хто в розвідку?». В результаті незадоволений офіцер сказав фразу, яка пізніше увійде в фільм «Операція “И”»: «Та почекайте ви, Гайдай, дайте оголосити весь список».
  • Леонід Йович завжди розбивав тарілку перед початком зйомок. Одного разу тарілка не розбилася, зйомки відклали. Ще він вірив у містичну силу чорних кішок, вважав: вони приносять удачу, тому і знімав їх у кожній картині. Всього нарахували 9 чорних котів на зйомках.

  • Перший комедійний фільм «Жених із того світу» (1958) ледь не позбавив режисера роботи. Причому це був усього другий фільм молодого режисера, і його кар’єра могла завершитися, ледь розпочавшись. Тоді цензура вирізала практично половину кінокартини. Але в 1960 році він випустив ідеологічно «правильний» фільм «Тричі воскреслий», про який згодом сам ніколи не згадував, і був знову допущений до режисерської роботи.
  • Якби не хитрість Гайдая, то в його комедії «Діамантова рука» ми би не побачили багато моментів, які радянська цензура хотіла вирізати. Але режисер у кінці фільму додав сцену ядерного вибуху і сказав комісії, щоб вирізали все, що завгодно, крім цього вибуху. В Держкіно погодилися залишити всі карди, які їм не сподобались, якщо вибух виріжуть. У підсумку ця детективна комедія була визнана глядачами кращою радянською комедією століття.
  • Леонід Гайдай часто використовував різні хитрощі, щоб прослизнути повз цензуру. Наприклад, у легких еротичних сценах він показував героїнь не в нижній білизні, а в купальниках.
  • У Гайдая було прекрасне «чуття» на акторів. Він знімав лише невідомих або маловідомих артистів, які моментально ставали популярними.
  • За спогадами вдови Леоніда Гайдая, образ Шурика (зовнішність, характер та навіть жести) режисер списав із себе.
  • Режисер дозволяв імпровізувати на майданчику і платив акторам за вдалі сцени шампанським. Наприклад, зовсім випадково придумали епізод з ручкою у фільмі «Іван Васильович змінює професію».

  • Гайдай сам нерідко знімався в своїх фільмах. Як правило, це крихітні епізоди, але в «12 стільцях» режисер знявся в ролі Варфоломія Коробейникова – просто він не зміг знайти відповідного актора на цю роль.
  • Зі своєю дружиною Ніною ПавлівноюГребешковою, – заслуженою артисткою Росії він прожив 40 років. В цьому шлюбі народилася донька Оксана.
  • НінаГребешкова часто знімалася у фільмах чоловіка. В «Кавказькій полонянці» вона грала медсестру психлікарні, в «Діамантовій руці» –дружину Горбункова, у «12 стільців» – царицю Тамару, у«Спортлото-82»– тітку Клаву. Зараз Ніні Гребешковій87 років.

  • Леонід Гайдай помер увечері 19 листопада 1993 року, на 71-му році життя, в московській лікарні в результаті тромбоемболії легеневої артерії.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему