15 Листопада 2017
Новини

Вчені винайшли спосіб зачаття дітей без жінок

Вчені винайшли спосіб зачаття дітей без жінок

Дослідники обманним способом змогли запліднити сперматозоїдом «чужорідну» яйцеклітину.

Американський журнал Nature Communications опублікував дослідження британських вчених, в ході якого вдалося досягти народження здорових мишей, «переконавши» сперматозоїди в тому, що вони запліднюють нормальну яйцеклітину, хоча насправді це були інші клітини організму, передає Хроніка.інфо.

Вчені вважають, що це дослідження принесе величезний прорив у науку і в майбутньому процес дітонародження буде можливим без участі жінок. З допомогою деяких хімічних речовин вченим з університету міста Бат вдалося обманним шляхом перетворити незапліднену яйцеклітину в псевдоембріон. Такі ембріони можуть ділити і мають свою ДНК так само, як й інші клітини нашого організму.

Вчені припустили, якщо ввести сперму в такі псевдоембріони і при цьому народиться здорове мишаче потомство, то в майбутньому такий самий експеримент можна провести і на людських клітинах, отриманих не з жіночих яйцеклітин.

На сьогоднішній день в експериментах на мишах ймовірність досягнення успішної вагітності склала 25%. Тоні Перрі — один із дослідників впевнений, що це відкриття переверне багатовікові уявлення людства про зачаття, адже в майбутньому можна буде з'єднати сперму з іншими клітинами організму (не яйцеклітинами) і отримати здорове потомство.

Успішність експерименту підтверджує і те, що всі народжені новаторським методом миші були абсолютно здоровими, мали нормальну тривалість і життя і могли давати здорове потомство.

Запліднення псевдоембріона в майбутньому дасть можливість двом чоловікам мати дітей: один із них дасть звичайну клітину, а інший — сперму. Таким чином вони обидва будуть біологічними батьками.

Також батьком здорового малюка може стати і один чоловік з допомогою своєї клітки і своєї ж сперми. У такому випадку дитина вийде різнояйцевим близнюком свого батька.

Але поки такі можливості і сценарії дітонародження залишаються фантазіями і потребують детального наукового дослідження та клінічних випробувань.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему