0 0000
Новини

Ваші рідні одержимі демонами: секти активно множаться в західних областях України

Ваші рідні одержимі демонами: секти активно множаться в західних областях України

В Україні секти почали новий «хрестовий похід». Тепер вони активно множаться в західних областях України, а пастори готові брати підношення хоч «хортенятами».

День просвітлення - 300 грн
У Львові зараз намагається врятувати сім'ю 32-річний Ігор Т. Близько року тому його дружина потрапила під вплив «проповідника», що оголосив себе новим Ісусом. Тепер вона забирає з сім'ї гроші на «благо церкви», а чоловік в розгубленості, як привести її до тями.

«Ми живемо у Львові, а до проповідника вона їздить в Рівне. Туди ж, щоб бути ближче до «вчителя», із Запоріжжя переїхала її мати. Вона і затягла туди свою дочку. «Учитель» - мужик років шістдесяти, непоганий психолог і маніпулятор. Каже, що він син божий, і пропонує мікс вегетаріанства, християнства, йоги, вчення про карму і всього іншого. Заодно в цій секті змушують людей йти з сімей, переконуючи, що їхні родичі одержимі демонами. І все це влаштовано як бізнес: вартість дня «просвітлення» - 300 грн., але потрібно їхати не менше ніж на тиждень. Туди ходять близько 20 осіб, і вони все активніше запрошують новачків», - розповів Ігор Т.

А у Вінницькій області активно вербує прихожан «Богородичний центр». «Років зо три тому хтось в поїзді напарив моїй мамі першу їх книгу. А потім зателефонувала жінка і запросила її на семінар. Мама пішла, книг накупила, видно, що це її затягує. Секта називає себе старовірами, але, думаю, для них це ширма », - пише відвідувачка одного з форумів Ірина.


За словами правоохоронців, що займаються питаннями релігійних організацій, переживання людей за родичів небезпідставні: «Богородичний центр» займається тим, що намагається відновити «святу Русь» в межах Росії, Білорусі та України під керівництвом РФ і вважається однією з найбільш деструктивних сект на пострадянському просторі. Лекції проводять в приміщеннях бібліотек, маскуючи під просвітницьку діяльність. А адептів примушують обдзвонювати інших людей і просити пожертви «на літературу», - розповіло джерело в поліції.

До слова, у Львівській області продовжує роботу і так звана церква Догнала - організація, яка відкололася від греко-католицької церкви, чиї лідери були депортовані з України в 2015 році. За висновками експертів, догналіти пропагують неприязнь до традиційних греко-католиків і «розгойдують» протестний потенціал в західних регіонах. Незважаючи на це, організація не значиться в реєстрі заборонених в Україні. Відповідно, влада на неї не реагує - тільки місцеві радикали. Так, в липні невідомі закидали коктейлями Молотова монастир догналитів в Брюховичах.

Йдуть на Захід
Фахівці з релігійних культів розповідають, що зараз різні секти західним областям дійсно приділяють особливу увагу. Нещодавно створені організації не витримують конкуренції з великими сектами в великих містах, а тому йдуть заробляти в ті регіони, де традиційно були сильні православна і греко-католицька церкви.

«Причин цього багато. Це і соціально-політична криза, і міжконфесійне протистояння: політизація традиційних конфесій (уніати УАПЦ і УПЦ КП) з одного боку і дискримінація політиками УПЦ МП. Також впливає державна політика, яка потурає Неопротестантам (той же Турчинов і його християнська група в Раді). В результаті виходить пряма залежність: слабшає традиційна релігія - збільшується нетрадиційна релігійність », - пояснює член-кореспондент Європейської федерації центрів дослідження сект Володимир Рогатин.

Він додає, що деякі секти особисте збагачення своїх лідерів активно прикривають громадським життям: засновують гуртки проти наркоманії або за міцну сім'ю, а в школах проводять шахові турніри. «У Львові колись представники «Посольства Божого» навіть очолювали обласний осередок «Молодих регіонів». А зараз секти заходять під трендом волонтерського служіння і допомоги бійцям АТО», - каже Рогатин.



Юрист Іван Ліберман звертає увагу, що в бідніших регіонах лідери сект навіть «зважають на становище» і просять «на Бога» хоч скільки-небудь. «Вони розуміють, що далеко не кожен другий може переписати на них квартиру. Останнім часом мені доводиться чути історії від людей, що в церквах готові брати за служіння навіть пару сотень гривень або будиночки в селах, розраховуючи коли-небудь їх продати », - каже Ліберман.

При цьому правоохоронці, які займаються питаннями релігійних організацій, навпаки, вважають, що особливої ??міграції сект немає. «Так, деякі дрібні секти, у яких не вийшло, наприклад, в Києві, намагаються йти на захід. Але там крім православних і греко-католиків сильні позиції і традиційних протестантів. А все впирається в людей: якщо немає людей - немає церкви », - говорить джерело в правоохоронних органах.

Вимагають гроші "за повернення з АТО"
Випадку заробити не упускають і різні відуни і ворожки. Наприклад, в Ромнах (Сумська обл.) Зараз йдуть суди по справі місцевої жительки, яка оголосила себе екстрасенсом і шантажувала цим своїх знайомих. «Зустрівши в м.Ромни знайому, і знаючи, що її син у той момент служив в зоні АТО, жінка зажадала $ 2000 під приводом використання своїх здібностей екстрасенса для того, щоб син повернувся живим додому. І пригрозила, що якщо гроші не отримає, сина вб'ють», - йдеться в матеріалах судового реєстру.


 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему