4 Січня 2021
Новини

Як подолати страх перед польотами

Як подолати страх перед польотами

Майже кожен з нас відчуває тривогу, коли переміщається на літаку. Важко змиритися з відсутністю особистого контролю над ситуацією і усвідомити, як величезний залізний птах летить на висоті 10 кілометрів над землею.

Ось найкорисніші лайфхаки, як боротися зі страхом літати.

Вивчіть теорію

Більшість експертів радять вивчити статистику, щоб побачити, що літаки дійсно рідко падають. Наприклад, набагато простіше померти від харчового отруєння, ніж від падіння літака. І все таки почати варто не зі статистики, а з теорії. Як літаки тримаються в повітрі, які небезпеки можуть зустрітися у них на шляху та інше. Розуміння процесу польоту напевно зменшить ваші переживання під час турбулентності і нічних перельотів.

Підготуйтеся до відчуттів

Чим частіше ви літаєте, тим швидше звикаєте до незвичайних відчуттів, які відчуває ваш організм. Якщо літаєте рідко, постарайтеся заздалегідь приготуватися до реакцій організму і робіть все, щоб полегшити їх. Що на вас чекає? Зміна тиску, закладеність вух, сухість і, можливо, відчуття спраги. Тому візьміть з собою судинозвужувальні краплі для носа, м’ятні цукерки, воду і крем. Зробіть свій політ комфортним.

Уникайте тригерів

Перед вильотом необхідно заздалегідь зібрати валізу, захистити себе від поганих новин, поїсти легкої їжі, від якої вам точно не стане погано, і виспатися. У такому випадку, ви уникнете безлічі тригерів, які зможуть зіпсувати ваш переліт. Бо, крім банальної тривоги, ситуацію погіршує зацикленість і поганий фізичний стан.

Відволікайте себе

Заздалегідь скачайте додаток, який показує переміщення літака, щоб відчувати контроль над ситуацією. А також подбайте про розваги під час перельоту: виберіть фільм, новий музичний альбом або книгу, які відразу допоможуть вам відволіктися. Ви також можете попросити сусіда поговорити з вами, повідомивши про свій страх.

Дихайте

Дихальні практики реально можуть допомогти впоратися зі страхом. Спокійні вдихи і видихи допоможуть пережити процес зльоту і посадки. А якщо ви максимально напружені, то можна спробувати якомога сильніше видихнути, щоб змусити тіло розслабитися. Вивчіть кілька технік заздалегідь, щоб миттєво допомогти собі.

Якщо ви розумієте, що у вас розвинулася фобія, необхідно терміново звернутися до лікаря. Психотерапевт може виписати таблетки, які допоможуть перенести політ без паніки.

Також з фобією необхідно працювати, щоб вона не поширювалася на інші сфери вашого життя. Існують випадки, коли аерофобія перетікала в боязнь висоти, замкнутих просторів і інших страхів. Зрештою, людина просто не могла вийти з дому.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: літак, Поради, психологія
В тему