12 Квітня 2020
Новини

Про Вербну неділю, дивовижні зцілення і людську невдячність

Про Вербну неділю, дивовижні зцілення і людську невдячність

Щороку за тиждень до Великодня християни відзначають одне з 12-ти найбільших у році свят – Вхід Господній у Єрусалим. А оскільки неодмінним атрибутом на богослужінні є букетики гілля, то в народі цей день іще називають Вербна неділя.

Що ж знаменує собою Вхід Господній у Єрусалим та для чого ми освячуємо вербове гілля, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір»

Ісус перечив старим законам

Подія, що стала основою для святкування Вербної неділі, сталася дві тисячі двадцять років тому за тиждень до воскресіння Христа.

На той час Ісус Христос, який до 30 років був звичайним теслею, а після зустрічі з Іваном Предтечею прийняв хрещення, ось уже три роки ходив землями Ізраїлю, пропагував нову для того часу віру любові та милосердя.

І якщо євреї жили за Законом Мойсея, де серед іншого закликалося «око за око, зуб за зуб», то Ісус на таке промовляв: «А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, – підстав йому й другу. А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, – віддай і плаща йому» (Мт. 5.39).

Проповідуючи, Ісус зустрічався з багатьма людьми: багатіями і злиднями, сильними та немічними. Він не цурався прокажених та не мав зневаги до жінок легкої поведінки. Таким ставленням до людей Ісус заслужив на повагу. А численними дивами підтвердив: Він не звичайний проповідник, а Син Божий, котрому під силу творити неймовірне.

Коли Ісус зі своїми учнями прийшов на весілля до містечка Кана Галілейська (на цьому святкуванні перебувала і Його мати Марія), то перетворив воду на вино. У цьому ж таки місті Він зцілив сина одного з царедворців, який працював при дворі Іродова Антипи.

У місті Капернаум (потім воно було зруйноване) Ісус суботнього дня прийшов до синагоги помолитися (бо в євреїв вихідний – субота, і саме цього дня відбувається богослужіння) і там лише однією фразою «Замовчи і вийди з нього» вигнав демона з біснуватого чоловіка.

Прийшовши із синагоги до дому Симона (який потім став апостолом Петром), Син Божий одним доторком руки зцілив тещу Симона, яка лежала в домі з гарячкою.

Після звістки про ці дива люди з усього Капернаума стали приносити й приводити до Ісуса своїх недужих родичів. А коли нечистий дух виходив із тіл біснуватих, то навіть він виголошував: «Ти Христос, Син Божий».

Після таких дивовижних зцілень Симон (Петро) і його брат Андрій теж стали учнями Христа та разом із Ним пішли до Галілейського моря, де Ісус продовжив свої проповіді. Сам там Він допоміг рибалкам отримати величезний улов, хоча попередньої ночі вони не піймали жодної рибини.

Там же, на Галілейській землі, Ісус зцілив хворого на проказу: «Господи! Коли захочеш, Ти можеш очистити мене» (Мт. 8.2), – звернувся хворий до Ісуса. Важкий стан, у якому перебував чоловік, навіть у сучасній медицині не піддається лікуванню. Та Син Божий торкнувся до прокаженого та промовив: «Хочу – будь чистий!» (Мт. 8.3).

Коли з Галілейської землі Ісус повернувся до Капернаума, то весь дім Симона (Петра) вже був наповнений людьми, які хотіли побачити Ісуса, почути його мудрі повчання, на власні очі переконатися у правдивості зцілень, що їх дарував Христос.

Якось до Ісуса принесли на ношах паралізованого (розслабленого). «Чоловіче, прощаються тобі гріхи твої!» (Лк. 5.20) – промовив Син Божий. Присутніх обурили такі слова. Адже гріхи прощати може тільки Бог, а не «звичайний чоловік» (і ці слова, до речі, були зачислені до «злочину», через який Ісуса потім розіп’яли).

Та Христос пояснив присутнім: «Син Людський має владу на землі прощати гріхи». Тоді Господь сказав розслабленому: «Вставай! Візьми своє ложе та йди додому!» (Лк. 5. 23 – 24). І хворий, узявши на плечі свої ноші, підвівся й пішов.

Коли Ісус зі своїми учнями прийшов до Єрусалима, поставив там на ноги паралізованого, якого 38 років мучила важка недуга. У Галілеї зцілив сухорукого, а в Капернаумі – слугу сотника, якого паралізувало (найімовірніше, внаслідок інсульту).

Відійшовши з учнями на 40 км від Капернаума до міста Наїн, Христос став очевидцем того, як містом несуть труну: вдова мала похоронити свого єдиного сина. Розуміючи глибину горя цієї жінки, Ісус торкнувся до труни покійного та промовив: «Юначе, кажу тобі: встань!» (Лк. 7.14). Тієї ж миті хлопець підвівся та почав говорити. Звістка про це диво розлетілася не лише по Юдеї (регіон сучасного Ізраїлю), а й територіями Палестини і сусідніх країн.

А далі були Галілея та вигнання темних духів із біснуватого сліпця, втихомирення бурі на Галілейському морі та на землях Гадаринських  вигнання з чоловіка демонів, які перекинулися на стадо свиней, що кинулося з прірви в море.

Після повернення до Капернаума Ісус на прохання Яіра (старшого синагоги) пішов рятувати його дочку. Дорогою до Яіра зцілив жінку, яка 12 років потерпала від маткових кровотеч. А коли Яірові повідомили про смерть його 12-річної дитини, Ісус узяв померлу дівчинку за руку і вигукнув: «Дівчино, вставай!» (Лк. 8.54), після чого дівчинка ожила, підвелася і стала ходити здоровою.

Далі було зцілено двох незрячих, німого та біснуватого. Христос п'ятьма хлібинами та двома рибинами нагодував 5 тисяч чоловіків, жінок і дітей.

А потім Ісус піде по воді Галілейського моря, вижене демона з дочки грекині, зцілить глухонімого, нагодує ще чотири тисячі людей і зцілить сліпого, вилікує підлітка-епілептика, допоможе Петрові знайти в роті рибини гроші для оплати податку, зцілить сліпородженого та жінку, яку скрутив дух немочі, позбавить хворого від водянки, а в суботу – за день до входу у Єрусалим – воскресить Лазаря, який помер від хвороби та вже чотири дні, як був похований у скелі.

Для чого Ісусу знадобився осел

Усі ці чудеса вам перелічую для того, аби стало зрозуміло, наскільки відомим у той час був Ісус та скільки продемонстрував Він доказів того, що є Сином Божим.

І ось, воскресивши Лазаря, Ісус зібрався вирушити до Єрусалима. Саме там через тиждень має відбутися святкування найбільшого єврейського свята Песаха (Пасхи).

«Підіть у село, що прямо перед вами, і відразу знайдете молодого осла, на якого ніхто з людей ніколи не сідав; відв'язавши його, приведіть до Мене. А коли хто вас спитає: навіщо відв'язуєте? Скажіть йому так: він потрібний Господу», – попросив Христос у своїх учнів.

Для чого Йому осел? Бо в євреїв існувала традиція: цар чи полководець, який хоче продемонструвати свою перемогу, має до міста не заходити, а заїжджати на коні чи ослі, а його переможний шлях народ встелятиме пальмовим віттям.

Не до кінця розуміючи бажання Ісуса заїхати до Єрусалима на ослі, апостоли втім виконують Його прохання. І лише потім, після Воскресіння та Вознесіння, зрозуміють: Ісус справді став переможцем – у війні з темними силами, ціною власних мук на хресті Він переміг царство зла і став царем Царства Небесного.

Від поклоніння до розіп’яття

Однак це стане ясно потім, а тієї неділі – за тиждень де Песаху – велика кількість людей уже зібралася в Єрусалимі для святкування. Дізнавшись про приїзд Ісуса, вони вийшли Йому назустріч.

Хтось устеляв шлях Христа своїм одягом, хтось ламав пальмове гілля і наклав під ноги Ісуса (звідси і традиція Вербної неділі). І всі вони радісно вигукували: «Осанна Сину Давидовому! Благословенний Цар Ізраїлів, що гряде в ім'я Господнє! Осанна в вишніх!»

Не радів лише Ісус. Бо Він знав: не мине й тижня, як такий же натовп буде вимагати від Понтія Пилата: «Розіпни його!», а, замість пальмового віття, люди принесуть Спасителю батоги, терновий вінець та муки на хресті. Принесуть після всіх тих рятунків і зцілень, що безкорисливо подарував Христос.

У неділю, ввійшовши до Єрусалима, Ісус продовжував зцілювати хворих, а в наступні дні – проповідувати. Він закликав до добра і всепрощення, хоча знав: у цей же час первосвященики та старійшини посилено збирають проти Нього компромат, аби затримати, засудити й покарати розп'яттям.

Тож 12 квітня, святкуючи Вхід Господній у Єрусалим, ми повинні згадувати не про «червоне яйце, що по губах потече», а про початок Хресної Дороги нашого Спасителя.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: традиції, яке сьогодні свято
В тему