15 Лютого 2020
Новини

Чимало українців досі не знають, що святкують на Стрітення

Чимало українців досі не знають, що святкують на Стрітення

Ще з дохристиянських часів до нас дійшла традиція відзначати 15 лютого Стрітення як день зустрічі зими та літа. Мовляв, яка погода цього дня переможе, такої чекати весни.

Однак християнське тлумачення свята не має нічого спільного з погодою та порами року. Отож, розберемося, – йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

360 років старець чекав цієї зустрічі

Новий Заповіт нам розповідає, що колись жив на цьому світі єврейський праведник Симеон. Він був одним із 72 книжників, хто у ІІІ столітті до Різдва Христового перекладав Біблію з єврейської мови на грецьку. У тій частині тексту Старого Завіту, де писалося «Ось Діва зачала і породить Сина» (Іс. 7:14), Симеон, логічно подумавши, хотів під час перекладу використати замість «діва» слово «жінка».

Проте в цю мить явився ангел і сповістив, що Симеон на власні очі побачить, як може Діва породити Сина. Тоді ж було сказано праведнику, що він зможе померти тільки після того, як побачить цього Сина Божого.

Щоб здійснилося пророцтво, Симеон чекав 360 років. І ось настала доленосна мить…

Того дня, а це був 40-й день після народження Ісуса, Марія з Йосипом та маленьким Ісусом на руках пішла зранку до храму.

Згідно з тодішніми традиціями євреїв, упродовж 40 днів після пологів жінка не мала права заходити до храму, оскільки тривав процес її природного очищення. А по завершенні очищення належало принести до церкви вдячну й очисну жертв – молоде ягня та голуба (чи горлицю). Оскільки Йосип із Марією не мали великих статків, то їм дозволялося замість ягняти принести ще одного голуба. Так вони й зробили.

У той же час прийшов до храму праведник Симеон. Ось як йдеться про це в Євангелії від Луки: «І Дух у храм припровадив його. І як внесли Дитину Ісуса батьки, щоб за Нього вчинити звичаєм законним, тоді взяв він на руки Його, хвалу Богу віддав та й промовив: Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом Твоїм із миром, бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед всіма народами, Світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля! «(Лк. 2:27 – 32).

Того ж таки дня прийшла до храму Анна Пророчиця. Вона стала другою після Симеона, хто побачив і благословив Сина Божого в день Стрітення.

Отож, 15 лютого християни, які дотримуються Юліанського календаря (і зустрічають Різдво 7 січня), вшановують день зустрічі праведника Симеона із Сином Божим.

Свічка «громовиця» не тільки від блискавки захищає

За давньою традицією, на Стрітення церква освячує свічки.

Хоча, за народним звичаєм, вони називаються «громовицями» (бо нібито захищають оселю від грому та блискавки), втім християнське тлумачення традиції дещо інше.

Під час молитви на освячення свічок ми проголошуємо прохання, аби віра Христова розганяла в наших душах морок так само, як ця стрітенська свіча розганяє темноту довкола нас. Фактично свіча, поєднана з вірою та молитвою, стає тим чудодійним інструментом, який допомагає знищити негатив, що йде зі щоденних новин про вбивства, звірства, загибель від хвороб та катастроф.

Про таке Ісус Христос казав у своїх Одкровеннях: «Ось, стою при дверях і стукаю: якщо хто почує голос Мій і відчинить двері, увійду до нього, і буду вечеряти з ним, і він зі Мною» (Одкр. 3:20).

Тож Стрітенська свіча разом із освяченою цього дня водою здатні допомогти в будь-яких бідах і проблемах, якщо при цьому уста наші промовлятимуть молитву, серце наше зігріватиме вогник віри, а думки будуть сповнені добрих намірів для блага людей і для слави Господа.

За погодою на свято прогнозують урожай

Ну, а кому кортить за стрітенськими ознаками передбачити погоду, той має зауважити, що…

…15 лютого іній на деревах – чекай хорошого врожаю гречки та картоплі.

…на Стрітення вітер – добре вродять плодові дерева.

…бурульки цього дня під стріхою – чекай на щедрий урожай кукурудзи.

…з дахів крапає вода – весна прийде не скоро.

Оксана Бубенщикова

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: свято, релігія, традиції
В тему