19 Серпня 2023
Новини

19 серпня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

19 серпня 2023:  яке церковне свято, що не можна робити

Сьогодні, 19 серпня, День пасічника в Україні. Віряни святкують Преображення Господнє, в народі — Яблучний Спас.

Яке сьогодні, 19 серпня, церковне свято

19 серпня в церковному календарі — Преображення Господнє (Яблучний Спас). Це свято вшановує момент, коли Ісус Христос відкрив перед своїми учнями свою божественну суть. Сталося це на горі Фавор, куди Син Божий піднявся з апостолами Петром, Яковом та Іоанном. Піднявшись на гору, Ісус одразу почав молитися, і його зовнішність почала змінюватися — обличчя засвітилося, а одяг став білосніжним. Після цього апостоли на власні очі побачили, що їхній Учитель дійсно Син Божий.

Що не можна робити цього дня

  • Церква забороняє займатися домашньою роботою, окрім садівництва.
  • Не дозволено в'язати, шити, вишивати, займатися ремонтом.
  • Не можна вбивати комах або просто їх проганяти.

Народні прикмети і традиції на 19 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: який Яблучний Спас — таким буде січень;
  • погода ясна — чекайте на холодну зиму;
  • літає багато мух — погода буде спекотною з вологим повітрям;
  • вранці прохолодно, а комарів багато — вдень буде спекотно і ясно;
  • дощить — в листопаді також буде багато дощів;
  • вродило багато яблук — наступний рік буде урожайним.

Цього дня віряни йдуть до церкви та освячують кошики з яблуками, а також інші фрукти, які подарував їм серпень. До цього дня вживати яблука в їжу було заборонено, тому 19 серпня можна насолодитися новим урожаєм. Перш ніж вкусити яблуко самому, було прийнято дати спробувати фрукти знайомим, особливо дітям. Вважалося, що тоді вони ростимуть здоровими.

Як назвати дитину, яка народилася 19 серпня

Які сьогодні іменини: Лев, Спас, Людвіг, Феоктист.

Талісманом людини, народженої 19 серпня, є авантюрин. Мінерал, який був популярним ще за часів Древнього Єгипту і Китаю. З давніх часів вірили, що авантюрин допомагає захистити людину від магічної дії, а також дарує впевненість.

Який сьогодні день в Україні і світі

19 серпня в Україні святкують День пасічника. Професійне свято, яке припадає на період, коли пасічники починають готувати вулики до зими, збігається зі святкуванням Яблучного Спаса.

Також 19 серпня День поштової марки (День філателії).

А ще 19 серпня Міжнародний день геокешинга. Геокешинг — туристична гра з застосуванням GPS. Її суть полягає в тому, щоб знайти схови, які зробили інші учасники. Грати в цю гру можна як гуртом, так і поодинці, навіть існують окремі сімейні варіанти. Деякі гравці роблять схов, позначають його GPS-координати і повідомляють про них в Мережі.

19 серпня Всесвітній день безпритульних тварин. Головною метою цього дня є привернення уваги до тих труднощів, із якими стикаються безпритульні тварини.

Також 19 серпня святкують Всесвітній день фотографії. Подія є важливою для всіх шанувальників фотографій і тих, хто просто любить фотографувати.

А ще 19 серпня Всесвітній день орангутана. Незвичайне і цікаве свято. Слово "орангутан" у перекладі з індонезійської та малайської мов означає "лісова людина".

19 серпня Всесвітній день гуманітарної допомоги. Пам'ятний день організували за ініціативи Організації Об'єднаних Націй за участі Всесвітньої організації охорони здоров'я і інших міжнародних організацій.

Також 19 серпня Міжнародний день банта. Це досить модний аксесуар, який може прикрасити будь-що — від зачіски і сукні до кімнати чи подарунку. Протягом століть бант змінювався, цікаво, що раніше такі аксесуари носили навіть і чоловіки

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, який сьогодні день, яке сьогодні свято, день ангела
В тему

Останні матеріали