16 Березня 2020
Новини

600 людей одночасно заспівали «Червону руту»

600 людей одночасно заспівали «Червону руту»

У Чорткові, що на Тернопільщині, 614 людей взяли участь в естафеті передачі від покоління до покоління популярної української пісні «Червона рута», таким способом відзначивши золотий ювілей популярного твору Володимира Івасюка. Ця подія увійшла до національних рекордів України.

Нещодавно на майданчику перед районним Будинком культури імені Катерини Рубчакової зібралося гомінке співоче велелюддя – місцеві жителі різного віку прагнули засвідчити свою любов до творчості відомого українського композитора Володимира Івасюка, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Цьогоріч виповнюється пів століття відтоді, як його «Червона рута» полинула у світ. Широкому загалу вона запам'яталася у виконанні Назарія Яремчука та Василя Зінкевича разом із ансамблем «Смерічка». А 1971 року пісня стала переможцем популярного конкурсу «Пісня року».

встановлення рекорду
встановлення рекорду

«Червона рута» полонила серця мільйонів слухачів своєю потужною енергетикою, неординарним змістом, поєднанням елементів фольклору і сучасних ритмів. Вона стала неформальним гімном українських футбольних фанатів, візиткою нашої національної збірної у першому розіграші Ліги націй та кваліфікації до Євро-2020.

Про це нагадала учасникам встановлення національного рекорду його ініціаторка – завідувачка відділу культури, туризму, національностей та релігій Чортківської райдержадміністрації заслужена діячка мистецтв України Галина Чайківська.

Незважаючи на прохолодну погоду, більшість шанувальників творчості Володимира Івасюка, які брали участь у заході, прийшли у вишиванках, дівчата та жінки – у барвистих хустках.

встановлення рекорду
встановлення рекорду

Почали співати «Червону руту» літні люди, яким виповнилося більш як 45 років. Далі її підхопили ті, хто віком від 25 до 45 років. Продовжила спів молодь, а завершили діти. Таким способом організатори заходу підкреслили спадкоємність національних музичних традицій.

– Співаючи, ми відчули особливе піднесення. Пісня ніби повертає нас у нашу історію, наше минуле, окреслює шлях народження української нації, – поділилися враженням учасники співочого заходу.

Експерт національного реєстру рекордів України Павло Горішевський зафіксував досягнення чортківчан у номінації «Наймасовіша пісенна естафета» і підтвердив його відповідним сертифікатом.

чортківчани встановили співочий рекорд
чортківчани встановили співочий рекорд

До слова, жителі міста та Чортківського району вже вшосте стали рекордсменами всеукраїнського масштабу. 2016-го 378 учасників одночасно виконали гімн січових стрільців «Ой у лузі червона калина» на батьківщині автора пісні поета Степана Чарнецького. Торік під час Різдвяних свят зібрали в селі Ягільниця 106 пар Маланок і Василів, а в Чорткові влаштували наймасовішу презентацію героїв літературних творів, у якій взяли участь більш як 378 читачів, а також випекли найбільшу круглу піцу та в день міста біля собору Петра і Павла зібрали 237 чоловіків, які мають ім'я Петро або Павло.

Вікторія Добровольська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: флешмоб, рекорди, музика
В тему