31 Липня 2018
Новини

Повістка може прийти будь-якому чоловіку до 60 років

Повістка може прийти будь-якому чоловіку до 60 років

На сьогодні в української  влади грандіозні плани - створювати по всій країні цілі батальйони ТРО і закликати туди всіх, хто не проходив військову службу з 2014 року.

Тобто повістка може прийти будь-якому чоловіку до 60 років – пише vesti-ukr.com.

Щоліта в різних регіонах України проходять військові збори, в яких беруть участь цивільні. «Як тільки почалася АТО, в регіонах по всій країні стали створюватися загони територіальної оборони, які зі зброєю в руках мали стримати натиск противника. Перші з них створювалися за гроші деяких олігархів і представників влади, але пізніше Міноборони взялося навести порядок в цій частині і взяти загони ТРО під контроль і опіку. І це стало державною програмою, збори резервістів стали носити більш впорядкований характер», - розповідає офіцер Генштабу Сергій Ковальчук.

Петро Порошенко зазначав, що резервісти дуже потрібні, тому що вони добре знають місцевість, де живуть і «мають перевагу в боротьбі з диверсійно-розвідувальними групами противника і незаконними збройними формуваннями». А головне - їх утримання обходиться для держави значно дешевше, ніж утримання регулярних військ.

Член тероборони, згідно із законом, повинен укласти контракт з державою, пройти військові збори і отримати грошову винагороду. «У всьому світі резервісти з ТРО отримують гроші. І їх можна використовувати не тільки у військових цілях, але і для ліквідації техногенних катастроф, природних катаклізмів - фактично це військова організація в руках місцевих рад», - зазначає військовий експерт Олег Жданов.

Але є одна обставина, вважають експерти: місцеві ради можуть використовувати резервістів в своїх інтересах. Наприклад, для охорони громадського порядку під час виборів або ж мітингів, захисту будівель під час штурмів і вуличних заворушень. І їм ніхто не стане на заваді, бо вони їх містять. «Ідея тероборони дуже хороша. Але в Україні нічого не сталося на законодавчому рівні, і тому цей рух не популярний», - додає Жданов.

У цьому році на базі обласних ТРО вирішили створити батальйони. «За планом Генерального штабу ЗСУ, в 2018 році загони територіальної оборони, які є в кожному районі (місті), переформовуються в батальйони і зводяться в бригади, для кращої керованості і боєздатності частин територіальної оборони. Особливо це стосується стратегічно важливих, прикордонних, регіонів, на небезпечних напрямках - поруч з Кримом, Луганській і Донецькій областями», - розповідає офіцер Генштабу Сергій Ковальчук.

Бригади будуть комплектуватися як кадровими військовослужбовцями, так і резервістами, які будуть складати основну чисельність і призиватися на службу в разі потреби. За даними Генштабу, резервісти регулярно проходити підготовку на навчальних зборах, а в решту часу - вести звичайне цивільне життя.

 

Учасників зборів повністю забезпечать житлом, харчуванням, оплатять дорогу. Протягом цих десяти днів їх чекають стрільби, вогнева, пожежна і медична підготовки. Ті, хто отримають повістку і не з'являться, будуть нести адміністративну, а в деяких випадках і кримінальну відповідальність.

«Кримінальна відповідальність настає, якщо стаття 337, це потрібно буде документально підтверджувати, - ухилення військовозобов'язаних від навчальних зборів. Значить, штраф 1190 гривень або арешт на строк до шести місяців», - пояснив Юрій Калгушкін.

Тим, хто прибуде на навчальні збори, обіцяють зберегти середню зарплату за місцем роботи (офіційну, природно) і робоче місце. А безробітним обіцяють виплатити одну мінімалку - 3700 грн. Хоча на зборах в Запорізькій області, які пройшли нещодавно, за десятиденні навчання резервістам виплатили по 1000 грн. Безробітні додатково отримали на руки ще 587 грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, армія, армія
В тему