6 Квітня 2018
Новини

На Благовіщення не можна розчісуватися та носити новий одяг

На Благовіщення не можна розчісуватися та носити новий одяг

Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з найбільших свят православної церкви. Щорічно віряни відзначають Благовіщення 7 квітня.

Історія свята

Лише у назві свята передається основний сенс пов’язаної з ним події. Саме 7 квітня Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про прийдешнє народження Ісуса Христа – Сина Божого.

До 14 років Пресвята Діва жила у храмі, а потім, згідно із правилами, повинна була залишити його стіни. Дівчина мала повертатися до батьків, або вийти заміж. Священики хотіли видати її заміж, але Марія вирішила присвятити себе Богу. Тоді священнослужителі заручили її з далеким родичем, вісімдесятирічним старцем Йосипом, щоб він піклувався про неї. Живучи в Галілейському місті Назареті, в будинку Йосипа, Пресвята Діва Марія вела таке ж скромне і відокремлене життя, як і при храмі.

А через чотири місяці Ангел явився Марії і сказав: «Радуйся Благодатна! Господь з Тобою! Благословенна Ти між жонами».

Марія в подиві запитала Ангела, як може народитися син у тієї, яка не знає чоловіка. А Архангел відповів їй: «Дух Святий зійде на тебе, і сила Всевишнього осінить тебе, через те то й Святе, що народиться Сином Божим».

Богородиця відповіла згодою на звістку ангела: «Хай буде мені згідно зі словом твоїм».

До України свято прийшло з утвердженням християнства. Воно також відоме під назвою «третьої зустрічі весни» – після Стрітення і Сорока Мучеників.

Що не можна робити 7 квітня?

  • Весна цього дня проганяє зиму. Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. А тому тільки після Благовіщення можна розпочинати польові роботи. До цього дня «турбувати» землю – великий гріх.
  • На Благовіщення «птах гнізда не в’є, дівчина коси не плете». Отже, 7 квітня не можна нічого робити.
  • Не варто нічого віддавати з дому, позичати гроші. Це забирає здоров’я і благополуччя.
  • Не можна стригтися, фарбувати і навіть причісувати волосся. Також заборонено шити і в’язати. Такі дії можуть «заплутати» долю.
  • Не треба сіяти насіння або висаджувати саджанці, – це до неврожаю.
  • Забороняється палити свічки, скіпи і лампи для освітлення будинку, щоб не пропустити світло Ангела.
  • Не вдягайте новий одяг – порветься і забрудниться так, що не відіпрати. Колись дівчата, які хотіли в цей день похвалитися обновками, носили їх потай кілька днів на собі, щоб ніхто не бачив.
  • На який день тижня випадає 7 квітня, того дня протягом усього року не можна починати нових справ.
  • Колись на Русі на Благовіщення випускали на вулицю домашніх тварин «слухати весну».
  • Незаміжні дівчата 7 квітня водили біля храму хоровод, який називався «кривим танцем». Так вони «звали» весну. Після церковної служби розводили багаття, щоб закликати тепло.
  • На Благовіщення випускали птахів. Для цього заздалегідь спеціально ловили пернатих (голубів або синиць) і садили їх у клітки. Ці птахи були ніби посланням Господу від своїх визволителів.

Народні прикмети

  • Яка погода на Благовіщення, таку треба очікувати й у Великодню неділю.
  • Якщо не літають ластівки, слід чекати холодну весну, і тепло затримається.
  • Гарна погода на Благовіщення – до багатого врожаю.
  • А ось якщо раптом піде сніг, тоді літо буде зовсім неврожайним.
  • Багато горіхів буде восени, якщо гряне грім на Благовіщення.
  • Пішов дощ 7 квітня, очікуйте восени достаток грибів.

Відзначати свято потрібно у вузькому сімейному колі. До обіду колись подавали кілька рибних страв і червоне вино. Також господині пекли солодкі пісні пироги й особливе печиво у формі плуга, борони, серпа або лапок лелеки, щоб привернути багатий урожай.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему