2 Березня 2018
Новини

Що в Україні дорожчає з березня

Що в Україні дорожчає з березня

Навесні українців чекають нова мінімальна зарплата, зростання цін на продукти, підвищення тарифів на опалення і газ, а також на проїзд у поїздах.

Зате є і хороші новини: обіцяють запустити 4G – пише vesti-ukr.com

Нова зарплата

Днями віце-прем’єр-міністр Павло Розенко підтвердив плани влади підвищити українцям мінімальну заробітну плату вже навіть з березня. Йдеться про підвищення мінімалки з 3723 до 4100 грн. Утім, навіть 4100 грн громадянам світить лише за умови, що Рада встигне утрясти всі бюрократичні заморочки, пов’язані із цим питанням.

Але Розенко поспішив запевнити, що завдяки істотному збільшенню надходжень до бюджету Пенсійного фонду, підвищення заробітної плати реалістичне. Правда, МВФ категорично проти цього. Там вважають, що без реального зростання економіки піднімати зарплату не варто. Це може призвести лише до інфляції і зростання цін.

Крім того, як уже показав досвід попереднього підвищення мінімалки, це стає сильним ударом для малого бізнесу. Щоб не платити більше податків, підприємці переводять людей на півставки або ж їх офіційно не оформляють. «Бізнес заганяють у таку ситуацію, що нам або закриватися, або виживати нелегально», – відверто каже власник кав’ярні Олег.

Продукти дорожчають

Навесні традиційно прогнозують подорожчання продуктів. В асоціації «Укрцукор» заявили, що вже в березні цукор підвищиться в ціні на 5 – 10%. Підтягнуться й інші продукти – м’ясо, молочні товари й овочі. Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив причини. «Молочка буде рости в ціні тільки тому, що у нас продовжує падати поголів’я – природно, м’яса і молока стає менше. Аналогічна історія і з салом, яке дорожчає. Поголів’я свиней знижується через африканську чуму», – каже Пендзин.

Істотно подорожчають овочі. «Це пов’язано із цінами на солярку і електроенергію. Найдорожчі – тепличні. Виробники вже кажуть, що не можуть потягнути таке підвищення тарифів», – сказав економічний експерт Олександр Охріменко. Пендзин додає, що зберігання овочів також має означати витрати, які потім відображаються на підсумковій вартості товару.

Глава Української асоціації постачальників супермаркетів Олексій Дорошенко каже, що навесні дешевшати навряд чи щось буде. «Навіть яйця, які традиційно щороку в січні починають падати в ціні, цьогоріч зрадили своїй традиції. Можливо, це змова наших виробників. Куряче м’ясо буде трохи рости в ціні, приблизно на 2 – 3%. Передумов для його подорожчання немає, але оскільки інше м’ясо буде підвищуватися в ціні, то курятина підтягнеться за ним», – каже Олексій Дорошенко.

«Дорожчати трохи будуть банани, оскільки цього року неврожай. А що стосується імпортного алкоголю, то його вже завезли за курсом 29 грн/$, і навіть якщо долар буде дешевшати, ціна не зміниться. Зміняться ціни, причому не в бік зниження, якщо зросте мінімальна зарплата до 4100 грн. Причому на все», – каже Дорошенко.

Що з курсом

Важливий фактор, що впливає на ціни, – курс гривні. Фінансовий експерт Олексій Кущ каже, що навесні курс очікується в середньому на рівні 27 грн/$. «У разі зміцнення гривні він буде 26,5 грн/$, при ослабленні – 27,5 грн/$. Річ в тому, що навесні розпочнеться посівна, і аграрії будуть обмінювати свої валютні заначки на гривні для закупівлі палива та добрив. Оскільки у нас існує якась домовленість з аграріями, зміцнитися гривні не дадуть. Щоб фермери могли міняти валюту за вигідним курсом, НБУ буде штучно його тримати», – каже Кущ.

Втім, його колега Василь Невмержицький вважає, що навесні курс буде в коридорі 28 – 29 грн/$. «Усі свята закінчилися, включаючи і китайський Новий рік. Економічна активність зростатиме, але, на жаль, іноземні інвестори до нас не прийдуть. Вони хочуть купувати цінні папери на короткий період під хороші відсотки, а на довгий період – побоюються стрибків курсу», – зазначив Невмержицький.

Комуналка буде рости

Немає хороших новин і щодо комуналки. Що стосується цін на газ і тарифів на опалення і гарячу воду, то поки експерти сходяться в одному: вони ростимуть. Питання – на скільки. «Поки немає ясності в цьому питанні. Навіть прем’єр не знає, як зміняться ціни на газ. Він би хотів, щоб ціни зростали на 3% щокварталу, але МВФ категорично проти. Можливо, ціна виросте на 40%. Звичайно, опалення і гаряча вода подорожчають», – вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Ще один енергетичний експерт Валентин Землянський каже про два можливі варіанти. «Перший варіант під кодовою назвою «МВФ». Згідно з меморандумом, ціна на газ для населення повинна бути такою ж, як для промисловців. У такому випадку вона повинна вирости на 60 – 70%. Це, в свою чергу, відіб’ється на тарифах на опалення, які збільшаться на 50%. Є другий варіант, який пропонує уряд: поетапне підвищення ціни на 2 – 3% в квартал. В такому випадку до нового опалювального сезону ціна збільшиться на 10%, а тарифи зростуть мінімально – на 2 – 5%. Також є ще варіант, що постанова № 187, яка все-таки передбачає регулювання ціни на газ, із 1 квітня може бути продовжена, тоді тарифи поки залишаться такими ж», – каже Землянський.

Зате з електроенергією ситуація зрозуміла: вона дорожчає вже з 1 березня. Якщо зараз перші 100 кВт • год електроенергії обходилися в 71,4 грн (71,4 коп. за кожен кВт • год), кожен наступний кіловат коштував 1,29 грн, то з 1 березня перші 100 кВт • год коштуватимуть уже 90 грн, а кожен наступний – 1,68 грн.

Крім того, можливо, з 1 квітня мешканці ОСББ почнуть отримувати монетизовану субсидію, але тільки на вивезення сміття і прибирання прибудинкової території. Це буде пілотний проект. Правда, чи вийде такий експеримент – поки незрозуміло, тому що грошей у бюджеті на це не передбачено.

Мисливці за боргами

З 1 квітня запрацюють мобільні групи зі стягнення заборгованостей. «Мобільні групи і штаби запрацюють по всій країні за законом про аліменти, а з 1 квітня ми запустимо таку ж роботу зі стягнення заборгованості із зарплати», – сказав міністр юстиції Павло Петренко. За словами міністра, зараз заборгованість із зарплати становить 2,7 млрд грн, і тільки в органах виконавчої служби перебуває документів і рішень судів на 0,5 млрд грн.

Черги по біометрику

Віце-прем’єр Степан Кубів запевнив, що вже з березня вирішиться питання з видачею закордонних біопаспортів. Він сказав, що поліграфкомбінат «Україна» запустив додаткову лінію персоналізації документів і це вирішить проблему за три місяці. Але в сервісі «Готово» сказали, що черги зараз є. «Чекати доведеться місяць-півтора як мінімум», – сказали співробітники сервісу.

Дорогі поїзди

У квітні подорожчають квитки на потяги. Першого разу ціну на 12% піднімуть в квітні і ще раз на 12% – в жовтні. В УЗ традиційно за рахунок підвищення обіцяють поліпшити якість перевезень. У підсумку ж пасажири, які їдуть, наприклад, у купе поїзда № 141 Київ – Львів замість 242,55 грн заплатять 271,65 грн. А місце в купе поїзда № 64 Київ – Харків буде коштувати не 298 грн, а 333,76 грн.

Старт 4G

Уже в березні в Україні з’являться перші зони 4G. Зараз мобільні оператори закінчують процедуру оформлення документів і тестують зв’язок. «Це будуть окремі фрагменти, і до середини року з’являться лише плями покриття в містах-мільйонниках. Оператори поки отримали частоту 2600 МГц, яка дає невеликий радіус, а вже з липня запрацює сучасна частота в 1800 МГц. Покриття буде більше, тому 4G з’явиться у всіх містах, обласних центрах, і до кінця року зв’язок запрацює повноцінно», – розповів експерт ринку телекомунікацій Роман Химич.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему