17 Грудня 2017
Новини

День Варвари: що треба робити обов’язково, а чого не варто

День Варвари: що треба робити обов’язково, а чого не варто

«Свята Варвара ніч увірвала, а дня доточила», - так в Україні говорили про цей день. 

Сьогодні, 17 грудня, християни відзначають день пам'яті святої великомучениці Варвари, який з давніх часів вважався особливим жіночим святом.  Варвара була заступницею всіх жінок, які чекали дітей або просто просили про їхнє здоров'я. Саме тому, в народі день Варвари часто називали Бабиним святом.

А ще, свята Варвара є покровителькою всіх представників особливо небезпечних професій - військових, льотчиків та інших. Тому якщо хтось із вашої родини перебуває на фронті, помолитися їй саме час.

Що ж стосується їжі, то в цей день потрібно приготувати особливу кашу. Наші предки вірили: якщо 17 грудня в ополонці набрати воду і розмовляти з нею, просити про благополуччя для всієї родини, то приготовлена на такій воді страва стане справді чарівною.  І якщо кожен із сім'ї з'їсть хоча б ложку такої каші, здоров'я і удача неодмінно будуть з ним в наступному році. Категорично заборонялося в день Великомучениці Варвари прати, білити і місити глину.

А ще, день Варвари - це привід для молодих дівчат дізнатися свою долю. Для цього треба зламати гілочку вишні і поставити її у воду. Якщо зацвіте вона до Різдва, то дівчина неодмінно вийде в цьому році заміж.

Тим, хто вже перебуває у шлюбі, треба просто простежити за погодою. Адже вважається, яка погода буде 17 грудня, таку варто чекати і на Різдво.

Народні прикмети на 17 грудня:

Мороз вдарив - погода буде такою ж в найближчі дні

Зоряне небо на Варвару віщує швидкі морози, а тьмяне небо - відлига

Якщо дим з труби 17 грудня вгору піднімається, то холоди протримаються тривалий час, і навпаки

Захід забарвлений в червоний колір - буде ясна погода

Якщо на вулиці тепло - буде багатий урожай льону

Ясна зоряне небо 17 грудня - чекай похолодання.

Цікаво:

А чи знаєте ви, що мощі святої Варвари сьогодні знаходяться в Києві. А саме - в соборі Святого Володимира. А привезла їх в наші землі у 1108 році Варвара, дружина київського князя Святополка Ізяславича.

Довідково:

Свята Варвара народилася в Малій Азії і виховувалася батьком-язичником. Мати її рано померла. З дитинства маленька дівчинка замислювалася про християнські істини. Батько за це віддав її на суд влади, які піддали дівчину тортурам. Але яке ж було здивування катів, коли на наступний день вони побачили, що на тілі її немає жодної рани.

Злякавшись такого дива, влада наказала батькові вбити свою дочку. Той відрубав дівчині голову.  У переказах йдеться, що через деякий час після смерті Варвари на її батька обрушився гнів Господа - його вбило блискавкою.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему