2 Липня 2024
Новини

До Києва прибув Віктор Орбан

До Києва прибув Віктор Орбан

З офіційним візитом до Києва вперше з початку повномасштабного вторгнення прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Про це повідомив прессекретар Орбана Берталан Хаваші, передає Index.

Зазначається, що головними темами на порядку денному є актуальні питання українсько-угорських відносин та обговорення можливості досягнення миру.

Раніше видання Guardian, покликаючись на власні джерела, писало, що передумовою зустрічі було розв'язання питання громадянства. Востаннє Орбан приїздив до України у 2010 році.

Нагадаємо, протягом кількох місяців Україна та Угорщина працювали над проведенням планованої зустрічі Зеленського та Віктора Орбана. Востаннє лідери України та Угорщини бачилися в Аргентині під час інавгурації президента Хав’єра Мілея. Зеленський тоді розповів, що говорив з Орбаном про діалог між двома країнами та вступ України до ЄС.

Також президент зв’язувався з угорським прем’єром у травні — запрошував на червневий Саміт миру.

Позиція Угорщини щодо України

Угорщина, на чолі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном і міністром закордонних справ Петером Сіярто, неодноразово проявляла своє сприятливе ставлення до кремля.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт висловлював заяви, які суперечать загальній позиції Європейського Союзу щодо підтримки України. Зокрема, 15 лютого Угорщина заблокувала ухвалення 13-го пакета санкцій Європейського Союзу проти росії. Також Будапешт обіцяв накладати вето на будь-які санкції, що стосуються російської ядерної енергетики.

А під час голосування за відкриття переговорів про членство України в ЄС прем’єр-міністр Угорщини вийшов із зали. З повідомлень ЗМІ стало відомо, що це канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував йому «піти випити кави» поза кімнатою, щоб решта 26 лідерів ЄС могли одностайно проголосувати. Орбан заявив, що не хотів «брати рішення на совість країни», тому вийшов із кімнати.

Згодом він заявив, що в Угорщини буде ще «75 можливостей» заблокувати вступ України до Євросоюзу. Так, Будапешт стверджував, що в Україні порушують права угорців, та погрожував блокуванням євроінтеграції України, якщо Київ не піде на поступки в питанні нацменшин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна з Росією, угорщина
В тему

Останні матеріали