5 Липня 2024
Новини

Що Орбан сказав після відвідин Києва і москви

Що Орбан сказав після відвідин Києва і москви

Під час візиту до москви, як заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, він обговорював з главою росії володимиром путіним досягнення миру в Україні та «найкоротший шлях» до цього.

Про це пише пропагандистське інформагентство «РИА Новости».

«Я зрозумів, що позиції дуже далекі одна від одної. Треба зробити дуже багато кроків для того, аби наблизитися до завершення війни. Але найважливіший крок ми зробили — встановили контакти, і я надалі буду працювати в цьому напрямку», — заявив Орбан. 

Він також стверджує, що війна почала впливати на економіку Європи та її конкурентоспроможність, цитує «РИА Новости». Угорський політик зазначив, що під час зустрічі «почув», що путін думає з приводу наявних мирних ініціатив, припинення вогню та переговорів, а також бачення Європи після війни.

Зі свого боку путін назвав переговори з Орбаном «своєчасними та корисними» й додав, що москва сприймає приїзд прем'єра «як спробу поновити діалог».

Глава рф також зазначив, що Орбан йому розповів про свої нещодавні «контакти у Києві».

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України заявило, що Угорщина ухвалила рішення про поїздку свого прем'єр-міністра Віктора Орбана до москви без погодження чи координації з Києвом.

Нагадаємо, напередодні угорські ЗМІ повідомили, що Орбан збирається 5 липня відвідати москву після візиту до Києва.

Президент Європейської ради Шарль Мішель наголосив: хоч Угорщина зараз, дотримуючись черги, головує в ЄС, вона не має повноважень взаємодіяти з росією від імені ЄС: «Європейська рада однозначна: росія — агресор, Україна — жертва. Жодні дискусії про Україну не можуть відбуватися без України».

Візит Орбана розкритикували й інші європейські лідери. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск публічно звернувся до Орбана в X: «Чутки про ваш візит до Москви не можуть бути правдою, правда ж?». А міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна зазначив, що ця зустріч не відповідає обов’язкам країни, що головує в ЄС.

«Немає слів, щоб висловити своє розчарування та несхвалення плану Орбана зустрітися з путіним», — написав він.

Після того сам Орбан заявив, що не має мандата на «мирні переговори».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: угорщина, війна з Росією, Україна, росія
В тему