1 Липня 2024
Новини

Найголовніші новини 1 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини  1 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Триває 856 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби по всій лінії фронту сталося вже 121 бойове зіткнення.

Найбільше боїв відбувається на Покровському напрямку. Водночас російські окупанти не полишають активних спроб зламати нашу оборону на Сіверському, Торецькому, Лиманському та Куп’янському напрямках.

Підрозділи Сил оборони мужньо стримують ворожі спроби просування у глибину території України, завдають окупантам вогневого ураження та виснажують його по всій лінії фронту.

 

Станом на ранок 1 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 543 810 (+1 110) осіб,
  • танків − 8 099 (+19) од,
  • бойових броньованих машин − 15 550 (+26) од,
  • артилерійських систем − 14 599 (+66) од,
  • РСЗВ − 1 111 (+1) од,
  • засобів ППО − 874 (+1) од,
  • літаків − 360 (+0) од,
  • гелікоптерів − 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 11 620 (+36) од,
  • крилатих ракет − 2 333 (+2) од,
  • кораблів/катерів − 28 (+0) од,
  • підводних човнів − 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 19 713 (+70) од,
  • спеціальної техніки − 2 448 (+0) од.

 

  • Упродовж червня захисники України поставили абсолютний рекорд у знищенні артилерійських систем та спецтехніки окупантів – 1415 і 267 одиниць відповідно.

Також у червні росіяни втратили 35 030 особового складу, 59 засобів ППО, 1003 одиниці БПЛА, 1707 одиниць автотехніки. Крім того, 359 танків, 603 ББМ, 23 РСЗО, 3 літаки й 1 корабель.

  • Вчора, 30 червня, російські окупанти запустили по Києву дві крилаті ракети «Іскандер-К». Обидві вдалось збити, втім внаслідок падіння уламків були руйнування.

У Повітряних силах наголосили, що ця атака не мала якихось суттєвих змін, окрім того, що країна-агресор атакувала столицю ввечері, коли на вулиці були присутні багато людей. росія – країна-терорист і продовжує підтверджувати це з кожним таким ударом.

  • Експерти Інститут вивчення війни (ISW) вважають, що повзуче просування російських військ в Україні стимулюватиме путіна до затягування війни і зміцнюватиме його прагнення знищити українську державність.

На думку аналітиків інституту, захід повинен поспішити надати Україні підтримку, необхідну для проведення контрнаступальних операцій, щоб зруйнувати путінську теорію перемоги і не допустити затягування війни.

Наразі путін сформулював теорію перемоги, яка передбачає, що російські війська зможуть продовжувати поступове повзуче просування до нескінченності й виграти війну на виснаження проти українських військ.

Експерти наголошують, що путін і Кремль навмисно не встановлюють жодних обмежень для своїх цілей завоювання в Україні й неодноразово припускали, що території за межами Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей є частиною росії.

Відповідно, затяжна війна стимулюватиме путіна відкрито ставити нові територіальні цілі, якщо він оцінить, що українські війська не зможуть ані зупинити його просування, ані провести значущі контрнаступи.

  • У травні-червні фахівці Головного управління розвідки здійснили масштабну кібератаку, через яку без зв’язку залишилися щонайменше 250 тисяч абонентів на тимчасово окупованих рф територіях.

Російські провайдери називають цю DDos-атаку «найпотужнішою, з якою їм коли-небудь доводилося мати справу».

Під удар потрапили сервери пропагандистських ЗМІ та місцевих органів окупаційної влади, контакт-центри, ресурси й мережева інфраструктура аеропортів та платіжні системи.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що вже десять країн та організацій приєдналися до підсумкового комюніке Саміту миру після його ухвалення 16 червня.

«Цими тижнями – після першого Саміту миру – ми жодного дня не припиняли комунікацію з партнерами про підтримку нашого комюніке Саміту. І вже є плюс десять підписів після Саміту під комюніке – від різних суб’єктів, з різних частин світу».

Президент додав, що також уже є більше деталей і щодо роботи в групах за пунктами Формули миру над конкретними безпековими питаннями.

  • З 1 липня в Україні запрацювали окремі положення закону щодо криміналізації контрабанди. Йдеться про товарну контрабанду.

За контрабанду, вчинену у значному розмірі (від 7,57 млн грн), тепер передбачається штраф від 170 000 до 425 000 грн.

Вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі (від 15,14 млн грн), – штраф від 850 000 до 1,275 млн грн або позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та з конфіскацією майна.

Такі дії, вчинені організованою групою караються позбавленням волі на строк від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

  • Служба безпеки України повідомила, що затримала групу провокаторів, які готували заворушення у Києві і захоплення будівлі Верховної Ради після Дня Конституції.

Групу очолював співзасновник громадської організації, яка ще з 2015 року відома своїми антиукраїнськими акціями. Під виглядом проведення так званого "віче" зловмисники планували оголосити про "усунення від влади" чинного військово-політичного керівництва України. Потім вони сподівалися захопити будівлю Верховної Ради України та заблокувати її роботу".

Таким чином зловмисники сподівалися розхитати суспільно-політичну ситуацію всередині нашої держави, що зіграло б на користь рф.

СБУ повідомляє, що завчасно викрила протиправні наміри фігурантів, задокументувала їхню підривну діяльність і затримала організаторів.

Під час обшуків у помешканнях провокаторів виявили зброю та боєприпаси; мобільні телефони, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинних дій.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін разом зі своїми друзями намагаються залатати діри в бюджеті за рахунок росіян.

Зокрема російська влада ініціювала рекордне за 11 років підвищення тарифів на газ, щоб збільшити бюджет "Газпрому", який минулого року отримав рекордний у своїй історії чистий збиток.

З 1 липня регульовані ціни на газ для всіх категорій споживачів зросли на 11,2%. Одночасно на 9,8% підвищено сукупний платіж громадян за послуги ЖКГ, а також тарифи мережевих компаній для всіх категорій споживачів на 9,1%.

Таким чином, за два роки газ подорожчає для громадян рф на 20%, а від початку великої війни – на 34%.

Жодного разу останніми роками ціни на газ не зростали настільки стрімко.

Газова держава почала вичавлювати зі своїх громадян останні гроші, щоб на повнити бюджет війни, бо тільки кровопролиття в Україні дає можливість путіну триматися при владі.

  • Російські війська вже продовжують активно бомбити свої ж території.

За даними російських журналістів, повітряно-космічні сили росії за останні чотири дні впустили на Бєлгородську область дев’ять бомб ФАБ різного тоннажу та одну ракету Р-77, пошкоджено п'ять будинків. Зокрема повідомляється про виявлення однієї ФАБ-3000, яка важить три тонни.

Загальна кількість нештатно скинутих росією бомб на свої та тимчасово окуповані території України досягла щонайменше 110 одиниць за останні 4 місяці.

Велика кількість таких інцидентів пояснюється нештатними спрацюваннями модифікованих російських авіабомб, що оснащуються модулями польоту та корекції УМПК, або іншими технічними несправностями чи помилками екіпажів літаків.

  • Росіяни дуже низько оцінюють інтелектуальні та інші здібності представників російської влади. Високий інтелект у сучасної еліти бачать лише 8% росіян, а визначні здібності — 9%. Водночас більшість росіян вважають, що правлячих країною людей повинні відрізняти саме ці якості (57% та 59% відповідно). Це випливає з опитування соціологічних компаній ЦСП «Платформа» та «ОнИн».

Найменше росіяни хочуть, щоб еліта формувалася просто за спадковим принципом, за рахунок походження із впливової сім'ї (12%) або на підставі високого рівня доходів (16%), великої медійної популярності (12%) чи влади (10%).

Але насправді, вважають учасники опитування, еліти в росії саме так і створюються.

  • У лютому 2022 року більшість росіян вважала, що війна, розв’язана путіним, буде швидкою і вестиметься виключно на території України, але зараз жителі прикордонних територій рф відчувають на собі наслідки цієї кровопролитної війни.

Сьогодні близько 90% Білгородської області, зокрема Білгород, Старий Оскол та Волоконівка залишилося без електроенергії. Офіційно причиною масштабного блекауту стало «технологічне порушення, спричинене зовнішнім впливом на енергооб’єкт».  

Очевидці повідомляють про серію вибухів на підстанціях.  

Також про проблеми з постачанням електроенергії оголосили у Курській та Воронезькій областях.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала до захисту європейського мирного порядку та посилення підтримки України.

Вона виступила проти підходу, в якому допомогу Україні від агресії рф вважають благодійним жестом.

«Дратують дискусії, в яких підтримку України розглядають як благодійний жест, а не як те, чим вона є насправді – інвестицією в нашу власну національну безпеку, захист миру й свободи».

Очільниця зовнішньополітичного відомства ФРН також зауважила, що «не може бути більшого національного інтересу, ніж це».

«Ми будемо захищати нашу Європу – кожен квадратний сантиметр нашої Європи – і нашу свободу», – запевнила глава МЗС Німеччини.

  • Президент Чехії Петр Павел заявив, що союзники у НАТО мають посилити координацію допомоги Україні, щоб обидві сторони знали, на що можуть розраховувати в перспективі.

«Ми обговоримо комплексний пакет допомоги Україні, який має створювати довгострокові рамки, щоби Україна знала, на що може розраховувати, а ми, всі країни-члени, знали, яку форму підтримки України мали би надавати. Це означатиме також більшу роль Північноатлантичного альянсу при координації допомоги Україні, але не йдеться про пряму участь (НАТО)».

Павел зауважив, що очікує від майбутнього саміту НАТО й напрацювання комплексної стратегії щодо росії, яка досі вказувалась у плануванні Альянсу як партнер, «але нинішня поведінка рф потребує зміни цієї оцінки».

  • Три країни НАТО – Туреччина, Румунія та Болгарія – розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна.

Як повідомило агентство Bloomberg, ініціатива під керівництвом Стамбула – перша велика спільна акція чорноморських країн після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Вона спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у деяких районах Чорного моря в результаті війни.

Туреччина, Болгарія і Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами у Чорному морі 11 січня цього року. Уряд Болгарії наголошував, що діяльність групи не буде спрямована проти будь-якої іншої країни, а операція з розмінування Чорного моря має допомогти поліпшити взаємодію і добросусідські відносини між учасниками.

  • Майбутній генсек НАТО Марк Рютте записав останнє відеозвернення до Нідерландів як прем'єр цієї країни. У ньому він закликав не відмовляти у підтримці Україні, згадавши катастрофу MH17.

«Після MH17 я усвідомив, наскільки важливо для країни не залишатися на самоті у світі, повному заворушень та загроз. Як країни, які працюють разом, також захищають одна одну <...> Я повторюю ще раз: разом ми сильніші, ніж наодинці. Особливо зараз, коли війна лише за кілька годин польоту від нашої країни, ця думка має мотивувати нас продовжувати підтримувати Україну».

Рютте зазначив, що катастрофа MH17 є «найрадикальнішою та найемоційнішою» за весь час його прем'єрства. Він нагадав, що за кілька днів будуть роковини трагедії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему