3 Липня 2024
Новини

Найголовніші новини 3 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 3 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

Триває 858 доба від початку повномасштабної збройної агресії з боку росії проти нашого народу і нашої держави.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною, але по всій лінії фронту вона контролюється Силами оборони.
  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій на Донеччині.

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 93. Найбільша кількість – на Покровському напрямку.

Українські захисники впевнено стримують натиск російських окупаційних військ та завдають ворогу значних втрат, виснажують його по всій лінії фронту.

  • Сьогодні вранці російські окупанти атакували Україну ракетами та ударними безпілотниками. Основним напрямком удару ворога була Дніпропетровщина. Сили оборони збили 11 з 13 повітряних цілей, запущених росіянами.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ уточнили, що було знищено: одну з трьох крилатих ракет «Іскандер-К»; усі чотири керовані авіаційні ракети Х-59; усі п’ять ударних БпЛА «Shahed-131/136»; один БпЛА ОТР «Орлан-10».

 

Станом на ранок 3 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 546270 (+1180) осіб,
  • танків ? 8123 (+16) од,
  • бойових броньованих машин ? 15583 (+17) од,
  • артилерійських систем – 14712 (+57) од,
  • РСЗВ – 1115 (+1) од,
  • засобів ППО ? 876 (+2) од,
  • літаків – 360 (+0) од,
  • гелікоптерів – 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11668 (+27),
  • крилатих ракет ? 2336 (+1),
  • кораблів/катерів ? 28 (+0) од,
  • підводних човнів - 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 19850 (+63) од,
  • спеціальної техніки ? 2464 (+12).

 

  • У рф у ніч на середу безпілотні катери атакували місто Новоросійськ.

Місцева влада звернулася до жителів міста із проханням не підходити до вікон та сховатися в кімнаті, вікна якої не виходять на море або в приміщеннях без вікон і з суцільними стінами.

Місцеві мешканці повідомляли про звуки вибухів.

У Новоросійську є військово-морська база Чорноморського флоту рф.

  • У 2024 році Міноборони допустило до експлуатації понад 70 зразків безпілотних авіакомплексів українського виробництва.

Для порівняння торік відомство затвердило близько 60 БпАК різного призначення.

Безпілотні комплекси виконують широкий спектр завдань: розвідка позицій ворога на лінії зіткнення та в тилу, коригування артилерійського вогню, завдання ударів по ворожій техніці, укріпленнях та арсеналах.

Процедура отримання номенклатурного коду НАТО для нового зразка озброєння і військової техніки (ОВТ) спрощена до 10 днів.

Зразки ОВТ українського виробництва, які пройшли кодифікацію, дозволено закуповувати за кошти держбюджету.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю агентству Bloomberg. Головні тези:

Про газову угоду з рф

Українська сторона не має бажання продовжувати газовий контракт з рф.

«Зараз розглядаються альтернативні кроки, як ми можемо використовувати трубу з іншим постачальником газу, іншою країною. Тривають переговори. Ми не хочемо продовжувати газовий контракт з рф. Ми не хочемо, щоб вони тут заробляли гроші».

Володимир Зеленський додав, що угода про заміну російського газу азербайджанським є «однією з пропозицій», які зараз обговорюються.

Про ситуацію на полі бою

Поточна ситуація на полі бою в російсько-українській війні не зайшла у «глухий кут».

«Ця не зайшла у «глухий кут», це проблемна ситуація. Тупикова ситуація означає, що немає виходу. Але проблему можна вирішити, якщо є бажання та інструменти. Воля є, а інструменти – ще не прийшли».

Українські сили мають кращі позиції з точки зору живої сили, ніж вони були місяці тому, і новий контрнаступ є питанням озброєння бригад.

Президент також вважає, що зброя надто довго доходить до фронту.

«Це найбільша трагедія цієї війни, що між ухваленням рішень і реальним фактом (поставок озброєння), ми довго, довго, довго чекаємо».

На думку глави держави, Китай може зіграти «величезну роль» у вирішенні цієї війни, оскільки Москва дуже залежить від його ринку для експорту.

Про мирний план Трампа

«Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він має сказати нам сьогодні. Якщо є ризики для української незалежності, якщо ми втратимо державність – ми хочемо бути до цього готові, ми хочемо про це знати».

Президент також додав, що «потенційно готовий» зустрітися з Трампом, щоб почути пропозиції його команди щодо завершення російсько-української війни.

«Вони не можуть планувати моє життя і життя наших людей та наших дітей. Ми хочемо зрозуміти, чи будемо мати в листопаді потужну підтримку США, чи залишимося самі».

  • Україна не готова йти на компроміси з росією щодо територіальних поступок заради припинення війни, хоча й прислухається до порад, як досягти "справедливого миру". Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

«Ми (не) готові йти на компроміс заради дуже важливих речей і цінностей... незалежності, свободи, демократії, територіальної цілісності, суверенітету».

Відповідаючи на запитання, як Україна оцінює заяви кандидата у президента США Дональда Трампа щодо припинення війни, Єрмак сказав: «Чесна відповідь: Я не знаю. Побачимо».

За його словами, Україна лобіюватиме нову адміністрацію США, щоб та продовжувала надавати їй підтримку, додавши, що Україна отримала двопартійну підтримку у Вашингтоні, а опитування показують, що більшість американців все ще підтримують Україну після двох років війни.

  • Кабінет Міністрів погодив Агентству з розшуку та управління активами (АРМА) придбати військових облігацій на рекордну суму - майже 38 мільйонів доларів США.

Ідеться про 31 мільйон доларів США та 6,5 мільйонів євро арештованих коштів, які розміщуються на рахунках АРМА.

У подальшому, дохід від військових облігацій, а це майже 4% річних від суми закуплених облігацій, буде скеровано до державного бюджету України. Ця сума може сягати 1,6 мільйонам доларів, що еквівалентно майже 64 мільйонам гривень.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що протягом попередніх двох років страх ескалації з боку росії був ключовим фактором, який постійно заважав партнерам надати необхідне озброєння та ухвалити рішення на підтримку України.

Очільник МЗС нагадав, що зрештою всі рішення були ухвалені, і жодне з них не призводило до ескалації з російського боку. Водночас рф сама постійно ескалює ситуацію і робить це незалежно від будь-яких рішень, а по-друге, «її ескалаційні кишені вже порожні».

«Моє прохання сьогодні - вірте у спроможність України перемагати й нарешті відмовтеся від страху ескалації. Це путін має нас боятися. Це він повинен намагатися передбачити наші кроки. Це він має бути обережним і шукати шляхи до припинення своєї агресії. А не навпаки».

У цьому контексті Кулеба назвав три рішення, ухвалення яких допоможе Україні та її союзникам поліпшити ситуацію на полі бою.

«По-перше, - надання Україні більшої кількості Patriot та інших систем протиповітряної оборони й відповідних ракет для того, щоб скинути росію з українського неба. По-друге, надання Україні можливості знищувати російські засоби повітряного терору, її бомбардувальники ще до того, як вони наблизяться до українських кордонів, - на аеродромах у росії та в її небі. І, по-третє, достатні та стабільні постачання артилерійських боєприпасів, щоб надати українським сухопутним військам перевагу».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Провідні російські університети поступилися вищим навчальним закладам Ірану та Єгипту в рейтингу найкращих університетів світу за версією U.S. News у 2024 році.

Загалом до списку потрапили 2250 університетів із понад 100 країн світу, які були відібрані на основі 13 показників.

Найвищу позицію у рейтингу серед російських вишів посів Перший Московський державний медичний університет ім. І. М. Сєченова - він розташувався на 412-му місці із загальною оцінкою 56,6 бала.

Московський державний університет ім. Ломоносова потрапив на 451 місце (55,5), а Національний дослідницький університет «Вища школа економіки» — на 584 (51,9).

Вище за позиціями в рейтингу опинилися два великі виші Ірану: Тегеранський університет, який посів 275 місце (61,5), і Ісламський університет Азад, у якого 374 місце (57,6).

При цьому одразу п'ять вишів Єгипту обійшли російські університети. Це Каїрський університет, Університет Аль-Азхар, Університет Мансура, Університет Загазіг та Олександрійський університет.

Раніше за підсумками 2023 росія вибула з топ-20 провідних наукових центрів світу і опустилася в рейтингу журналу Nature на 22-е місце.  

росія здає позиції світовій науці у міру того, як держава скорочує фінансування, а вчені масово їдуть за кордон. Уряд рф ріже бюджет на науку, щоб заощадити гроші на війну. У 2024 році витрати на федеральний проект «розвиток інфраструктури для наукових досліджень» були урізані вдвічі. Основний удар бюджетного секвестру приймуть він вузи і наукові організації:

  • Держдума і Рада Федерації рф ухвалили спільну заяву про припинення участі російської делегації у роботі Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ).

Російська влада вважає, що цей майданчик начебто використовують як політизований інструмент для «цілеспрямованої реалізації антиросійського курсу».

«Останньою крапкою в тупиковій ситуації, що складається, стала демонстративна відмова Румунії у видачі віз членам російської делегації для участі в щорічній сесії ПА ОБСЄ в Бухаресті 2024 року», - йдеться в заяві.

  • Влада рф знайшла вихід із проблеми браку величезної кількості лікарів буквально по всій країні.

Тепер фельдшерсько-акушерські пункти (ФАП) відкриють у сільських поштових відділеннях рф, а їхні працівники діагностуватимуть хвороби та здійснюватимуть медичні маніпуляції.

Як повідомляє «Парламентська газета», листоноші у сільських відділеннях пройдуть спеціальну підготовку для роботи як фельдшери. Подібні ініціативи вже тестують у кількох регіонах та планують поширити на всю росію.

Тим часом путінське оточення продовжує гнати лікарів на смерть в Україні. При цьому самі представники влади лікуються або в найкращих медичних закладах країни, де встановлене обладнання «недружніх держав», або ж за кордоном у найкращих клініках світу, куди ще поки пускають росіян.

  • путін навіть у колі близьких лідерів уже сприймається як доволі токсична особа. Підтвердження цьому – саміт Шанхайської організації співробітництва, який проводиться цими днями в Казахстані.

Сьогодні туди прилетіли путін і Сі Цзіньпін. Лідера КНР зустрічав особисто президент Токаєв, а зустрічати путіна відправили прем'єра Казахстану, хоча керівники рф і КНР прилетіли в різний час.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна отримала 2,2 млрд доларів США від Міжнародного валютного фонду. Це частина коштів, передбачених програмою Extended Fund Facility (EFF) обсягом 16 млрд доларів.

Для отримання цих грошей Україна виконала важливу домашню роботу та успішно пройшла четвертий перегляд програми — вперше у наших двосторонніх відносинах з МВФ.

Перерахована сума допоможе уряду у фінансуванні критичних видатків бюджету, соціальних допомог, зарплат медиків та учителів.

Це вже п?ятий транш від Міжнародного валютного фонду, і таким чином загальна сума від МВФ спочатку повномасштабного вторгнення склала більше 10 млрд доларів.

  • Більшість європейців підтримують збільшення військової підтримки для України, хоча в окремих країнах переважає протилежна думка.

Про це свідчать результати опитування на замовлення Європейської ради з міжнародних відносин, що проводилося у 15 країнах, включно з Україною.

У більшості країн понад 50% респондентів (або ж більша частка порівняно з іншими варіантами відповіді) підтримують збільшення постачання Україні зброї та боєприпасів. Це забезпечує фундамент для відповідних рішень лідерів цих країн.

Протилежна думка переважає тільки у трьох країнах ЄС – Греції, Болгарії та Італії.  

Водночас абсолютна більшість респондентів у всіх країнах виступають проти потенційного відправлення їхніх військових в Україну для участі у бойових діях.

  • Помічник Держсекретаря з питань Європи Джеймс О'Браєн сказав, що якщо росія спробує розширити нинішній фронт, то Україні дозволять вести вогонь на більшу відстань.

Нині, за словами О’Браяна, рф втрачає здатність наступати через знищення Україною російських потужностей поблизу кордонів.

Він додав, що пріоритетом США було надати зброю та зосередити її «в областях найгострішої необхідності».

«Ми спостерігаємо різкі зміни в здатності росії підтримувати свою кампанію проти України через втрату об’єктів в зоні, де дозволено вести вогонь».

  • Україна і Норвегія погодили можливість виконання перевезень українськими перевізниками без дозволів до 30 вересня 2024 року.

У серпні 2024 року відбудеться засідання профільної комісії, на якому буде обговорено пролонгацію "транспортного безвізу" з Норвегією на триваліший термін.

Спрощення вантажних перевезень можливе для транспортних засобів стандарту екологічності Євро-5 і вище.

  • Reuters із посиланням на власні джерела пише, що союзники у НАТО досягли згоди стосовно фінансування на військову допомогу для України наступного року у розмірі 40 млрд євро.

Країни-члени Альянсу погодили пропозицію генсека Єнса Столтенберга про фінансування на військову підтримку для України.

Офіційно затвердити рішення мають на саміті НАТО у Вашингтоні наступного тижня.

Домовленість містить положення про переоцінку внесків союзників на майбутніх самітах НАТО. Союзники також вирішили підготувати два звіти протягом наступного року, щоб визначити, яка країна і що постачає Україні, щоб задовольнити вимоги щодо більшої прозорості розподілу тягаря в Альянсі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему