Поради

Які чорні крапки на обличчі не можна видавлювати

Які чорні крапки на обличчі не можна видавлювати

Багато хто з нас помічав на своєму обличчі, особливо на носі і підборідді, так звані «чорні крапки». Швидше за все, в спробах їх позбутися більшість давила їх руками або брала під агресивне скрабування.

Однак, з горезвісними чорними крапками, від яких багато хто страждає протягом всього життя, не все так просто. Так, найчастіше ми плутаємо чорні крапки з сальними нитками. А це зовсім інша проблема, і боротися з нею треба по-іншому.

Як відрізнити

Погляньте на своє обличчя. Темні «головки», що визирають з пір, можуть бути чорними крапками або комедонами/вуграми. Це вид шкірного захворювання, яке виявляється в тому, що пори засмічуються відмерлою шкірою, брудом і пилом, а зверху закупорюються шкірним салом. Комедони найчастіше темні, виділяються над шкірою і легко видавлюються у вигляді пробки.

Відбувається таке через те, що шкіра виробляє занадто багато себума, внаслідок різних причин: неправильне харчування, недостатнє або, навпаки, надмірне очищення, а також через використання комедогенних косметичних засобів.

Цю проблему вирішує механічна або ультразвукова чистка, те саме видавлювання.

Однак багато хто плутає чорні крапки з сальними нитками, які просто є особливістю шкіри, а не шкірним захворюванням. Сальні нитки не видавлюються як пробка, а, навпаки, при видавлюванні виглядають як нитка або тонка трубка шкірного сала з темним кінчиком. Кінчик, який знаходиться на поверхні шкіри, темніє через те, що окислюється під впливом кисню.

Важливо знати, що сальні нитки є абсолютно нормальною особливістю шкіри, але видавлювати їх, на відміну від чорних крапок, можна.

Що із цим робити

Сальні нитки не можна тиснути, тому що вони є захисним механізмом шкіри, і якщо їх видавити, організм почне виробляти ще більше себума. При цьому видавлюються вони набагато складніше, ніж чорні крапки, і поки ви з усією сили здавлюєте свою шкіру, миєте її травмувати: залишити почервоніння, рубці або навіть занести бактерії.

Косметологи відзначають, що сальні нитки потрібно прийняти як особливість власної шкіри і допускають єдиний варіант «боротьби» з ними – їхнє освітлення або «розчинення». Той самий окиснений кінчик сальних ниток можна олією або бета-гідрокислотами (BHA). Саліцилова кислота розчиняє шкірне сало, і на поверхні обличчя і в порах буде мінімум себума. Тоді «кришки» сальних ниток стануть не такими темними і помітними.

Крім того, допомагає регулярне м'яке відлущування відмерлих клітин разом з зволоженням і використання спеціальних засобів, як-от глиняні або вугільні маски.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: краса, Поради, косметика
В тему