Поради

Як почати вести спільний бюджет

Як почати вести спільний бюджет

 

Коли чоловік і жінка приймають відповідальне рішення жити разом, вони ще не розуміють, як круто зміниться життя обох партнерів.

 

Їм доведеться багато чого переглянути, багато про що домовитися і пристосуватися, враховуючи інтереси один одного. І перше, на що потрібно звернути особливу увагу, –  визначитися з бюджетом. Спільне проживання потребуватиме певних витрат, які будуть покривати потреби пари. Саме вирішення цього питання визначить коло першочергових проблем і дозволить встановити шляхи їх вирішення. Як почати вести спільний бюджет? Як розподіляти кошти так, щоб нікого не образити і не ущемити? Відповіді на ці запитання допомагають долати багато сімейних проблем і зберігати гармонію стосунків, тому варто домовитися спочатку і розставити всі пріоритети, ліквідуючи непорозуміння.

 

Психологи радять

Фахівці впевнені, що багато проблем виникає саме через недомовленості. Що таке спільний бюджет? Це прибутково-видаткова стаття, яка допомагає парі жити в гідних умовах. І якщо з видатковою частиною все ж зрозуміло, вона, як правило, контролюється обома членами подружжя. То ось дохідна частина викликає певні непорозуміння. Особистий внесок кожного з подружжя в загальний котел може бути різний. Хтось віддає перевагу вести господарство на умовах рівної частки. Хтось вважає, що утримувати сім'ю повинен обов'язково чоловік, а гроші, зароблені жінкою, не повинні йти в загальну скарбничку. Узгодження дохідної частини спирається на одномоментні можливості та обставини. Як почати вести спільний бюджет? Стартувати з малого. По-перше, якщо вже ви зважилися жити під одним дахом, спати в одному ліжкові та їсти за одним столом, то ви повинні чесно зізнатися один одному в своїх матеріальних можливостях, дізнатися, скільки заробляє кожен з вас. Потім можна визначити місячну частку витрат, включивши в неї оплату всіх комунальних послуг, придбання продуктів харчування, одягу, вартість відпочинку, необхідність придбати побутову техніку, машину та інші речі, які дозволяють не думати про зручності спільного існування. Зазначена сума підкаже, як організувати збір коштів. Що це буде: пайова участь, рівноправне фінансування або добровільне утримання сім'ї одним з подружжя – вирішувати кожному з вас самостійно, враховуючи індивідуальні можливості. Але те, що все це необхідно обговорити заздалегідь, висловлюючи всі побажання, усуваючи недомовки, не підлягає ніякому сумніву. Це допоможе уникнути багатьох непорозумінь, які дуже часто стають основними причинами розлучень.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Сім'я
В тему