Поради

Настій із шипшини зміцнить імунітет, зніме стрес і... посилить чоловіче лібідо 

Настій із шипшини зміцнить імунітет, зніме стрес і... посилить чоловіче лібідо 

З настанням холодної пори року ми все частіше стаємо жертвами сезонних захворювань, жаліємось на нездужання, загострення різних болячок.

Тож знана травниця Віра Крась радить скористатися плодами шипшини і приготувати цілющі засоби, які здатні зарадити при багатьох проблемах зі здоров’ям. Детальніше – у розмові з Вірою Миколаївною.

 – Чому здавна в народній медицині так високо цінують плоди шипшини?

– Річ у тім, що вони мають неабиякі цілющі властивості. Вчені з’ясували, що шипшина дуже багата на різноманітні мікроелементи та вітаміни, які особливо потрібні нашому організму. Зокрема, містить ефірні олії, дубильні речовини, лимонну, яблучну, фолієву кислоти, калій, фосфор, фтор. А за вмістом вітаміну А шипшина у два рази випереджує персики, за кількістю вітаміну С – удесятеро обганяє смородину та у 20 – яблука.

Має імуностимулювальну, жовчогінну, протицингову дії, і тому її здавна застосовують при лікуванні хвороб нирок і печінки. Настої плодів шипшини допомагають подолати втому, відновити організм після перенесеної операції чи важкого захворювання.

Також учені встановили, що шипшина здатна пригнічувати перші симптоми остеоартриту. Регулярний прийом настою шипшини є гарною профілактикою інфаркту.

– В період міжсезоння люди часто нарікають на слабкість, втрату сил. Що порадите?

– Раджу приготувати настій із плодів шипшини. Він допоможе зміцнити імунітет, захистить від сезонних вірусних захворювань, а також допоможе тим, хто переніс операцію, сильний стрес. Для приготування потрібно взяти склянку плодів, які слід попередньо подрібнити, і висипати у скляну банку. Залити склянкою 70-відсоткової горілки і, щільно закривши, поставити у темне місце на два тижні. Періодично вміст банки збовтувати. Тоді процідити і приймати вранці та ввечері по 30 крапель, які попередньо треба розвести у половині склянки води.

Також раджу в холодну пору року та ранньою весною готувати вітамінний чай, який теж гарно зміцнює імунітет. Для того, аби приготувати цей напій, потрібно взяти у рівних частинах подрібнені плоди шипшини, листочки м’яти, іван-чай та cуничник. Усі складники подрібнити і ретельно перемішати. Опісля столову ложку суміші покласти у посудину, залити склянкою кип’ятку і, накривши кришкою, настоювати протягом години. Пити як чай протягом дня.

– Знавці народної медицини стверджують, що шипшина особливо корисна для чоловіків.

– Звісно, адже настій шипшини чудово збільшує чоловіче лібідо. Для цього потрібно регулярно приймати горілчаний настій шипшини, який слід змішати у рівних частинах із домашнім червоним вином і додати одну-дві столові ложки натурального меду. Ретельно перемішати і настояти протягом двох тижнів у темному місці. Вживати по три столові ложки за пів години до їди тричі на добу.

При простатиті варто приготувати ось такий настій: плоди очистити від насіння і столову ложку сировини залити склянкою крутого окропу, закрити кришкою та настоювати протягом чотирьох годин. Пити тричі на день за пів години до їди.

– Подейкують, що шипшину здавна використовують для приготування засобу, завдяки якому волосся буде здоровим і пишним. Розкажіть, як його приготувати.

– Це маска, завдяки якій волосся перестане випадати, зміцниться, стане шовковистим і швидше ростиме. Отож, потрібно 2 ст. л. плодів залити склянкою окропу і залишити на пів години. Тоді процідити і 2 ст. л. настою перемішати з 1 ст. л. свіжого лимонного соку і 1 ст. л. вівсяного борошна. Отриману суміш нанести на шкіру голови і розподілити по всьому волоссю. Залишити на 20 хв., а тоді змити теплою водою.

– Останнім часом люди все більше нарікають на панкреатит. Що порадите для них?

– На жаль, запалення підшлункової залози дійсно трапляється все частіше. Для лікування варто взяти по одній склянці подрібнених плодів шипшини, гусячих лапок, череди і калгану сріблястого. Подрібнити усі складники, ретельно перемішати, а тоді столову ложку суміші залити водою. Її потрібно 70 мілілітрів. Довести до кипіння і кип’ятити п’ять хвилин. Відставити з плити і настоювати протягом години, а тоді процідити і, розділивши на три частини, випити за день.

– Чи є якісь протипоказання до лікування шипшиною?

– Передусім не варто вдаватися до такого лікування тим, у кого є захворювання, пов’язані з порушенням згортання крові, схильність до тромбофлебіту. Адже прийом настоїв шипшини збільшує ризик кровотечі. Також із обережністю їх варто приймати і тим, у кого цукровий діабет. Це пов’язано з тим, що велика кількість вітаміну С може вплинути на стан хворого. І, звісно, при індивідуальній непереносимості, алергічних реакціях на шипшину.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я
В тему

Останні матеріали