Люди

Григорій Чапкіс танцювати навчився у циган, а завдяки кашлю знайшов на 50 років молодшу дружину

Григорій Чапкіс танцювати навчився у циган, а завдяки кашлю знайшов на 50 років молодшу дружину

24 лютого Григорієву Чапкісу виповнилося 91! Але енергії та життєлюбства в іменинника – наче в 50-т. Можливо, саме тому й супутницю життя Григорій Миколайович обрав собі на 51 рік молодшу.

У чому ж секрет хореографа?... Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

За гарний виступ – годинник від Сталіна

Хоча славу та визнання Григорій Чапкіс здобув в Україні, проте народився він у столиці Молдови – місті Кишиневі, а своєю рідною називає румунську мову.

Оскільки в сім’ї Чапкісів зростало аж семеро дітей, а мати була домогосподаркою, то батько-лимар (займався обробкою шкіри) не міг заробити великих статків. Ось чому вже із 7-річного віку Гриша заробляв тим, що розносив газети і чистив взуття для багатіїв, сидячи під дверима ресторану. А весь вільний час проводив у дворі, де, власне, й навчився у циган та молдован виконувати запальні танці.

Другу світову війну Чапкіси пересиджували в Казахстані. А коли після евакуації поверталися додому, сім’я захворіла тифом. Аби не померти дорогою до Молдови, Чапкіси залишилися в Києві, звиклися з новим містом. Гриша навіть допомагав відбудовувати зруйнований війною Хрещатик. А в 15 років вступив до Київського залізничного училища.

У цьому навчальному закладі якраз набирали учасників для ансамблю пісні і танцю «Трудові резерви». Записався й Гриша. Талановитого юнака відразу помітили. Тож саме Чапкісу випала честь виступати у Москві перед тодішніми вождями – Кагановичем, Ворошиловим, навіть Сталіним. Згадуючи потім цю поїздку, Чапкіс зізнався:  «На сцені було 120 дітей, але Сталін вибрав саме мене. Мабуть, тому, що я був маленький, худенький, чорнявенький, і вождь народу прийняв мене за свого – представника кавказької національності».

Сталін тоді сфотографувався з маленьким Гришею, навіть подарував йому годинник! Та, коли в СРСР стала відома правда про масовий терор, влаштований Сталіним, мама Чапкіса спалила фото сина з «вождем народів».

Талант передав дітям і внукам

Аби продовжити професійну кар’єру танцюриста, Григорій закінчив Київський інститут культури. 21-річним уже представляв Україну в Берліні на всесвітньому фестивалі молоді і студентів. Тоді, 1951-го, українські танцівники привезли золотих нагород найбільше серед усіх команд. І тріумфаторів після повернення до Києва носили в буквальному сенсі слова на руках.

Згодом 25-річного Чапкіса запросили до Державного ансамблю танців УРСР. У його складі Григорій працював аж до 52 років. За цей період ансамбль зібрав аншлаги у 71 країні світу, а Григорій став заслуженим артистом.

Після розвалу Союзу хореограф заснував свою школу танців. Дотепер він лишається в «бойовому строю». Його шанують і запрошують у члени журі до найвідоміших телевізійних талант-шоу.

Хореографічні школи «Чапкіс-Денс» працюють в Італії та США. Першою керує дочка. Другою (у Сан-Франциско) – син Грегорі. Навіть 27-річна онука Вікторія після закінчення Київської хореографічної академії теж заснувала школу танців.

Після трьох шлюбів готувався до Вічності

Усі 90 років Григорія Чапкіса були сповнені пригод і випробувань. Та й в особистому житті випало немало подій. Адже Григорій Миколайович був чотири рази одруженим.

У шлюбі з першою дружиною, Людмилою, Чапкіс став батьком доньки Лілії. Дівчинка народилася 1958 року. Згодом переїхала до Італії. Завдяки отриманому від батька хисту до танців заснувала балетну школу. Два роки (із 1999-го до 2001-го) Чапкіс також проживав у дочки в Італії. Але потім повернувся до України.

1980 року Григорій одружився зі своєю ученицею Наталією. На момент укладання шлюбу нареченому було 50-т, його обраниці – 28 років, і вони вже мали спільного сина, Григорія, який народився 1979 року.

Третя дружина, Алла, в Національному авіаційному університеті очолювала відділ навчально-методичної роботи. Втім і цей шлюб розпався.

А у 89 років, коли, здавалося, все найцікавіше в житті відійшло в минуле і Григорій Чапкіс уже готувався до Вічності, доля принесла йому ще одне кохання!

У 90 років знову одружився

«Ми зустрілися в ювелірному магазині. Я закашлявся, – згадував потім хореограф. – А вона була директоркою закладу, простягнула мені цукерку від кашлю: «Візьміть – вам відразу стане легше». Дала кілька порад. Я подякував їй, простягнув свою візитівку і пожартував: «Раптом ви захочете танцювати». Ми розійшлися. Навіть не знав, як її звати. А наступного дня дзвінок: «Григорію Миколайовичу, доброго ранку!» Я навіть не зрозумів, хто це. Вона нагадала про вчорашню зустріч і запитала: «А ви не забули випити таблетку від кашлю?»

Зізнатися, мені вже давно ніхто нічого подібного не казав – не дбав, не запитував, як почуваюся. І раптом чужа людина цікавиться! Я відповів: «Дякую, ви мене розчулили своєю увагою». Ми розговорилися. Я запропонував зустрітися, запросив на чашечку кави. Потім ми стали обідати разом, не будуючи при цьому ніяких планів. А далі відчув, що мені не вистачає цієї людини. Я потягнувся до неї, вона – до мене. І ось я знову думаю про те, хто надіслав мені це щастя? Звідки? Хіба я шукав її або вона мене?»

Торік Григорій Чапкіс одружився вчетверте. Його обраниці Людмилі 39 років. Для нової сім’ї наречений придбав нову квартиру та машину. І щиро зізнається: молода дружина повернула йому жагу до життя і смак почуттів.

Багато хто казав танцюристові, що для Людмили це шлюб із розрахунку та можливість розбагатіти після смерті чоловіка. Проте сам Чапкіс такі слова називає нісенітницею. Адже, каже він, Людмила багатша за нього, тому, мовляв, розрахунок у подружжя один – дарувати щастя одне одному.

У грудні, щоправда, Григорій Чапкіс змусив трохи похвилюватися. Адже підчепив коронавірус, який спровокував запалення легенів. Утім стан хореографа вдалося нормалізувати. Тож свої 91 Григорій Миколайович зустрічає при світлому розумі і з позитивними планами. Він із гордістю називає свій вік і не боїться забуття. Але найбільше радіє тому, що навіть у 90 років його серце палахкотить любов’ю!..

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: танці з зірками, Життя, Україна
В тему