Люди

3 роки без Кузьми Скрябіна. Як живе пам’ять про нього

3 роки без Кузьми Скрябіна. Як живе пам’ять про нього

2 лютого 2015 року в ДТП поблизу села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області загинув лідер гурту «Скрябін» –Андрій Кузьменко.

Три роки минуло з дня смерті популярного виконавця Кузьми Скрябіна, а українці не тільки не забувають про артиста, але і продовжують перейменовувати вулиці на його честь, споруджувати йому пам'ятники, присвячувати пісні, картини і, що найголовніше, – вдихати в його творчість нове життя.

За своє нетривале життя він записав 20 студійних альбомів, зняв майже 70 кліпів, створив власне інтернет-радіо, написав кілька книжок, зіграв у кіно, спродюсував кількох виконавців та заснував багато інших проектів. Але, мабуть, найпопулярнішим його дітищем став поп-рок-гурт «Скрябін», у якому він був не лише лідером, а й автором слів та музики.

На місці загибелі музиканта встановлено меморіальний знак, до якого часто приносять квіти і знімки Андрія.

3 роки без Кузьми Скрябіна. Як живе пам’ять про нього

У 2015 році в Луцьку було відкрито пам'ятник Андрію Кузьменку. Потім, після скарг рідних музиканта, в 2016 році пам'ятник демонтували. Річ у тому, що співак був не схожий сам на себе, що обурило громадскість.

3 роки без Кузьми Скрябіна. Як живе пам’ять про нього

На лавці скульптори викарбували цитату музиканта «Міняйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете».

3 роки без Кузьми Скрябіна. Як живе пам’ять про нього

Також у 2015 році на Приморському бульварі в Одесі урочисто відкрили стіну в пам'ять про лідера групи «Скрябін» Андрія Кузьменка.

3 роки без Кузьми Скрябіна. Як живе пам’ять про нього

У київському парку «Позняки» в 2015 році з'явилася Алея патріотів пам'яті Кузьми Скрябіна. На алеї висадили клени. На кожному дереві встановлена табличка зі словами пісень «Скрябіна».

3 роки без Кузьми Скрябіна. Як живе пам’ять про нього

У Західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України у Львові відкрили меморіальну дошку в пам'ять про загиблого співака Андрія Кузьменка, який часто допомагав прикордонникам.

3 роки без Кузьми Скрябіна. Як живе пам’ять про нього

Після смерті Кузьми фанати, звісно ж, продовжують слухати його музику. Але не лише у його виконанні! Адже неймовірні пісні гурту підхопили інші виконавці і переспівують їх, додаючи свого. Так пісні Андрія не лише живуть, але й змінюються, вдосконалюються.

Група «Антитіла» зробила кавер на пісню «Люди, як кораблі».

Pianoboy присвятив кліп-мультиплікацію загиблому колезі Андрію Кузьменку. Відео знято на пісню «Шампанські очі», автором слів якої є саме Кузьма.

Учасники грузинського сикстету GeoFolk Band зворушили мережу проникливим вокальним виконанням хітів групи «Скрябін», які присвятили її загиблому в ДТП лідеру Андрію Кузьменку. Група переспівала три хіти Кузьми – «Спи собі сама», «Люди як кораблі» і пісню «Мовчати».

В & B project – «Спи собі сама».

Про Кузьму досі часто згадують на публічних заходах. Наприклад, у Польщі під час поєдинку з Кшиштофом Гловацьки, легенда українського боксу Олександр Усик вийшов під пісню «Сам собі країна». Він пояснив, що обрав цю композицію, бо вона справила на нього сильне враження.
На концерті в Києві Святослав Вакарчук присвятив своєму другові Скрябіну пісню «Хто в небо летить».

З 18 альбомів і 52 відеокліпів групи, записаних за життя Андрія Кузьменка, складно вибрати найкращі. Але є пісні, які запам'яталися шанувальникам найбільше.

«Чуєш Біль», 1989


«Мовчати», 2003

«Квінти», 2010

«Спи собі сама», 2004

«Старі фотографії», 2006

«Я не тримаю зла», 2010

«Руїна», 2013

«Мам», 2012

«Дельфіни», 2015

Останній кліп групи, що вийшов за день до смерті Андрія Кузьменка.

Топ-10 цитат музиканта


Про мотивації
«Можна опустити руки, нити, що немає грошей, немає полювання... А можна засукати рукави і вже сьогодні починати будувати своє майбутнє!»

Про армію
«Я зобразив перше армійське правило. Накази можна не виконувати, якщо грамотно від них ухилитися».

Про минуле
«Якби цей Кузьма побачив тодішнього Кузьму, сказав би: «Хлопче, стисни зуби. Через двадцять років буде "зашибісь"!»

Про культуру спілкування
«Хамство – це кал, який виходить через рот!»

Про мінливості життя 
«Чим більше плануєш взяти від життя – тим менше воно тобі дасть».

Про українців
«Кожен поважаючий себе українець повинен хоч раз у житті посадити дерево, виростити сина і з'їздити в Єгипет».

Про Путіна
«Той чоловік, який не допоміг зрозуміти, що ми, українці, єдині, – це не чоловік. Це баба, та й то не справжня, а гумова. Ми повинні цього гада надути, а можемо лопнути».

Про бійців АТО
«У людей уже сідають батарейки. Вони просто не розуміють, що робиться, якщо чесно. Ось ті, з якими я, наприклад, спілкуюся, 50–60 осіб, які постійно на війні. Хто більше, хто менше. Вони кажуть, у нас сідають батарейки».

Про оптимізм
«Якщо у вас немає гармонії – то беріть гармонь і гармоніруйте!»

Про політиків
«Українці вибирають такого президента, щоб спочатку з вазеліном, а потім вже без вазеліну, щоб жорсткіше. Такий собі садомазохізм в генах...»

 

Ми пам'ятаємо тебе! 

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості
В тему