Життя

84-річна жінка стала мером міста-примари

84-річна жінка стала мером міста-примари

У найменшому поселенні на території США є свій ресторатор, бібліотекар і мер - це одна і та ж жінка - повідомляє 360tv.ru.

Дух старого міста

В американському штаті Небраска є місто, яке ідеально підходить під опис примарного - тут одна вулиця з кількома будинками, бібліотека і навіть бар, але практично немає людей. Трохи осторонь стоїть похмура будівля церкви - її вікна вибиті, стіни потемніли і багато років вже не чули людської мови, а лави завалені тракторними шинами.

Монові отримав свою назву від слова «квітка» на діалекті одного з племен корінних американців. Він як і раніше оточений полями, посипаними квітами - тепер вони упереміш з бур'янами ростуть навіть посеред руїн старих будинків або останків старого комбайна, кинутого прямо навпроти церкви.

Поселення виглядає померлим і покинутим, але вечорами на головній і єдиній вулиці запалюються чотири вуличні ліхтарі. У віконці одного з будинків також можна побачити світло. Тут живе господиня Монові - його мер, бібліотекар і єдиний бармен, 84-річна Елсі Ейлер.

Згідно з останніми даними, Монові єдине в США міське поселення, що складається з з однієї людини. У нього був «конкурент» в особі міста Буффорд у Вайомінгу, але в березні 2012 року воно було продане на аукціоні майже за мільйон доларів і втратило право на титул найменшого населеного пункту країни.

Сама собі кандидат

У 2004 році помер чоловік Елсі - Руді Ейлер. Вона вийшла за нього заміж у віці 19 років, а в 1971 році вони відкрили бар, названу на честь міста. «Ми стали в своєму роді рекордсменами, миттєво втративши 50% населення», -  сумно жартує Елсі про відхід Руді.

Залишившись без чоловіка, жінка вирішила не кидати рідні краї і не переїжджати в сусіднє місто до своїх дітей. Замість цього вона перетворила приватну колекцію Руді з 5 тисяч книг і журналів в бібліотеку його імені. Так кухар і бармен стала ще й бібліотекарем. А ще через деякий час Елсі зайняла пост мера міста.

Щороку в барі з'являється оголошення про мерські вибори. Взяти в них участь можуть тільки жителі міста - не дивно, що кожен рік перемагає Елсі. Робиться це не заради задоволення, адже поселення повинно бути представлено офіційною особою, яка як повинна збирати податки в бюджет і підписувати документи.

Природно, податки Елсі збирає сама з себе, - в рік виходить 500 доларів, які витрачаються на освітлення. Також жінка сама собі видає ліцензію на продаж алкоголю і тютюну.

Вона також веде список вільної міської нерухомості, на випадок якщо хтось захоче перебратися в найменше місто в США. Охочих поки немає, хоча в самій таверні народ буває постійно.

Бізнес пішов після появи Ейлер на телебаченні - статус єдиного жителя міста-примари багато років тягне журналістів в цю віддалену частину Небраски. Завдяки такій рекламі, сюди приїжджають і туристи, хоча велика частина клієнтів - це далекобійники і люди з сусідніх невеликих містечок. Їх приваблює холодне пиво і смачна їжа за вигідними цінами.

Нев'януча квітка

На піку свого «величі» Монові міг похвалитися 150 жителями - стільки людей тут жило в 1930-і роки. Після Другої світової, місцева економіка поступово слабшала, умови для фермерів ставали все гіршими, і люди їхали в пошуках кращого життя.

У роки Холодної війни тут не думали про протистояння з Радянським Союзом - вистачало своїх проблем. У 1960 році в єдиній місцевій церкви пройшов останній похорон, тоді прощалися з батьком Елсі. Потім закрилася пошта і майже всі дрібні бізнеси. Нарешті, назавжди зачинилися двері школи.

Обидва сина сім'ї Ейлерів виїхали з міста в пошуках роботи ще в 1970-х. Тільки Руді і Елсі вперто продовжували смажити хот-доги з гамбургерами і подавати пиво заїжджим комівояжерам і водіям важких вантажівок.

Мер Монові твердо має намір залишитися в своєму містечку до кінця. Її не бентежить самотність - у Елсі багато друзів, які відвідують літню жінку, привозять їй припаси і допомагають по господарству. Для багатьох жителів Небраски вона стала якщо не зразком для наслідування, то нагадуванням про те, як людська впертість здатна змінити світ.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Життя
В тему

Останні матеріали