Поради

Морква: секрети правильного зберігання до весни

Морква: секрети правильного зберігання до весни

Нині господині активно вибирають урожай моркви. І закладають на зимове зберігання. А, щоб коренеплоди гарно зберігалися до весни, слід врахувати чимало нюансів.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

– Лежкість великою мірою залежить від сорту, – стверджує Михайло Шевчук, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісового і садово-паркового господарства біологічного факультету ВНУ ім. Лесі Українки. – Окрім цього, важливо вчасно вибрати коренеплоди з городу. Про те, що час це робити, свідчить пожовтіння нижніх листочків. Лежкості сприяють і калійно-фосфорні добрива. Вони пришвидшують визрівання і зміцнюють стійкість до ураження захворюваннями. Натомість надлишок азотних добрив сповільнює дозрівання коренеплодів і зменшує природні захисні властивості.

Вчений наголошує, що вибирати врожай треба в погожий, теплий день. Обтрусивши землю, коренеплоди слід залишити на свіжому повітрі на декілька годин.

– Нарівні з головкою потрібно зрізати морквиння, – каже Михайло Йосипович. – Через декілька днів урожай можна закладати на зимове зберігання. Традиційно цей овоч зберігають насипом у звичайних погребах, підвалах, які не промерзають в холодну пору. Температура має становити до +5, бо коли стане вищою, то морква почне проростати. Вологість повітря повинна бути в межах 90 – 95 відсотків. Однак найкраще зберігати коренеплоди в ящиках зі злегка зволоженим піском – на десять кілограмів піску достатньо одного літра води. Хочу наголосити, що бажано кожного року брати свіжий пісок. Або ж ретельно просушити той, який був у використанні. Також можна зберігати  у свіжій тирсі, в лушпинні цибулі, яке багате на фітонциди, що не дозволять розвиватися гнильним бактеріям. Антибактеріальні властивості має і мох сфагнум. Він гарно зберігає вологу. Як варіант – можна розтовкти в порошок 250 грамів крейди і ретельно обпудрити нею десять кілограмів моркви. Адже крейда створює на поверхні коренеплодів лужне середовище, яке вбереже їх від хвороб і гниття.

Багато хто зберігає урожай у глиняному «одязі». Для цього слід розвести глину з водою до консистенції сметани і на дві-три хвилини опустити моркву. Тоді вийняти і акуратно розкласти, аби глина висохла. Опісля покласти в ящики або ж пересипати тирсою.

– Можна зберігати моркву у холодильнику, на заскленому балконі квартири, – запевняє науковець. – Однак потрібно загорнути спершу в паперові пакети, а тоді покласти в поліетиленові і щільно зав’язати. Категорично не можна зберігати моркву із яблуками, бо за рахунок етилену, який виділяють яблука, втратяться смакові властивості моркви.

Спілкувалася Ксенія Фірковська

Фото автора

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Поради, їжа
В тему