Поради

Малина може знижувати ризик онко

Малина може знижувати ризик онко

Не знаю, як ви, а я дуже люблю малину – ароматну, солодку, соковиту і зі смаком сонця.

Здавалось би, ця ягода завжди росла в наших лісах, а потім переселилася в садки. Але ні! Виявляється, її прабатьківщиною були гори. Причому не українські, а кавказькі! Тому можете собі уявити, скільки віків і тисяч кілометрів здолала малина, щоб порадувати нас своїми ароматними й неймовірно смачними плодами навіть восени, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Її плоди то збірна кістянка

Реклама

Перші згадки про вирощування малини сягають давніх часів. Стародавні греки та римляни знали про малину ще в IV столітті нашої ери. На українських землях малина з′явилася досить давно. Але цінували її не так за смак, як за лікувальні властивості. Адже збирали ягоду дикою, тож вона була кислуватою. Проте ще в давні часи малина стала популярним засобом від застуди, лихоманки та інших недуг.

Щоб покращити її смак і полегшити збирання, ягоду почали культивувати. На землях сучасної України масове вирощування почалося лише в Середньовіччі. А от домашні, садові сорти, які ми знаємо сьогодні, з′явилися значно пізніше завдяки роботі селекціонерів.

Тож сьогодні ми можемо насолоджуватися не лише традиційною червоною малиною. Для нашого гастрономічного задоволення – сорти з жовтою м′якоттю, якими ласуємо, наче медом, чорні, що за смаком нагадують ожину, та навіть фіолетові гібриди. Для тих, хто любить зручність, вивели так звані ремонтантні сорти. Вони плодоносять двічі на рік – влітку та восени. А ще – цікавий факт: малина – це збірна кістянка! Кожна «ягідка» складається з багатьох дрібних плодиків, що щільно прилягають один до одного.

Помічна для судин та зору

Малина – справжня скарбниця корисних речовин! Понад 80% її – це вода, тож вона чудово освіжає. У м′якоті є вітамін С – для імунітету, вітамін К – для згортання крові, вітамін А – для зору та шкіри. Також малина багата на калій – для серця та тиску, та марганець, який важливий для обміну речовин. Малина містить багато клітковини, яка покращує травлення, та елагову кислоту – потужний антиоксидант, що не дає старіти клітинам нашого організму та (за деякими дослідженнями) може навіть знижувати ризик онкологічних захворювань.

Листя малини – теж цінний продукт! З нього можна заварювати ароматний чай, який допомагає при застуді та зміцнює імунітет. А от із солодкої малини можна зробити варення, компот, желе, мармелад чи приготувати смузі, сорбет і морозиво.

Сповільнює старіння шкіри

Малина знайшла своє місце і в косметології. Екстракт із її ягід та листя – частий інгредієнт кремів, сироваток та масок. Завдяки високому вмісту антиоксидантів, малина допомагає боротися з вільними радикалами, які спричиняють старіння шкіри. Вітамін С сприяє виробленню колагену, роблячи шкіру більш пружною. А фруктові кислоти м′яко відлущують відмерлі клітини, вирівнюючи тон шкіри. Олія з кісточок малини є цінним компонентом для зволоження та захисту від сонячних променів, адже має природний SPF-фактор.

Скільки плодів можна з’їдати

Для здорової дорослої людини денна норма малини становить приблизно 200 – 300 грамів. Для дітей краще обмежитися 50 – 100 грамами на день, залежно від віку.

Аби не втратити корисних властивостей малини, її найкраще споживати свіжою. Якщо ж потрібно зберігати, то краще це робити в холодильнику, не миючи, у відкритому контейнері (інакше вкриється цвіллю та почне підгнивати).

Заморожена малина зберігає майже всі свої вітаміни та антиоксиданти. Перед заморожуванням ягоди потрібно акуратно помити, висушити й розкласти в один шар. Після того, як ягідки заморозяться, їх можна ціленькими перекласти в пакети чи контейнери.

Натомість при варінні компоту або варення частина вітаміну С руйнується. Щоб цього уникнути, можна просто перетерти малину з цукром у пропорції 1:1 і зберігати в холодильнику. Такий спосіб збереже максимум корисних властивостей. Але слід пам′ятати: цукор не корисний для нашого організму. Тому, як на мене, оптимальний варіант для зберігання – заморожування. А якщо не маєте місця в холодильнику чи боїтеся блекаутів, то спробуйте засушити ягідки з допомогою побутової техніки.

Кому здатна нашкодити?

Попри те, що малина є дуже корисною, вона має і певні протипоказання.

Хоча алергія на малину трапляється рідко, але її не можна виключати. Якщо у вас є схильність до алергічних реакцій, краще починати з невеликої кількості. Або, як варіант, – спробуйте замінити червону малину жовтими чи білими сортами.

Також споживання ягоди слід обмежувати людям із захворюваннями нирок, адже вона має сечогінну дію. Обережними потрібно бути тим, у кого діагностовано подагру чи виразку шлунка, оскільки органічні кислоти у складі малини можуть спричинити загострення.

За наявності серйозних хронічних захворювань краще проконсультуватися з лікарем. А ще – спостерігати за тим, як ваш організм реагує на малину.

Поліна Костюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, хвороби
Реклама
В тему
Реклама