Час часник вибирати і про зберігання подбати
Городниці вже починають вибирати урожай часнику. Тож про те, як правильно це зробити і зберегти його, – у розмові з Василем Антонюком, городником із м. Сарни Рівненської області.
Про це йдеться у газеті «Твій вибір».
– Пане Василю, коли краще збирати часник?
– Це залежить від погоди, сорту, типу часнику. Часник ранніх сортів готовий до збору через 85 – 95 днів після появи паростків, а пізньостиглих – через 100 – 110 днів. Озимий, який садять восени, викопують від середини липня до початку серпня. Ярий, посаджений весною, викопують у другій половині серпня – середині вересня.
– Які ознаки свідчать про його стиглість?
– Можна лишити кілька стрілок та спостерігати за насіннєвою коробочкою. Якщо квітконос розпрямився, коробочка луснула і видно фіолетове насіння – настав час збирання. В стиглого часнику коріння з яскраво-білого стає світло-сірим. Стебла жовтіють і сохнуть, а лусочки стають фіолетовими або білими. Дуже важливо вибрати урожай вчасно, бо коли зробити це пізніше, то верхні лусочки тріснуть, і головки розпадуться на зубки. Такий часник вкрай погано зберігається. Якщо ж вибрати раніше, то шийка буде не визрілою і можливі процеси гниття.
– Як правильно вибирати коренеплоди?
– За 10 – 14 днів слід припинити полив ділянки. Тоді в сонячний день, вранці або під вечір вилами підважувати ґрунт і вибирати часник. Ретельно струсивши землю, розкласти в затіненому, напівпровітрюваному місці, щоб рослини просохли. Двічі на добу їх слід перевертати, щоб головки підсихали рівномірно. Через 7 – 10 днів обрізати стебло, залишивши шийку довжиною близько 8 – 10 сантиметрів та коріння.
– Розкажіть про секрети зберігання.
– Є два способи зберігання – холодний і теплий. Перший передбачає температуру1 від +2° до +4° С. Такі умови найлегше створити в холодильнику, на горищі після осіннього похолодання. Так найчастіше зберігають озимий часник. При теплому способі урожай тримають при температурі від +16° до +20° С і невеликій вологості: наприклад, біля дверей балкона. Зазвичай так зберігають яровий часник. Озимий так тримати довго не виходить.
– Які ще є варіанти цих способів?
– Класичний спосіб зберігання часнику в косі, яку тримають у прохолодному місці. У сітках або капронових колготках – теж традиційний спосіб зберігання часнику. Тільки в сітки треба класти невелику кількість часнику, і зберігати їх найкраще в льосі або підвалі. Мої бабуся і дідусь зберігали часник у солі – розклавши в ящик головки так, аби вони не торкалися одна одної, засипати шаром солі. І так доверху. Як варіант – можна взяти просіяний попіл з деревини листяних порід дерев. Головки гарно зберігаються, якщо перекласти їх сухим листям горіха, цибулиння або червоної горобини.
– Що робити з пошкодженими під час вибирання коренеплодами?
– Дехто їх підсушує і закладає на зимове зберігання. Але здебільшого такий часник починає згодом псуватися. Тому краще очистити зубчики, покласти в банку і залити олією. Або ж довести в чаші блендера до стану пюре, додати олію і зберігати в холодильнику. Такий часник стає чудовою добавкою до багатьох страв.
Спілкувалася Ксенія Фірковська
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.