Поради

Заражену сальмонелою їжу не відрізниш ні за запахом, ні за смаком

Заражену сальмонелою їжу не відрізниш ні за запахом, ні за смаком

Щороку за настанням спеки українці стають жертвами отруєнь. А сама отрута ховається у звичних для нас продуктах: рибі, яйцях, салаті, м’ясних консервах. Причому отруєння бувають настільки небезпечні, що людина від них може навіть померти!

Тож про що треба знати, аби не загриміти до лікарні, – розпитаємо в сімейної лікарки МО ЛМТГ Любові Кушнірук. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Любове Анатоліївно, звідки в наших улюблених стравах може з’явитися бактерія сальмонела?

– Джерелом сальмонел найчастіше є велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури. Рідше джерелом зараження є хворі люди або здорові бактеріоносії. Найбільший ризик несуть хворі з легкими і стертими формами сальмонельозу або ті люди, які є носіями бактерії, проте навіть не здогадуються про це. Особливо небезпечно, коли такі люди працюють у сфері громадського харчування, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках.

Тобто саме людина чи тварина заражає продукти?

– Так. Від хворої людини чи тварини сальмонела потрапляє у продукти харчування, і в них не лише зберігається, а й швидко розмножується. Зараження м’яса сальмонелами відбувається ще за життя тварини чи під час і після забою, а потім – на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки та реалізації. Дуже небезпечні гусячі й качині яйця. А механічними переносниками бактерії можуть бути таргани і мухи.

Що робить сальмонела, коли разом із їжею проникає всередину нашого організму?

– Вона призводить до інтоксикації. Температура тіла підвищується. Відбувається руйнування багатьох клітин. Розвивається запалення в стінці травного тракту. У кишківнику запускаються процеси, внаслідок яких виникає виражене зневоднення організму.

Як швидко після зараження починають проявлятися симптоми сальмонельозу?

– Інкубаційний період триває від двох-шести годин до двох-трьох діб. Відповідно, після цього з’являються симптоми. Початок захворювання гострий: виникають озноб зі швидким підвищенням температури тіла, головний біль, запаморочення, загальна слабкість, ломота в тілі, нездужання, здуття і гурчання в животі. Далі приєднуються нудота, блювання, біль у животі. Він може бути постійний або переймистий. Найчастіше біль відчувається в так званому сальмонельозному трикутнику: надчеревній, пупковій та правій здухвинній ділянках.

Якщо на етапі підвищеної температури та болю не звернутися до лікаря, то потім?..

– …потім хворі починають блювати. Причому не раз і не два. Спочатку – рештками їжі. А потім блювотні маси стають водянистими, навіть зеленкуватими. До цього додається діарея з рясними смердючими випорожненнями. Вони можуть бути пінисті, з домішками слизу і зеленкуватим відтінком. Буває, що людина бігає до туалету по 15-ть і більше разів на добу.

Ого! З такими темпами можна померти навіть від зневоднення.

– Звичайно. Крім того, через відсутність достатньої кількості рідини в організмі можуть виникнути гостра ниркова недостатність, гостре порушення мозкового кровообігу, інфаркт міокарда, отит, ендо- і міокардит, тромбоз мезентеріальних судин. Серед імовірних ускладнень – інфекційно-токсичний шок. Іноді може виникнути навіть сальмонельозний сепсис із утворенням гнояків у різних органах.

Для кого сальмонельоз найбільше небезпечний?

– Важкий перебіг розвивається переважно в дітей першого року життя, в осіб похилого віку, в пацієнтів із тяжкими супутніми захворюваннями та вираженим ослабленим імунітетом. А також ускладнення можуть розвинутися в разі пізньої госпіталізації хворого, при тяжкому перебігу чи рецидиві хвороби.

Тобто сподіватися на те, що кілька разів збігав у туалет, випив активованого вугілля і на тому скінчиться, не варто?

– Ні, для сальмонельозу характерна значна втрата рідини як із випорожненнями, так і зі рвотою, що веде за собою зневоднення і шок. Тому справитися в домашніх умовах можна далеко не завжди. Та й повне одужання настає не в кожного. Третина хворих іще тривалий час мусять лікувати розлади роботи травного каналу. А це печія, нудота, відрижка, зниження апетиту, біль у животі. З часом у перехворілих  може розвинутися хронічний гастрит, ентероколіт, холецистит, панкреатит чи навіть неспецифічний виразковий коліт.

Щоб цього не сталося, яких продуктів краще уникати?

– За ступенем ризику зараження продукти розташовують так: найнебезпечніші м’ясо і вироби з нього, далі йдуть риба і морепродукти, яйця і вироби з них, молоко і молокопродукти, овочі та фрукти. Особливо небезпечним м’ясо стає в разі його подрібнення (тобто у вигляді фаршу) і під час зберігання м’ясних страв у теплі.

Підчепити сальмонелу можуть і домашні тварини. Причому, в них симптомів ніяких, але вони спроможні заразити людину.

– Так, подібні ризики існують. Тварини можуть виділяти бактерію з калом, сечею, молоком (коли йдеться про дійну худобу), зі слиною, слизом із носа. Відтак при недотриманні правил особистої гігієни людина може заразитися і від домашніх тварин.

Що робити, аби звести до мінімуму ризик зараження бактерією?

– Насамперед треба мити руки – перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету. Важливо мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі, щоб, наприклад, із м’яса сальмонела не потрапила на стіл, де потім лежатиме хліб. Так само слід мати для м’яса, риби, морепродуктів окремі ніж та нарізну дошку. Обов’язково треба стежити, щоб на кухню не залітали мухи. Бо вони, як уже говорилося, є розносниками хвороботворних бактерій.

А як правильно обирати продукти, щоб не купити отруйних?

– На жаль, заражені сальмонелою продукти не мають якогось особливого смаку, специфічного запаху чи кольору. Тому треба звертати увагу і на термін придатності продуктів, і на температуру, при якій вони зберігалися. Дуже ризиковано, а тим більше влітку, купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію, яйця. Придбане на ринках молоко слід обов’язково кип’ятити, яйця перед приготуванням мити. Раджу добре проварювати, просмажувати, запікати продукти, які найчастіше заражаються сальмонелою, – яйця, домашній сир і сметану, м’ясо, рибу. А приготовлені з них страви треба зберігати при температурі не вищій за  +4 градусів. Під час святкувань такі страви краще подавати в невеличких тарілках, щоб через годину-другу замінити свіжою порцією з холодильника.

Навіть овочі та фрукти, які наші люди люблять дегустувати на ринку, треба обов’язково мити проточною водою. Бо ви не знаєте, скільки рук і з якими бактеріями брали ту ягоду перед тим, як ви поклали її собі до рота.

Дуже слушна порада. А в наступній нашій розмові попрошу вас нагадати читачам про отруту, яку приховують домашні консерви.

Продовження в наступному номері

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Лікарі, Волинь, їжа, Поради
В тему