Поради

Як вибрати фото для резюме? Актуальні підказки для тих, хто шукає роботу

Як вибрати фото для резюме? Актуальні підказки для тих, хто шукає роботу

Як виділити своє резюме серед десятка інших? Оберіть вдале фото. Як це зробити – розповість стаття.

 

Ви вже знаєте, що писати в резюме і впевнені, що вивчили все на тему, як досягти успіху на роботі? Тоді залишився лише один нюанс – фотографія. Це на перший погляд обрати фото для анкети дуже просто. Насправді ж, вибір світлини для резюме – відповідальне та непросте завдання.

 

Серед роботодавців немає єдиної думки щодо того, яку функцію виконує фото в резюме. Одним керівникам світлина допомагає скласти перше враження про працівника. Інші вважають, що взагалі не потрібно додавати до резюме фото, оскільки воно здатне відштовхнути потенційного керівника.

За даними опитування, чотири з п’яти керівників віддадуть перевагу резюме, до якого буде прикріплене фото. А двоє босів з п’яти опитуваних вважають фото невід’ємною частиною анкети.

Загалом, науковці виділили декілька причин того, чому світлина збільшує шанси на успішне працевлаштування.

  • Резюме – це ваша візитна картка. Перше знайомство керівництва з підлеглим відбувається у паперовому вигляді. Відповідно, дуже важливо, щоб рекрут бачив перед собою людину з обличчям, а не безликого претендента.
  • Якщо ви претендуєте на посаду, де великий конкурс, резюме з фотографією справить хороше враження. Чому? Ваша світлина дозволить роботодавцю краще запам’ятати запропоновану інформацію. А після багатьох співбесід, резюме з фото допоможе рекруту згадати вас.
  • Не секрет, що для більшості посад важлива презентабельна зовнішність. Це працівники, в обов’язки яких входить робота з клієнтами, презентації, публічні виступи та конференції. В такому випадку, фотографія може відразу відповісти на питання: «Чи може цей претендент стати обличчям нашої компанії?»

Проте, слід попередити, що фото у резюме не може гарантувати успішного працевлаштування. Фахівці стверджують, що досвід, професіональні якості та знання важать набагато більше, ніж красиві риси обличчя. Однак, вдале фото безумовно виділить вас з натовпу безликих претендентів.

 

Обираючи фотографію для резюме, дотримуйтесь таких правил:

 

Актуальні фотографії

По-перше – зачіска та колір волосся на фото повинні відповідати останнім змінам зовнішності. Після ознайомлення з вашим резюме, рекрут має впізнати вас лише за фото. Теж саме стосується графічних редакторів. Не варто змінювати зовнішність у фотошопі. Такі навички навіть моделями не практикуються.

 

Якісні світлини

Для резюме обирайте якісні та чіткі фотографії. Засвічені та розмиті кадри погано прорекламують вас. Зверніть увагу на розмір. Фото на всю сторінку розповість працедавцю про вашу самозакоханість.

 

Портретне фото

Для резюме краще всього підійде портретне фото. Відразу відмовтесь від фото в повний ріст. Неприйнятні для ділового портфоліо світлини, де ви лежите чи поглядаєте з-за спини. Краще віддайте перевагу фотографії з півоберту. Вдалим може бути фото зі стриманою усмішкою.

 

Діловий образ

Звичайно, обираючи стиль врахуйте вимоги до посади, на яку ви претендуєте. Наприклад, менеджеру личитиме костюм, а лікарю – білий халат. Одягаючись для фото віддайте перевагу пастельним тонам. Відмовтесь від відвертого одягу та не акцентуйте увагу на аксесуарах. Обов’язково зніміть сонцезахисні окуляри. Жінкам слід приділити увагу неяскравому макіяжу та стриманій зачісці. Обираючи фото для резюме, уявіть, що саме в такому образі ви підете на зустріч до потенційного роботодавця.

 

Фон та середовище

Більше ніж обличчя, про людину можу розповісти задній план. Фон – це інформація про інтереси та хобі. Ваше завдання – справити гарне враження на керівника. Краще не відсилати фото, де ви розляглися на пляжі, сидите за святковим столом чи розважаєтеся з друзями. Такі кадри будуть вдалими тільки для домашнього перегляду. Постарайтесь вибрати фото без сторонніх людей та предметів. Недоречно виглядатимуть кадри зі знайомими (з підписом «я другий з права»), весільні світлини та знімки з домашніми тваринами (якщо, звичайно, ви не претендуєте на вакансію ветеринара).

 

Підказка

Шпаргалкою може послужити сайт фірми, куди ви відсилаєте резюме. Знайдіть сторінку з фото працівників та постарайтесь відшукати у своєму архіві світлину схожу за атмосферою. Окрім того, на такій сторінці є гарні фото для прикладу.

 

Існує немало факторів того, чому ми обираємо невдалі фото. Якщо ви сумніваєтесь у правильному виборі, то не відсилайте фото взагалі. За міжнародними стандартами фото не є обов’язковим елементом у анкеті. Можна багато дискутувати на цю тему, однак точно відомо одне: ймовірно, красива фотографія допомагає влаштуватися на роботу, проте лише розум та наполеглива праця забезпечать вам кар’єрний ріст.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, робота
В тему