26 Жовтня 2017
Новини

Чому ми обираємо некрасиві фото для соцмереж та резюме?

Чому ми обираємо некрасиві фото для соцмереж та резюме?

Ви задумувались над тим, чому, коли ми обираємо власні фото, вони завжди невдалі? Вчені знайшли пояснення цій закономірності.

 

Безумовно, кожний задумувався над тим, як вибрати фото для резюме. І не даремно, адже перше враження дуже важливе і може розповісти співбесіднику те, що ми так старанно приховуємо. Проте, вчені встановили, що вибір фотографії краще доручити іншій людині. І ось чому…

 

Дослідники провели цікавий експеримент. Для участі науковці викликали більше ста студентів і зібрали фотографії з їхніх профілів у Facebook. Опитуваних попросили оцінити власні фото за шкалою від 1 до 10 балів. Світлини оцінювали за такими критеріями: надійність, впевненість, компетентність, авторитетність та привабливість. Після цього інша група з 160 учасників оцінила ті ж фотографії за тими ж критеріями. Бали студентів кардинально відрізнялися. Фото, які перша група вважала найвдалішими, друга не оцінила.

Вчених здивували такі результати, оскільки вони вважали, що опитуваним буде простіше вибрати власні вдалі знімки.

Але чому нам важко вибрати гарну світлину, якщо ми щодня бачимо себе у дзеркалі? Справа в тому, що ми володіємо інформацією, яка недоступна іншим. Наші знання про себе спотворюють загальну картинку. У світі дуже мало осіб, які могли б тверезо сприйняти себе. Наприклад, розуміючи, що ви відповідальна людина, ви автоматично підвищите бал у цій категорії. Однак, незнайомцеві важко це зрозуміти, лише поглянувши на кадр. Тому, розмірковуючи над тим, яке фото вибрати для резюме, врахуйте це.

Ще одна причина того, чому ми сприймаємо себе на фото неадекватно, – ефект ілюзорної переваги. Підсвідомо ми оцінюємо себе вище, ніж інших людей.

Окрім того, нам важко абстрагуватися, адже власні якості та якості людини на фотографії, по суті, одне і теж. Якщо для власника фото всі деталі біографії відкриті, то незнайома людина сама вигадує вашу історію.

Відтак, краще доручіть завдання з вибором фотографії другові чи коханій половинці. А самі, тим часом, дізнайтеся, як стати розумнішим нічого не роблячи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему