Поради

Як вибрати опалювальний котел?

Як вибрати опалювальний котел?

Готуєтесь до зими? Тоді не забудьте про опалювальний котел. Про те, якими вони бувають та як вибрати опалювальний котел розповість стаття.

 

Вибрати опалювальний котел – дуже непросте завдання. Якщо у вас є добре розроблений проект опалення – значить, у вас зазначене місце установки котла, підібране опалювальне обладнання і, найголовніше, ви знаєте тип котла і на якому паливі він працює. Якщо ж ви не маєте проекту, то спробуйте розібратися самі, а потім проконсультуйтеся з фахівцями.

 

Котли розрізняють:

• за видами палива: газові, електричні, твердопаливні.

• за видом теплоносія: парові або водогрівальні.

• за типом установки: підлогові або настінні.

Найнадійніші, безпечні та економічні котли – газові підлогові. Але це в тому випадку, якщо на вашій ділянці підведений газ. В іншому випадку, вам доведеться вибрати електричний або дизельний котел.

 

Тип котла

Центральна газова магістраль проходить поруч із будинком – вибираємо газовий котел.

Якщо газу немає, то вибір котла роблять на підставі площі будинку. Ви маєте будинок площею близько двохсот квадратних метрів і живете в будинку постійно – можна вибрати рідкопаливний котел.

Ваш будинок має площу менше від ста квадратних метрів і використовується під дачу – поставте електричний котел.

 

Котли. Їхні переваги і недоліки

Котел електричний. Такий тип котла краще ставити в будинку менше100 кв. м, оскільки може не вистачити потужності. У той же час, електричний котел найбезпечніший, простий в експлуатації, невеликого розміру. Але з іншого боку, потрібна окрема проводка для котла, низький ККД, велика витрата електроенергії. Часто виходить з ладу електротон, в результаті утворюється накип.

Котел, що працює на газі потужністю до десяти кіловат, нагріє великий будинок, простий в експлуатації. За експлуатації газового котла слід пам'ятати, що котлу необхідний димохід, котел не ставлять близько до стіни або між стінами. Приміщення, в якому встановлений котел, має не менше від восьми квадратних метрів.

Рідкопаливний котел. Цей вид котла за продуктивністю близькі до газових. Для установки таких котлів не потрібні дозвільні документи. Має високий ККД, потребу в окремому приміщенні з витяжкою, до того ж котел коптить. Цей вид котла і пальник до нього коштують дорожче, ніж інші моделі котлів.

 

Розрахунок потужності котла

На стадії проектування вибирається тип котла, розраховується його потужність. Якщо це не зроблено, то можна порахувати приблизно: припустимо, котел потужністю 1кВт нагріває ділянку 10 кв. м, при висоті приміщення два метри п'ятдесят сантиметрів. Виходить, будинок із площею двісті квадратних метрів потрібно обігрівати котлом, потужність якого 20 кВт. Слід врахувати, що приблизно 25% потужності йде на нагрів води.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему

Останні матеріали