Поради

Як покращити зір? 6 порад, які допоможуть зберегти зір

Як покращити зір? 6 порад, які допоможуть зберегти зір

Косметика, куріння, морква…, – а що ще може погіршити ваш зір? Стаття розповість, що потрібно робити, аби очі були здоровими.

 

Протягом дня ми надзвичайно сильно навантажуємо наші очі. Вони напружуються, коли ми працюємо та відпочиваємо. То що ж зробити, аби наш зір довгі роки був гострим, а очі здоровими? Спеціалісти вважають, що є всього декілька правил, яких потрібно дотримуватись.

 

Носіть окуляри

Смієтесь з людей, які носять окуляри в похмуру погоду? А даремно! Вчені довели, що сніг, вода, пісок і асфальт відображають ультрафіолетові промені навіть у неясний день.

Перші захисні окуляри з’явилися на землі ще тоді, коли планету населяли мамонти. Варто зазначити, що саме з їхніх кісток часто і робили окуляри. Навіть тоді задумувалися про те, як зберегти зір. Окуляри з кісток, з прорізаною посередині вузькою смужечкою, використовували для захисту від блисків снігової поверхні.

Нині сонячні окуляри захищають очі від катаракти, опіків рогівки ока і навіть раку повіки.

Любите поплавати, катаєтесь на лижах чи граєте у баскетбол? Під час таких занять також не варто забувати про захисні окуляри. Лінзи таких окулярів зроблені з полікарбонату, матеріалу, який славиться своєю міцністю. Такий аксесуар захистить око не лише від дрібних частинок і впливу хімічних речовин, а і від значного удару.

 

Помаранчевий міф

Хто з нас не чув від мами у дитинстві: «Морква покращує зір». Проте чи правда це? Морква багата на бета-каротин, який в організмі людини перетворюється на вітамін А. Його нестача сприяє висиханню рогівки, виникненню виразок і нічній сліпоті. Проте, людині, яка збалансовано харчується, нестачі вітаміну А боятися нічого. Особи з нормальним зором, щодня вживаючи моркву змін не відчують. А от надмірне споживання цього овочу може загострити хвороби сітківки ока.

Звідки ж взялася інформація про те, що морква покращує зір? Союзники винайшли прилад нічного бачення. І аби не відкривати цю таємницю ворогам, пустили «качку», ніби солдати їдять багато моркви, що і дозволяє їм бачити у темряві.

І хоча міф про те, що морква покращує зір спростовано, є продукти, які справді допомагають бачити краще. Відновлять здоров’я очей зелень, цибуля, часник та нежирне червоне м'ясо або м'ясо птиці. Також введіть у свій раціон такі продукти: чорниця, шпинат, гарбуз та домашній сир.

 

Шкідлива звичка

Куріння приносить шкоду всьому організму, включаючи очі. Найбільше цигарки шкодять сітківці ока, в результаті чого може виникнути катаракта.

 

Елементарні правила

Дивлячись на монітор ми моргаємо в два рази менше. Це призводить до сухості очей та викликає втому, що стає причиною втрати зору. Відтак, слід дотримуватися декількох елементарних речей. Як покращити зір? Перш за все, встановіть екран так, щоб він був дещо нижче рівня очей. Монітор повинен стояти на рівні витягнутої руки, а це приблизно 50-60 сантиметрів. Щоб світло екрану не сліпило, слід працювати за монітором, на якому є антиблікове покриття.

Не слід забувати і про зарядку для очей. Після двадцяти хвилин роботи, влаштовуйте перерву – протягом 20 секунд пильно дивіться на предмет, який знаходиться в 6-7 кроках від робочого столу.

 

Слідкуйте за станом здоров’ям

Ті, хто проходять регулярний огляд не задумуються над тим, як зберегти зір. Часто людина перестає добре бачити через хвороби, які зовсім не пов’язані з очима. Наприклад, підвищений  тиск, зниження імунітету і цукровий діабет негативно впливають на зір.

Також уважно читайте інструкції перед використанням лікарських препаратів. Деякі з них, у поєднані, негативно впливають на зір.

Не ігноруйте значний дискомфорт у оці. Почервоніння і сверблячку допоможуть зняти холодні компреси, краплі чи антигістамінні препарати. Якщо рогівку ріже піщинка – промийте око холодною водою чи фізіологічним розчином. З серйознішими проблемами варто звертатися до лікаря. Спеціаліст не тільки вилікує очі, а і розповість, як покращити зір.

 

Макіяж – наш ворог?

Зашкодити очам здатна і звичайна косметика. Якщо у вас часто після макіяжу виникають почервоніння, краще користуйтесь перевіреними брендами. Фахівці також не рекомендують радіти безкоштовним майстер-класам на вулицях чи в магазині, адже там всіх фарбують одними кісточками, які рідко стерилізують. Також не слід використовувати косметику, в якої вийшов термін придатності.

Ще один секрет того, як зберегти зір – викидати креми, які відриті більше трьох місяців. В таких засобах швидко розмножуються бактерії, які шкодять очам.

Будьте здоровими!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему