Поради

Час подбати про імунітет

Час подбати про імунітет

З початком осінньо-зимового періоду варто звернути особливу увагу на зміцнення опірних сил організму. Зокрема, на харчування, споживання рідини, перебування на свіжому повітрі та сон.

Детальніше про все це – у розмові з Лесею Курач, знаною фітотерапевткою зі Львова, - пише газета "Твій вибір".

– Пані Лесю, чому знижується імунітет?

– Основною причиною ослаблення опірних сил є тривалі стреси, і нині ми всі більшою чи меншою мірою потерпаємо від них. До зниження імунітету призводять одноманітне, бідне на овочі та фрукти харчування, недостатній відпочинок та сон, дієти (особливо ті, в яких бракує білка), у міських жителів – відсутність прогулянок на свіжому повітрі та занять. Також знижений імунітет у людей з проблемами ендокринної системи та хронічними захворюваннями.

– Чому зміцнювати імунітет важливо саме з середини осені?

– Бо протягом літа та початку осені наш організм отримав достатньо вітамінів за рахунок перебування на сонці, споживання сезонних ягід, овочів, фруктів. Приблизно в середині осені запаси корисних мікроелементів та вітамінів починають знижуватись, тож у цей час потрібно подбати про їхнє поповнення. Тим більше, що починається період сезонних вірусних захворювань.

– На що порадите звернути увагу?

– Передусім раджу уникати сильного стресу, бо він суттєво пригнічує імунну систему. В стресових ситуаціях практикуйте глибоке дихання, релаксацію, читання молитов. Коли домівки почнуть опалюватися і повітря стане сухішим, треба споживати більше рідини. Адже достатня кількість води сприяє правильному функціонуванню імунної системи. Великий вплив на опірні сили організму чинять фізична активність та перебування на свіжому повітрі. Велике значення має повноцінний сон. Після повернення з місць скупчення людей слід мити руки з милом, щоб запобігти зараженню вірусами та бактеріями.

– У разі нормального самопочуття візит до лікаря потрібен?

– Так, принаймні раз на рік слід зробити загальний аналіз крові, сечі, рівень глюкози в крові, холестерину, контролювати рівень артеріального тиску. За наявності хронічних хвороб лікар може призначити додаткові обстеження та аналізи. Бо з настанням холодного періоду року хронічні недуги зазвичай загострюються та знижують імунітет. А від цього сезонні застудні захворювання мають затяжний перебіг і гірше піддаються лікуванню.

– Що порадите стосовно харчування?

– Воно обов'язково має включати свіжі овочі та фрукти. Вони є джерелом вітамінів і мінералів, містять волокна, котрі нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, покращують травлення. Овочі утворюють антиоксиданти, які гарно борються зі стресом. Також повноцінне харчування сприяє підтримці імунітету і знижує рівень серцево-судинних хвороб і діабету ІІ типу. Овочі та фрукти впливають на настрій і психічне здоров я. Тож обов язково включайте в раціон капусту, моркву, гарбуз, цибулю, болгарський перець, гриби, яблука.

– Чи варто додати в раціон біодобавки?

– Досі не встановлено, чи вони можуть зміцнити імунітет настільки, щоб захистити від сезонних хвороб. Тому споживання біологічно активних добавок і вітамінів потрібно погоджувати з сімейним лікарем. Адже слід враховувати загальний стан, наявність хронічних захворювань, прийом медикаментів. Також раджу обов язково усміхатись, бо щирий сміх знижує кількість гормонів стресу. Отож, насолоджуйтесь смачними стравами, гарно відпочивайте, радійте – і будете здоровими.

Спілкувалась Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: імунітет, Здоров'я
В тему