Поради

Аксесуари для покрівлі: купувати чи ні?

Аксесуари для покрівлі: купувати чи ні?

Вам пропонують купити аксесуари для покрівлі, а ви вагаєтесь? Стаття розповість про основні функції декоративних деталей покрівлі.

 

Прикрашали дахи будинків ще в Стародавній Греції. Аксесуари у всі віки користувалися неабиякою популярності, адже вони виконували не тільки естетичну функцію, але і практичну, – зміцнювали та захищали покрівлю. І лише з початком ХІХ століття додаткові елементи стали явищем повсякденним. Однак чи актуальні аксесуари для дахів сьогодні?

Перш ніж вирішувати, що ваш дах і без аксесуарів гарний, ознайомтесь з функціями, які вони виконують.

 

Снігозатримувачі

Цей, як і інші аксесуари, не обов’язковий, але дуже важливий у конкретних випадках. Снігозатримувачі слід купувати, якщо лавина снігу, яка спускається з даху, може щось пошкодити, наприклад супутникові тарілки чи кондиціонери. Не будуть вони зайвими, якщо під стінами пролягає доріжка, якою часто ходять люди. Такий аксесуар знадобиться, аби захистити вольєр з твариною, прибудову чи припарковане авто від лавини снігу.

 

Дахова вентиляція

Коли природної тяги недостатньо, необхідна додаткова вентиляція. Для забезпечення циркуляції повітря у внутрішніх приміщеннях і збільшення повітрообміну використовуються канальні і дахові вентилятори.

Канальні вентиляції монтуються всередині приміщень. Їхня робота супроводжується шумом та вібрацією через двигун. Дахові вентилятори прикріплюються на виході вентиляційної труби, мають вбудований ізолятор шуму і можуть встановлюватися на вже існуючі системи.

Така вентиляція додатково забезпечує прилив свіжого повітря, нормалізує рівень вологості у житлових будинках, розганяє побутові запахи, захищає стіни від цвілі.

 

Водовідливи для даху

Серед основних функцій, які виконують водовідливи для даху: запобігання скупченню води після дощу або снігу; бережуть монтажні стики і шви від вологи; попереджують розмиття фундаменту та доріжок під стінами.

В цьому сегменті все більшою популярністю користуються пластикові труби. Вони високоякісні та недорогі. Окрім того, стійкі до великих перепадів температури та мають широку кольорову гаму, що дуже важливо для дизайнерських рішень.

 

Найпопулярніший аксесуар – флюгер

Перший відомий історикам флюгер був зроблений у Стародавній Греції, а саме у Афінах, і датується 48 роком до н. е. Це було зображення бога Тритона, – істоти з людським торсом та хвостом риби. Його висота складала 12 метрів, а ширина – близько 8.

В ХІ столітті флюгери стали популярні і на землі вікінгів. Норвежці прикрашали ними кораблі. Аксесуар був багато оздоблений, нерідко золотом, та зображав міфологічних істот та богів.

Проте найпопулярнішим флюгером був і залишається півень. Чому? З ІХ століття, за наказом Папи Римського, кожний дах повинен був увінчувати цей птах. Таким чином люди віддавали шану апостолу Петру, якого символізували з цією твариною.

В Європі флюгер грав роль гербової емблеми, а на вітчизняних просторах беріг дім від злого ока.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему