Поради

Утеплення фасадів: чому тут важливий системний підхід

Утеплення фасадів: чому тут важливий системний підхід

Фасадні системи утеплення активно завойовують ринок. Зараз, щоб утеплити будинок, застосовується цілий «пиріг» з різних матеріалів. Фахівці сходяться на думці, що це, мабуть, одне з найбільш ефективних рішень, яке дозволяє значно знизити теплопровідність будівлі, а значить - заощадити чималі кошти на опаленні.

Який «пиріг» вибрати

Вибираючи систему утеплення для вашого фасаду, потрібно мати на увазі, що «листковий пиріг» з енергоефективних матеріалів може бути різним. В одних фасадних системах в якості основного утеплювача використовується пінополістирол, в інших - кам'яна вата.

 

Кам'яна вата виготовляється на основі природного матеріалу - базальту, тому є більш екологічною. Крім того, вона має показник пожежонебезпеки К0, тобто практично негорюча.

Але і у пінополістиролу є свої переваги: ??в районах з високою вологістю і перепадами температур краще себе показує саме цей синтетичний матеріал.

Об'єднуючись в систему, всі її складові частини набувають нових якостей і в кінцевому підсумку є єдиним композитним матеріалом з відмінними споживчими властивостями.

Така система утеплення називається тонкошаровою, а метод монтажу - «мокрим». Монтувати подібні фасадні системи рекомендується при температурі не нижче 5 ° С.

 

Плюси «мокрого» монтажу

При використанні цього методу буквально для всіх типів огороджувальних конструкцій забезпечується необхідний опір теплопередачі. При цьому стіни легкі, але достатньо витривалі.

Якщо ми використовуємо утеплення на зовнішньому фасаді, збільшується корисна площа внутрішніх приміщень будівлі.

 

За рахунок багатошаровості конструкції - з ефективним шаром утеплювача зовні - з'являється можливість акумулювати тепло в основній стіні. Різкі зміни зовнішньої температури припадають на утеплювач, тому що опорна стіна не піддається температурній деформації.

З цих же причин не спостерігається корозія сталевої арматури. Нівелюється і виникнення зон підвищеної вологості, вологого конденсату, що ведуть до появи цвілі.

При використанні технології «мокрого» фасаду повністю захищені і міжпанельні шви. Поліпшується звукоізоляція.

Термін експлуатації утепленого фасаду - 25 років.

 

Починаємо «збірку» фасадної системи

Отже, у вас є зовнішня стіна, яку потрібно утеплити. Вам знадобиться утеплювач (того чи іншого виду), монтажний клей, армована сітка, штукатурка або шпаклівка, фарба. Витратні матеріали краще брати виробництва однієї і тієї ж фірми.

«Збірка» фасадної системи починається з приклеювання утеплювача. А значить, першочергово вам знадобиться монтажний клей. Тут потрібно мати на увазі, що для різних типів утеплювачів він може бути різним. А є універсальні клейові склади, які можуть застосовуватися відразу з декількома типами утеплювачів.

На наступному етапі змонтовані плити утеплювача додатково фіксуються дюбелями.

Далі важливий момент. На утеплювач зверху наноситься армуючий шар: береться клей, придатний для створення армуючого шару, і наноситься на поверхню утеплювача, потім в нього вмонтовується армована сітка. Відразу ж наноситься другий шар суміші товщиною до 3 мм, при цьому його слід розгладжувати так, щоб сітка не проглядалася на поверхні.

Як ви розумієте, тут дуже важливо, щоб обраний клей відповідав екологічним стандартам, був нешкідливий, не виділяв ніяких токсичних речовин.  Але повернемося до опису процесу утеплення фасаду. Наступним етапом буде створення фінішного декоративного шару. Це або декоративна штукатурка, або фасадна шпаклівка.

Завершальний момент - фарбування. Знову ж, краще, якщо продукти, що використовуються для «листкового пирога», будуть від одного виробника.

 

Утеплюючи свій будинок, ви ще й зберігаєте природні ресурси

Між іншим, подібні фасадні системи допомагають заощадити до 10-15 % тепла. Це наочний приклад енергоефективності в дії.

У будинку, де проведені роботи по системі «утеплення фасаду», різко знижуються витрати на опалення. Відповідно знижується споживання палива або електроенергії, якщо котел електричний.

А це значна економія природних ресурсів, зниження шкідливих викидів в атмосферу тощо. Чи варто говорити про те, наскільки важливі такі енергоефективні технології в наш час, коли енергоносії з кожним роком дорожчають.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему